Pastiňák na zahradě: Méně známá zelenina je dokonale mrazuvzdorná
Pastiňák doplňuje známou řadu oblíbených druhů kořenové zeleniny, ale přestože je výnosný a jeho pěstování není náročné, mrkev a petržel ho v našem jídelníčku jednoznačně zastiňují. Přitom úspěchu při jeho pěstování dosáhneme snáze než při pěstování kořenové petržele.
Pastiňák pěstujeme pro jeho podzemní část, která vzhledem sice připomíná petržel, ale nasládlou chutí se více blíží k mrkvi. Využití je podobné jako u mrkve, kořenové petržele a celeru. A co nás tedy od jeho pěstování odrazuje? Nejspíš jen to, že na mírně nasládlou chuť pastiňáku nejsme zvyklí. Za pokus to ale určitě stojí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pastiňák a jeho pěstování
Pastiňák je velmi nenáročný a úrodný, pěstujeme ho obdobně jako další kořenovou zeleninu.
- Vyhovuje mu vlhčí zemina a snese mírné zastínění.
- Klíčení trvá velmi dlouho, obvykle 3–4 týdny. Výsev provádíme co nejdříve na jaře.
- Po vzejití rostliny dostatečně vyjednotíme. Řádky by měly být od sebe vzdáleny 30 cm a jednotlivé rostliny cca 12 cm. Kořeny pastiňáku dovedou v dobrých podmínkách vyrůst do značných rozměrů - čím více mají prostoru, tím budou kvalitnější.
- V dobře propracované zemině kořeny dobře rostou, ale jsou poměrně křehké a na jejich sklizeň bude potřeba dobrý rýč. Musíme totiž zarýt pořádně do hloubky.
- Rostliny jsou mrazuvzdorné - když je půda rozmrzlá, sklízíme je dokonce i v zimě, případně je v zemi ponecháme na jaro. Kolem rostlin můžeme dát slaměný mulč.
- Jinou možností je pozdě na podzim pastiňáky vyrýt a umístit do skleníku, podle potřeby je pak odebírat.
- Po vzoru našich babiček zdravé kořeny můžeme skladovat také založené v písku ve vlhkém chladném sklepě.
Pastiňák konzumujeme obdobně jako další kořenovou zeleninu. Očištěné a nakrájené nebo nastrouhané kořeny vaříme, dusíme nebo zapékáme. Hodí se na hranolky i na kaši. Přidáváme je do různých zeleninových směsí nebo mrazíme pro pozdější využití.
Příkladem využití pastiňáku je následující polévka:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat pastiňák? Podobně jako další kořenovou zeleninu, jen pozor na alergické reakce
Jak skladovat kořenovou zeleninu v písku? Mrkev, petržel i pastiňák uložíme podle rad našich babiček a vydrží řadu měsíců
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře