Jaký je rozdíl mezi agarem a želatinou? Použití zahušťovadel je snadné
Jaký je rozdíl mezi želatinou a méně známým agarem? Želatina je původem živočišná, naopak agar je rostlinná varianta, vhodná pro vegany i alergiky. Tato zahušťovadla často využíváme do želé, džemů, aspiků a také na dezerty.
Agar i želatina jsou nejvíce využívané v cukrářském průmyslu. Díky jejich přítomnosti nám pokrm drží hezký tvar a nemá tendenci se roztékat, pokud zvolíme správný poměr. Zahušťovadla jsou velmi často součástí marmelád, dortů, slaných aspiků a želé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je agar
Jednoduše řečeno:
- Je to rostlinná želírovací látka bez chuti a zápachu, vyrábí se z červené mořské řasy "tengusa", která obsahuje jód, vápník, železo a kyselinu listovou.
- V obchodě agar můžete koupit ve formě prášku, vloček, ale i nakrájených pásků. Rozpouští se již při teplotě 35 °C.
- Agar obsahuje rozpustnou vlákninu, která po kontaktu s vodou nabobtná a vytvoří gelovou konzistenci. Tato vláknina je především dobrá pro zdravou střevní mikroflóru.
Co je želatina
Opět krátké vysvětlení:
- Želatina je jateční odpad a vyrábí se vyvařením vepřových a hovězích šlach, kůže a kostí.
- V obchodech ji najdete ve formě plátků, prášku nebo malých krystalků. Co se týče nákladů, je velmi levná a snadno dostupná.
- Želatinu musíme vždy rozpouštět v tekutině o teplotě minimálně 50 °C, nikdy ji nevkládáme do vroucí vody, zničili bychom tím její vlastnosti.
Připravte si podle videonávodu tyto báječné jahodové řezy, které jsou ozdobené želatinou. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 5 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Dort jako pod sklem: Zákusek ozdobený želatinou nejen, že skvěle chutná, ale taky krásně vypadá
Vaječná tlačenka může být lahůdkou: Když dodržíte správný postup, snadno ji vyndáte z formy a nerozpadne se
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Komentáře