Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

8 skvělých tipů, jak využít k úklidu prášek do pečiva. Zvládne vyčistit troubu i vybělit utěrky
Zdroj: Freepik, zinkevych

Prášek do pečiva je skvělým pomocníkem nejen při vaření a pečení. Poradí si také se znečištěnými kuchyňskými spotřebiči. Získáte tak levný čisticí prostředek, u něhož si můžete být stoprocentně jistí, že je zdravotně nezávadný.

Ušetříte a ještě vyčistíte 

Táké vás trápí vzrůstající drahota? Ušetřit se dá na ledasčem, třeba na čisticích prostředcích. Zkuste místo drahých prostředků využít běžné suroviny k pečení. Třeba takový čisticíc prášek je malý zázrak. Zvládne vyčistit skoro všechno, a přitom stojí pár korun!

1. Práškem do pečiva vyčistíte varnou konvici

Určitě to znáte z vlastní zkušenosti. Vodní kámen, který se během používání usazuje v kovových konvicích, je prostě potřeba občas odstranit. S práškem do pečiva to není žádný problém. Konvici naplníte do půlky vodou, přidáte jeden sáček kypřicího prášku a přivedete k varu. Pak necháte roztok alespoň dvě hodiny působit a nakonec konvici důkladně vypláchnete.

2. Pasta z prášku do pečiva na mastné sklo trouby

Také pečicí trouba potřebuje občas údržbu. Ať je samočisticí, nebo ne, na skleněných dvířkách se časem stejně usadí mastnota. S tou ale snadno zatočíte. Ve skleněné misce smíchejte tři sáčky kypřicího prášku a šálek bílého octa tak, aby vznikla hustá pasta. Tu špachtlí, příborovým nožem nebo kávovou lžičkou rozetřete po skle ve dvířkách trouby. Přípravek nechte alespoň hodinu působit, případně sklo vyčistěte houbičkou s jemným abrazivním povrchem. Pak sklo umyjte vodou a vyleštěte.

3. Prášek do pečiva obnoví zašlý lesk u hliníku

Jak odstranit napálené zbytky jídla z hrnců se dočtete zde. Co ale dělat, když hliníkové pánve a hrnce ztratí časem barvu a zešednou? Použít prášek do pečiva, díky kterému budou opět vypadat jako nové. Stačí je pečlivě potírat navlhčenou houbičkou, jejíž jednu stranu ponoříte do vrstvy kypřicího prášku. Nádobí tímto způsobem důkladně vyčistěte, a obnovíte tak jeho původní lesk. Pak nádobí umyjte a do sucha utřete, případně přeleštěte jemným hadříkem.

4. Připravte wellness kúru pro hliníkové nádobí

Na vnitřky hliníkových hrnců a pánví můžete použít samočisticí fígl, kterým se v žádném případě nezpronevěříte ekologickému chování v kuchyni. Do nádoby nalijte vodu a přidejte do ní prášek do pečiva. Na půl litru vody stačí asi dvě polévkové lžíce kypřicího prášku. Roztok přiveďte k varu, potom zmírněte teplotu a povařte na mírném ohni 10 minut. Nechte hodinu působit, a pak nádobí opláchněte vlažnou vodou a osušte.

5. Měď vyleštíte pastou z prášku do pečiva a citronu

V moderních kuchyních hrají prim pánve z jiných materiálů, než je měď, ale zvláště ve vesnických staveních se určitě ještě nějaké ty měděné pánve, které slouží spíše jako dekorace, najdou. Když jsou vyleštěné, tak doslova rozzáří celou kuchyň. Když jsou ale zašlé, tak přílišnou parádu nenadělají. Poradíme vám, jak si vyrobit skvělý přípravek, který jim dodá ztracený lesk.

Vyrobte si pastu smícháním kypřicího prášky a citronové šťávy. Ta by měla být tak řídká, aby se dobře roztírala, a zároveň tak hustá, aby na nádobě držela. Naneste ji na měděné nádobí čistým hadříkem a nechte působit pět minut. Potom nádobí umyjte v teplé vodě bez saponátu, důkladně ho utřete a vyleštěte měkkým hadříkem.

6. Zachraňte zašedlé utěrky na nádobí

Starší bílé utěrky na nádobí nebo ubrusy na stůl, které jsou už celé zašlé, rozhodně nevyhazujte. Budou znovu zářivě bílé, když je namočíte přes noc do umývadla nebo kbelíku s vlažnou vodou, v níž rozmícháte tři až pět sáčků kypřicího prášku. Ráno prádlo vyperte v pračce na běžný program a nechte uschnout.

7. Prášek do pečiva zatočí s fleky od rajské

Občas se stane, že potřísníte rajskou omáčkou nebo kečupem utěrku nebo dokonce ubrus. Naštěstí skvrny od rajské snadno odstraníte. Stačí v umyvadle nebo kbelíku promíchat čtyři sáčky prášku do pečiva se třemi polévkovými lžícemi citronové šťávy a třemi hrnky teplé vody. Prádlo nechte namočené přes noc, ráno skvrny ručně promněte a pak vyperte v pračce.

8. Vyrobte si čisticí přípravek na mřížku v digestoři

Většinou má každý typ odsavače par vyjímatelnou mřížku, na které se během vaření usazuje mastnota z par unikajících při vaření a smažení. Mřížka bývá většinou kovová, takže ji stačí jen vyčistit a můžete ji nadále používat. K čistění mastnoty nepotřebujete žádné agresivní chemikálie. Čisticí roztok si připravte sami.

Naplňte kuchyňský dřez nebo třeba velký kastrol vroucí vodou, přidejte dvě polévkové lžíce saponátu na mytí nádobí a k tomu přisypte dva sáčky prášku do pečiva. Roztok dobře promíchejte. Mřížku z digestoře vyndejte a ponořte do připravené odmašťovací lázně. Až voda trochu vychladne, ponořenou mřížku vydrbejte jemným kartáčem, například kartáčkem na zuby. Čistou mřížku pak důkladně opláchněte teplou vodou, osušte a nasaďte zpět do odsavače par.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více