Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek
Jablka nás provází po celý rok a dá se říct, že i po celý život. Je to jeden z prvních druhů ovoce, které dostávají už ty nejmenší děti a později si je nosí na svačinu do školy. Jablka uzrávají bez problémů i v naší zemi, proto jsou pro nás snadno dostupná. Co se týče množství světové produkce ovoce, nachází se hned na čtvrtém místě, před nimi jsou jen pomeranče, banány a hroznové víno. Jablka se stala důležitou součástí našeho jídelníčku a jejich uplatnění v kuchyni je mimořádně široké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pozitivní účinky jablek na naše zdraví
Kvůli jejich pozitivním účinkům se často doporučuje konzumovat alespoň jedno jablko denně, pochutnáme si a prospějeme svému zdraví. Jablka mají vysoký obsah vlákniny, obsahují jako každé ovoce řadu vitamínů a minerálů, pomáhají při průjmech, působí jako projímadlo (při zácpě), čistí krev, jsou močopudná, snižují hladinu tuků v krvi, zklidňují nervovou soustavu, mají pozitivní vliv při hypertenzi a vysokém cholesterolu. Posilují dásně, působí protizánětlivě a podporují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Je toho hodně, co dokáže obyčejné jablko, a to zvlášť pokud je budeme jíst pravidelně.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Způsoby uchování jablek
Pěstuje se mnoho odrůd, které dozrávají od léta do podzimu, některé docházejí teprve během zimních měsíců a vydrží ve vhodných podmínkách až do jara.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čerstvá jablka v salátech
Jablka používáme především čerstvá, bez tepelného zpracování. Přidáváme je do různých salátů. Nastrouhaná jablíčka jsou oblíbenou pochoutkou pro malé děti.
Mošty, džusy, smoothie
Oblíbenou pochoutkou z jablek jsou záviny či štrúdly. Pečou se v mnoha variantách, které se liší přípravou těst i náplní. Přidáváme do nich rozinky, ořechy, mák, kokos, vločky - podle toho, co kdo má rád.
Slané pokrmy, do kterých se hodí jablka
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 15 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 18 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jablka mají v kuchyni široké využití, od moučníků a sladkých jídel přes kombinace s masem po různé saláty
Gastro glosa: Stane se vítěz Peče celá země Vojta novým Maršálkem? Nabízí se to, ale možná se dočkáme šoku
Komentáře