Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se konečně začne oteplovat, chceme v přírodě trávit co nejvíce času. Po studené zimě, kdy byla brzy tma, si užíváme možnosti být venku až do večera, setkáváme se s přáteli a společně grilujeme. Samozřejmě chceme připravit to nejlepší pohoštění.

Chuť masa pozvedneme, když ho naložíme do marinády. Máme marinády univerzální, které se hodí na všechny druhy masa, ale pak jsou také ty, které jsou určené na jeden konkrétní druh. Pozvednou jeho chutě a potlačí případné nedostatky.

Marináda na kuřecí maso

Kuřecí maso stačí marinovat krátkou dobu, nejméně však 2 hodiny. Když ale necháte maso odpočívat v marinádě přes noc, rozhodně to bude ku prospěchu věci. Ke kuřecímu masu volíme nasládlé marinády, často s obsahem medu nebo se sladkou zavařeninou.

Marináda na vepřové maso

Nepříliš chuťově výrazné vepřové maso si o voňavou marinádu přímo říká. Naložené maso necháme odpočívat 24 hodin. Díky tomu bude plné chuti, ale také příjemně měkké a šťavnaté. Jako základ marinády volíme pivo a česnek. Vhodné je také kari a štiplavý zázvor.

Marináda na hovězí maso

Chuť tmavě červeného hovězího masa se výborně doplňuje s chutí červeného vína, ale také se sladkou složkou, kterou může být med, javorový sirup nebo pár kostiček čokolády. V takové marinádě necháme hovězí plátek poležet minimálně 24 hodin.

Marináda na rybí maso

Rybí maso je jemné a křehké. Proto není třeba zdlouhavé několikahodinové marinování, které by zcela přebilo chuť masa. Mnohdy si vystačíme jen s bylinkami a citrónem. Pokud se rozhodneme pro marinádu, bude jejím základem olivový olej, bílé víno nebo citrónová šťáva. Základ doplní bylinky, sůl, pepř a kmín. Rybu marinujeme v lednici 30–40 minut.

Marináda na zvěřinu

Chceme-li grilovat zvěřinu, volíme maso z mladého kusu, které není aromatické. Marináda stojí na pivních základech v případě černé zvěře, k vysoké a srnčí zvěři pak lépe pasuje červené víno. Přidáme divoké koření a nezapomeneme na jalovec, bez kterého by to nebylo ono.

Při grilování je potřeba věnovat dostatečnou péči přípravě grilu, jeho správnému roztopení i nahřátí. Kromě masa se na grilování hodí také oblíbená zelenina a stále častěji grilujeme i ovoce, což oceňují především děti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více