Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilovaný steak
Zdroj: Pixabay, RitaE

Marinování je skvělá kuchařská technika, ze které budete nadšeni. Marinády totiž s masem dokáží kouzla. Nejen, že je parádně ochutí, ale taky zajistí, že bude steak po tepelné úpravě křehčí. Navíc to není žádná věda. Poradíme, jak marinovat maso jako profík!

Proč marinovat

Marináda je směs různých ingrediencí přidaných do tekutiny, která se nanáší na maso, aby získalo před další úpravou (velmi často před grilováním) vůni, chuť a také, aby se zlepšila možnost jeho úpravy. To, že se přidá do marinády kyselá přísada (citrusová šťáva, ocet), vede k tomu, že se zvýrazní chuť a tkáň masa se na povrchu oslabí.

Důležité je pak nechat maso, zejména tužší kusy, marinovat delší dobu, jinak by efekt nebyl dostatečný. Zato krátce stačí nechat naložené maso, které bylo předem nakrájené na tenčí plátky nebo na kostky. Vezměme si jako příklad takovou zázvorovou marinádu (zázvor, med, sójová omáčka). Zázvor a med zůstanou na povrchu, zatímco se sůl z omáčky dostane hlouběji do masa.

Čím marinovat

Častými přísadami do marinování bývá zmíněná kyselá přísada, sůl, pepř, bylinky (pokud možno čerstvé). Do marinády i patří tuk, který udržuje vlhkost i dotvoří chuť, zabraňuje převládání ostrých nebo kyselých chutí. Hodí se třeba olivový olej, sezamový olej, jogurt, podmáslí. Existují ale i suché marinády, tomu se pak říká rubování a využijete ho u velkých kusů masa. Smícháte různé druhy koření třeba, pepř, chili, česnek a podobně a vše společně utlučete. Pak postupujete jako u obvyklého marinování.

Jak marinovat

Můžete marinovat v kvalitním plastovém sáčku, případně uzavíratelné misce. Smíchejte podle receptu uvedené ingredience a vložte je na připravené maso (nakrájené na kousky nebo tenké plátky) a dobře do něj směs vmasírujte. Marináda by měla být do masa důkladně vpracována. Sáček/nádobu dobře uzavřete a dejte marinovat do lednice. Pod sáček dejte raději talířek.

Doba marinování se liší podle druhu masa a jeho tloušťky. V případě rybího masa stačí jedna hodina. Na něj ostatně stačí jen sůl a kmín. Kuřecí maso marinujte alespoň dvě až osm hodin. Na vepřové, hovězí a jehněčí potřebujete ideálně dva dny. Připravili jsme pro vás tři výborné marinády, které ozvláštní chuť masa. 

Citronová marináda

Do citronové marinády se hodí marinovat kuře. Na tuto marinádu budete potřebovat 3 velké citrony, 1/4 šálku čerstvého rozmarýnu (nebo 2 lžíce sušeného), 1/4 šálku olivového oleje, 2 nasekané stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého bílého pepře a 2 lžičky soli. Kuře neomývejte, jen je dobře osušte a potřete důkladně marinádou. Nechte v chladu pracovat několik hodin. Pokud budete chtít z marinády připravit i omáčku, znásobte množství surovin a na maso dejte jen část. Druhou využijte na omáčku.

Marináda na steak

Steaky jsou luxusní záležitostí. Abyste si je ještě lépe užili, namarinujte je třeba právě touto směsí: 1/4 hrnku červeného vinného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 1/2 lžičky soli, 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého oregana, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky čerstvého tymiánu, 1/4 lžičky sušené cibule, 1 až 2 nasekané stroužky česneku.

V míse smíchejte červený vinný ocet a worcesterskou omáčku a za šlehání pomalu přilévejte olej. Musí se dobře spojit. Přidejte zbývající ingredience a dobře promíchejte, aby se marináda propojila. Než ji využijete, nechte ji stát při pokojové teplotě minimálně 5 minut. Jinak ji dejte do lednice (vydrží až pět dnů).

Marinování

Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…

Marináda na mexické pokrmy

Ať už budete připravovat jakýkoliv grilovaný pokrm z mexické kuchyně, hodí se tato marináda. Budete potřebovat: 1/3 hrnku bílého octa, 1/3 hrnku rostlinného oleje, 1/3 hrnku nakrájeného čerstvého koriandru, 3 nasekané stroužky česneku, šťáva z 1 limetky, 1 lžíce oregana, 2 lžičky chilli prášku, 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce soli, ¼ hrnku vody. Ingredience dobře smíchejte a do hotové marinády naložte maso.

Zdroje informací:
jessicagavin.com
thespruceeats.com
budejovice.rozhlas.cz
thespruceeats.com

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více