Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat mrkev. Chutnou a oblíbenou zeleninu máme k dispozici celoročně
Zdroj: Pixabay, Jacqueline Macou

Mrkev má příjemně sladkou chuť a výraznou barvu, proto naše pokrmy obohatí nejen svou chutí, ale i barevnou atraktivitou. Výborně se hodí ke konzumaci zasyrova i k tepelné úpravě. Je nedílnou součástí polévek a různých zeleninových směsí.

Mrkev patří mezi naše nejběžněji pěstované a často používané druhy zeleniny. Je levná a snadno dostupná po celý rok. Můžeme si ji koupit v syrovém stavu, mraženou i sterilovanou. Také si ji jednoduše vypěstujeme na našich zahradách. Stačí koupit semínka a pak dopřát rostlinám potřebnou péči.

Jak pěstovat mrkev

Pěstování mrkve vyžaduje dobrou péči, aby pak bylo co sklízet.

  • Vybereme si vhodné semeno. Rané karotky vynikají jemnou a sladkou chutí. Ke sklizni dorostou dříve než mrkev polopozdní a pozdní. Pozdní mrkev narůstá do velkých rozměrů a dává vysoké výnosy. 
  • Mrkev vysejeme co nejdříve na jaře do dobře připravené půdy. Čerstvé hnojení chlévským hnojem nesnáší.
  • Bílá netkaná textilie klíčení urychlí. Využít můžeme i pařeniště.
  • Řádky mrkve při výsevu doplníme značkovacími semínky (hlavně ředkviček), budeme pak vidět, kudy vedou, a snadno je odplevelíme a nakypříme.
  • Mrkev klíčí často až za tři týdny, bez kypření by půda zarostla a vytvořil by se na ní půdní škraloup, který by zpomaloval a omezoval růst rostlin.
  • K zarůstání plevelem je mrkev náchylná po celou pěstitelskou sezónu a potřebuje pravidelnou péči.
  • Vzešlé rostliny, pokud jsou hustě vyseté, je třeba brzy protrhat, aby měly dostatek prostoru. Malé mrkvičky použijeme v kuchyni. 
  • Při suchém počasí mrkev zavlažujeme. Při suchu a horku mrkev v růstu stagnuje, ale naopak při podzimním ochlazení a deštivém počasí vydatně narůstá.
  • Během sezóny hustě vysetou mrkev průběžně protrháváme, ale pokud je řídce vysetá, protrhávání je zbytečné.
  • Dorůstající mrkev buď brzy spotřebujeme nebo ji zamrazíme na pozdější využití.
  • Mrkev k uskladnění sklízíme co nejpozději, ale vždy před příchodem prvních mrazíků. 
  • Vyryjeme ji pomocí rýče nebo rycích vidlí. Podzemní části očistíme od hlíny, nadzemní natě ukroutíme. Při ponechání natí by mrkev brzy začala vadnout.
  • K uskladnění se hodí pouze nepoškozené kusy. Uložíme je do písku nebo založíme do krytých prostor, které jsou chráněné před mrazem.

Mrkev je výbornou surovinou nejen do slaných jídel, ale i do sladkých moučníků. Na závěr pro vás máme recept na mrkvovou bábovku, můžete si ji upéct podle názorného videa.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více