Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Zdroj: Freepic.com

Znáte kombuchu? Je považována za zázračnou houbu s pozitivními účinky na celý organismus. V následujícím článku se dozvíte více o této houbě. Poradíme, jak ji získat, jak ji doma pěstovat, jak se o ni starat a jak ji správně pít.

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, proto nápoj obsahuje množství zdraví prospěšných látek a vitamínů. Pití kombuchy zlepšuje trávení podobně jako kysané zelí nebo jogurt. Jako bonus můžete kombuchu nechat sekundárně kvasit, za přidání libovolného ovoce. 

Každý den skleničku nalačno

Pěstování kombuchy je velmi snadné. Stačí nám samotná houba, čaj a cukr.

  • Násadu kombuchy můžete koupit ve zdravé výživě nebo získat darem.
  • Uvařte si černý nebo zelený čaj, na 3 litry vody dejte 4 sáčky čaje.
  • Oslaďte 250–270 g cukru a nechte zchladnout.
  • Vložte kombuchu i s nálevem, ve kterém jste ji získali.
  • Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou a okolo hrdla lahve dejte gumičku. Kombucha potřebuje dýchat.
  • Necháme při pokojové teplotě v temnu pracovat a za 5–10 dní máme nápoj hotový.
  • Doba kvašení je pouze orientační, závisí na velikosti kombuchy, na teplotě, na množství cukru v čaji, proto je potřeba průběžně ochutnávat brčkem.
  • Správný nápoj je jemně perlivý a sladkokyselý.

Nejdůležitější je pravidelnost, jedna sklenička vás nespasí, ale jedna sklenička každý den přináší pozitivní výsledky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více