Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječná tlačenka je oblíbená u dospělých i dětí.
Zdroj: Toprecepty.cz

Vaječná tlačenka potěší naše chuťové buňky a zároveň překvapí svou jednoduchostí. Je vhodná pro všechny členy rodiny, ať už dospělé či děti. Nejen, že je tento pokrm vizuálně působivý díky své barevnosti, ale také potěší svou nakyslostí, která mu dodává perfektní chuť. Navíc, recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý.

Nejen velikonoční pokrm

Přestože existuje verze vajíčkové tlačenky, v níž je i vepřové maso, většina lidí zná tento pokrm především jako „vegetariánské“ jídlo. Často se objevuje například na velikonočních stolech, tedy v době, kdy mnohdy nevíme, co dělat s vejci, která nám zbyla po koledě.

Ani na podzim ovšem není od věci si vytvořit tuto lahůdku, která navíc nezabere moc času na přípravu. Existují však některá úskalí, která nás mohou zaskočit. Jedním z nich je například nakrájení zeleniny na velké kousky, které může způsobit, že se vám tlačenka po nakrojení rozpadne.

Jak se vyhnout chybám

Abyste předešli nezdarům, nakrájejte zeleninu i vajíčka na menší kousky. Větší kusy mohou způsobovat potíže při krájení hotové tlačenky. Zároveň je nutné nechat tlačenku v lednici dostatečně ztuhnout, a to minimálně čtyři hodiny, nejlepší ale je nechat ji chladit přes noc.

Takto bude pevná a půjde snadno vyklopit. Kromě toho, pokud formu nejprve necháte chvíli v chladničce, vypláchnete studenou vodou a poté ji vyložíte potravinářskou fólií, vyklápění bude ještě jednodušší.

Potěšte nejprve oko

Pokud si chcete „vyhrát“ s tím, jak bude tlačenka vypadat, můžete třeba zkusit trik s dvojitou želatinou. Na dno formy vyložené fólií nalijeme velmi tenkou vrstvu želatiny a na chvíli ji dáme do mrazáku, aby ztuhla. Potom na ni položíme suroviny, které jsme použili do pokrmu, tedy například plátky uvařených vajec, okurky či papriky. Následně vše přelijeme další tenkou vrstvou želatiny a znovu necháme ztuhnout v mrazáku. Do formy přidáme připravenou směs na tlačenku a dáme ji do lednice.

Jakou formu použít

Vaječnou tlačenku můžete tvořit do různých forem. Nejběžnější je podlouhlý válcovitý tvar, srnčí hřbet nebo forma na chleba. Také můžete použít speciální formy na tlačenku, které seženete ve specializovaných obchodech.

Vaječná tlačenka

Na přípravu velmi chutného pokrmu plného bílkovin budete potřebovat: 8 vajec, 200 g majonézy, 1 lžičku soli, ½ lžičky mletého bílého pepře, ½ lžičky mletého nového koření, 1 balení želatiny na vaječnou tlačenku a 1 skleničku Moravanky i s nálevem.

Jak na to?

  1. Vejce uvaříme natvrdo, pak je oloupeme a necháme vychladnout. Zeleninu z Moravanky scedíme, nálev ponecháme na později a zeleninu nakrájíme na kostičky. Dáme do větší mísy a smícháme s kořením.
  2. Vejce nakrájíme taky na kostičky a přidáme je do mísy s kořením. Vše důkladně promícháme s majonézou. 
  3. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a místo vody použijeme nálev z Moravanky. Necháme prochladnout a lehce vychladlý želatinový nálev vmícháme k ostatním surovinám a opět vše promícháme.
  4. Směs nalijeme do formy, kterou jsme předtím pokryli potravinářskou fólií a necháme v lednici ztuhnout alespoň na čtyři hodiny, nejlépe však přes noc.
  5. Před podáváním tlačenku vyklopíme z formy a podáváme ji nakrájenou na plátky. Můžeme servírovat s chlebem, hořčicí nebo kyselými okurkami.
Náš tip: Z vajec můžete podle našeho videoreceptu udělat také skvělou pomazánku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více