Jak připravit marinádu na vepřové maso? Voní kari kořením a je skvělá na krkovičku
Grilování patří k oblíbeným letním radovánkám. Nejčastěji vybíráme kuřecí, nebo vepřové maso, které na grilu chutná výborně a o to lépe, pokud je naložíme do domácí marinády. Máme pro vás osvědčený recept, který snadno zvládnete podle našeho videa.
Grilovací sezóna plná výborných pokrmů je v plném proudu. Ať už patříte k milovníkům kuřecího masa na grilu, nebo vepřového, jistě se vám bude hodit inspirace na dobrou marinádu. Marinováním totiž zvýrazníme chuť masa a docílíme jeho šťavnatosti a křehkosti. Marináda je připravená během chvilky, avšak je třeba dodržet množství a poměr použitých surovin, kterými získáme ideální konzistenci marinády a nepřebijeme chuť masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho marinovat vepřové maso
Vepřové maso není chuťově příliš výrazné, proto mu marinování vyloženě svědčí. Abychom docílili perfektní chuti, je potřeba marinované maso nechat dostatečně odležet. Maso změkne a získá výraznou chuť, která během grilování vynikne. Vepřové maso patří k těžším masům, proto jej necháme v marinádě ideálně přes noc, ale klidně i 24 hodin. Marinujeme zakryté potravinovou fólií nebo v uzavíratelné krabičce, a vždy v chladničce.
Marináda na vepřové maso
K vepřovému masu se nejvíce hodí marinády s pivem, česnekem, nebo s kari a zázvorem, čímž dodáme masu štiplavý říz. Marinádu na maso rozetřeme rovnoměrně a poté ihned uložíme do chladničky.
Na 1 kg vepřového masa budeme potřebovat 1 lžíci majoránky, 1 lžíci solamylu, 1 lžíci kmínu, 1,5 lžíce soli a pepře, 1,5 lžíce kari, 0,5 lžíce červené papriky, 10 stroužků česneku, 2 vejce a podle chuti a hustoty přidáme kečup, worcestrovou omáčku a olej.
- Stroužky česneku prolisujeme.
- V míse smícháme všechny ingredience na marinádu.
- Marinádu necháme 30 minut uležet v chladnu.
- Poté potřeme vepřové maso a uložíme do chladničky alespoň na 12 hodin.
- Maso grilujeme, nebo pečeme v troubě.
Jak dlouho grilovat vepřové maso
Délka grilování záleží na tloušťce a typu masa. Nejčastěji grilujeme vepřové kotlety, krkovičku, pečeni, nebo mleté maso v podobě burgerů. Vepřové maso nesmí být krvavé a zároveň spálené. Plátky do 2 cm grilujeme přibližně 10-12 minut.
A jak připravit skvělou marinádu s kari, můžete zhlédnout v následujícím videu.
Jakou marinádu na vepřové maso připravujete vy? Podělte se s námi do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké maso a ryby můžeme grilovat? Na své si přijdou milovníci drůbeže, steaků, ale i ryb a mořských plodů
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Jak dlouho se vaří vepřové maso? Ať už kýta, panenka, nebo krkovice, každá část potřebuje jinou tepelnou úpravu
Komentáře