Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort jako pod sklem: Zákusek ozdobený želatinou nejen, že skvěle chutná, ale taky krásně vypadá
Zdroj: Toprecepty, Linda Naomi Soto

Pamatujete si na retro dorty dřívějších cukráren, kdy piškot zakrývala více či méně silná želatinová vrstva s ovocem? Tak jelly cake vypadá podobně, jen je v něm té želatiny mnohem víc a mnohdy je jí dort pokrytý celý, takže trochu připomíná akvárium. Jen s tím rozdílem, že pod „hladinou“ nejsou rybičky, ale třeba ovoce.

Jelly cake aneb Želé dort

Jelly cake je jedním z dortových trendů posledních let. Oproti jiným dortům s želatinou se poměrně liší, nemá totiž jen tenkou želatinovou vrstvu zakrývající piškot s ovocem, pravé želé dorty vypadají jako skleněná umělecká díla.

Želatina může zakrývat celý korpus, tedy i jeho boky, takže dort opravdu vypadá jako pod sklem nebo pod ledem, nebo se z ní mohou tvořit různé vrstvy.

Oblíbený je typ dortu, který připomíná ostrov a z modré nebo tyrkysové želatiny se pak dělá moře kolem něj. Právě nápodoba moře je u tohoto dortu hodně oblíbená. Dort se tak dělá třeba i s figurkou mořské panny, pirátským korábem nebo i se žralokem. 

Z želé může být celý dort

Dorty zdobené želatinou jsou známé již pěknou řádku let. Recepty na takové zákusky se objevují v evropských zemích již od 19. století. Pravé želé dorty neboli jelly cakes jsou však až trendem poslední doby.

Želatinové dorty vytvořené pouze ze želatiny, pod níž se ukrývá nejen ovoce, ale třeba i květy jsou nazývány 3D jelly cakes a pocházejí z Mexika. Takové dorty už jsou opravdu hodně náročné a do želatiny se různě kreslí barvami.

Jejich jednodušší verzí jsou pak ty, u nichž vrstva želatiny zakrývá klasický dort, ovšem po celém jeho povrchu, nebo nějakou jeho část. 

Dokonalá želé vrstva

Jako jelly cake vlastně můžete udělat jakýkoliv dort. Kouzlo spočívá ve zdobení. V každém případě je vhodné dort obmazat nějakým dobře držícím krémem – ideální je třeba bílkovo-máslový krém (Swiss Meringue Buttercream), který se dá i výborně nabarvit potravinářskými barvami. K zalévání dortu želatinou je třeba použít ráfek, do kterého se umístí dort.

Kolem dortu se pak nechá prostor, který se vyplní tekutou želatinou. Důležité je hlavně vše utěsnit, aby vám želatina nevytekla ven. Použít můžete klasickou bezbarvou želatinu nebo třeba dortovou barevnou, můžete ji i ochutit ovocnými šťávami nebo obarvit. Pak už stačí jen dort nechat ztuhnout

Jak se dělá želatina na dort?

Jelly cake nepatří k úplně jednoduchým dortům, pokud se vám ale zdobení želatinou líbí, můžete si jej udělat v jednodušším provedení jako klasický dort zalitý vrstvou želé. To nejenže dělá dort zajímavějším, ale zajišťuje i to, aby ovoce neoschlo a vypadalo stále svěže. A jak tedy želé vrstvu vytvoříte?

  • Želatina plátková želatina živočišného původu se používá asi nejčastěji a dosahuje tuhé konzistence. Tuto želatinu je nejprve nutné namočit podle návodu na obalu. Pak se nabobtnalá želatina v tekutině (použít lze vodu, šťávu nebo i mléko) rozpustí. Důležité je nerozpouštět želatinu při vysoké teplotě, aby se nezačala vařit. Pak by totiž ztratila svou želírovací schopnost. Ideální teplota by měla být 70-80 °C. Rozpuštěnou želatinou pak už můžete přelít dort. Je však třeba ji nechat trochu vychladnout, aby vám nerozpustila krém na dortu
  • Agar – pokud vám živočišná želatina vadí, můžete použít agar. Jde o přírodní želatinu z mořských řas, která má rovněž výborné želírovací schopnosti. Navíc má neutrální chuť a vůni. Předností agaru je, že se s ním poměrně dobře pracuje. Není nutné ho předem namáčet, stačí ho jen povařit se zvolenou tekutinou, což trvá 5-15 minut. Pozor si jen dejte na hodně kyselé ovoce nebo šťávy – s nimi totiž agar hůře želíruje (to ostatně platí i pro želatinu), proto je lepší v tomto případě přidat větší množství prášku, než je v návodu. 
  • Dortové želé – chcete-li si usnadnit práci, můžete použít dortové želé, které je rovněž rostlinného původu. Jeho předností je, že bývá i nabarvené – nejčastěji načerveno, nažluto či nazeleno. I tento prášek stačí povařit s tekutinou, ovšem jen krátce (cca 1 minutu). Pak už se rovnou lije na dort, neboť velmi rychle tuhne. U dortového želé stejně jako u dalších typů želatiny platí, že se mají lít na ovoce, pokud by se dostaly k samotnému korpusu, protekly by jím a ten by pak byl mokrý. 

Náš tip: Dort zakrytý vrstvou želé si můžete připravit třeba podle našeho video receptu. Použít na něj lze i jiné druhy ovoce. 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více