Jablka v piškotovém těstě

Merylas Kuchařka: Merylas

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 1 názor

Suroviny

5 - 8 ks jablek dle velikosti
2 lžíce cukru krupice
trochu citronové šťávy
80 - 100 g malinové nebo jiné marmelády
cca 30 g mandlí nebo vlašských ořechů
Na těsto:
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 vejce
špetka soli do sněhu
120 g polohrubé mouky
2 špetky prášku do pečiva
strouhaná citronová kůra
trochu tuku a hrubé mouky na formu
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a jablka dáme do kastrůlku. Zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a trochu cukru. Jablka necháme zvolna krátce povařit, pozor na možné rozvaření. Pak je vyjmeme a necháme zchladnout. Nálev můžeme použít na něco jiného.

  2. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Pak šleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do bělavé pěny. Opatrně a lehce vmícháme sníh, pak citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Do zapékací mísy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou nalijeme těsto a do těsta rozložíme povařená jablka. Otvory po jadřincích vyplníme marmeládou smíchanou s nastrouhanými nebo nasekanými mandlemi nebo ořechy.

  4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut při teplotě zhruba 155°C.

Poznámka

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem

Pekla jsem v kulaté formě o průměru 24 cm x 6 cm na výšku.

Příště bych přidala více jablek než jen pět - v kruhu těsně vedle sebe.

Správně se do piškotového těsta nedává prášek do pečiva, ale tady jsem oproti receptu nepatrně přidala.

Jablka se dají servírovat i s troškou šlehačky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 127 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablka v piškotovém těstě

Tématické fráze: piskotove testo do kulate formy jablko piškotový

Zapomněl/a jsem heslo