Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si poradit s řídkou marmeládou nebo džemem? Díky testu tuhnutí snadno marmeládu napravíme
Zdroj: Toprecepty-Vimeo

Domácí marmelády a džemy jsou v dnešní době čím dál více oblíbenější. Jsou chutné, plné ovoce, díky správné přípravě vydrží po celou zimu a potěší i jako jedlý dárek. Odradit nás od výroby může snad jen neúspěch v podobě řídkého džemu, který s námi zvládnete hravě napravit.

Nejlepším způsobem, jak zužitkovat nadbytek ovoce, kterého bude během zimních měsíců naopak nedostatek, je zavařování. Mimo domácí kompoty můžeme snadno připravit zásobu marmelád a džemů, ty pak využijeme k sladké ranní snídani, do buchet, koláčů, perníků, knedlíků, cukroví nebo na výrobu ovocných rolek. Aby marmeláda nebyla tekutá, je třeba přidat želírovací prostředek nebo ovoce s těmito vlastnostmi. A jak poznat, že je výrobek řídký a bude potřebovat ještě zahustit? To snadno odhalíme jednoduchým testem tuhnutí

Jak poznat řídkou marmeládu nebo džem

Po uvaření může být obtížné správnou konzistenci u horké marmelády nebo džemu poznat, protože chladnutím ještě tuhne. Nicméně nám pomůže jednoduchý test tuhnutí, kdy si na malém množství marmelády vyzkoušíme její hustotu. 

  1. Malý talířek dáme vychladit do chladničky nebo rychleji do mrazničky.
  2. Odebereme na lžíci trochu marmelády nebo džemu a kápneme na vychlazený talířek.
  3. Pokud marmeláda stéká, bude třeba ji ještě zahustit. Správná konzistence je totiž hustá či velmi lehce tekoucí. 

Jak zahustit marmeládu nebo džem

Abychom docílili při výrobě marmelády nebo džemu zhoustnutí, je třeba přidat želírovací prostředek nebo ovoce obsahující pektin, který se postará o zhoustnutí. Takovým ovocem jsou např. rybíz, jablka, angrešt nebo borůvky. V případě, že připravujeme marmeládu bez cukru a rádi bychom využili přírodní želírovací prostředek, velmi dobře poslouží agar z mořských řas, který je zároveň konzervant. Do marmelád a džemů se často přidává také kyselina citronová pro svěží vůni i chuť, ale s jejím množstvím to nepřehánějte, protože snižuje účinky pektinu. 

  • Želírovací prostředek většinou koupíme v sáčku, kde je namíchaný i s cukrem. Přidáváme ho do hrnce k nakrájenému ovoci a odměřenému cukru. Pokud je marmeláda stále řídká, přidáme trochu želírovacího prostředku do směsi a opět krátce povaříme. 
  • V případě použití ovoce obsahujícího pektin je postup stejný, např. do řídké marmelády přidáme více rybízu a krátce povaříme do zhoustnutí. 
  • Můžeme použít i citrusový pektin (na 1 kg ovoce 3–4 lžičky pektinu), který smícháme s trochou cukru a vmícháme do směsi. Pár minut povaříme. 

Marmeláda jen z ovoce a cukru

Přesně to je marmeláda z rybízu nebo již hotové rybízové šťávy. A jak připravit hustou rybízovou marmeládu bez přidaných želírovacích prostředků, můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. Rybíz je totiž ovoce s výbornými želírovacími vlastnostmi, a proto nic víc než rybíz a cukr není potřeba. Zároveň má  rybíz lehce pikantní chuť, bez které se neobejdou některé koláče a linecké cukroví

Používáte při výrobě domácích marmelád a džemů želírovací prostředky? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více