Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat mrkev. Chutnou a oblíbenou zeleninu máme k dispozici celoročně
Zdroj: Pixabay, Jacqueline Macou

Mrkev má příjemně sladkou chuť a výraznou barvu, proto naše pokrmy obohatí nejen svou chutí, ale i barevnou atraktivitou. Výborně se hodí ke konzumaci zasyrova i k tepelné úpravě. Je nedílnou součástí polévek a různých zeleninových směsí.

Mrkev patří mezi naše nejběžněji pěstované a často používané druhy zeleniny. Je levná a snadno dostupná po celý rok. Můžeme si ji koupit v syrovém stavu, mraženou i sterilovanou. Také si ji jednoduše vypěstujeme na našich zahradách. Stačí koupit semínka a pak dopřát rostlinám potřebnou péči.

Jak pěstovat mrkev

Pěstování mrkve vyžaduje dobrou péči, aby pak bylo co sklízet.

  • Vybereme si vhodné semeno. Rané karotky vynikají jemnou a sladkou chutí. Ke sklizni dorostou dříve než mrkev polopozdní a pozdní. Pozdní mrkev narůstá do velkých rozměrů a dává vysoké výnosy. 
  • Mrkev vysejeme co nejdříve na jaře do dobře připravené půdy. Čerstvé hnojení chlévským hnojem nesnáší.
  • Bílá netkaná textilie klíčení urychlí. Využít můžeme i pařeniště.
  • Řádky mrkve při výsevu doplníme značkovacími semínky (hlavně ředkviček), budeme pak vidět, kudy vedou, a snadno je odplevelíme a nakypříme.
  • Mrkev klíčí často až za tři týdny, bez kypření by půda zarostla a vytvořil by se na ní půdní škraloup, který by zpomaloval a omezoval růst rostlin.
  • K zarůstání plevelem je mrkev náchylná po celou pěstitelskou sezónu a potřebuje pravidelnou péči.
  • Vzešlé rostliny, pokud jsou hustě vyseté, je třeba brzy protrhat, aby měly dostatek prostoru. Malé mrkvičky použijeme v kuchyni. 
  • Při suchém počasí mrkev zavlažujeme. Při suchu a horku mrkev v růstu stagnuje, ale naopak při podzimním ochlazení a deštivém počasí vydatně narůstá.
  • Během sezóny hustě vysetou mrkev průběžně protrháváme, ale pokud je řídce vysetá, protrhávání je zbytečné.
  • Dorůstající mrkev buď brzy spotřebujeme nebo ji zamrazíme na pozdější využití.
  • Mrkev k uskladnění sklízíme co nejpozději, ale vždy před příchodem prvních mrazíků. 
  • Vyryjeme ji pomocí rýče nebo rycích vidlí. Podzemní části očistíme od hlíny, nadzemní natě ukroutíme. Při ponechání natí by mrkev brzy začala vadnout.
  • K uskladnění se hodí pouze nepoškozené kusy. Uložíme je do písku nebo založíme do krytých prostor, které jsou chráněné před mrazem.

Mrkev je výbornou surovinou nejen do slaných jídel, ale i do sladkých moučníků. Na závěr pro vás máme recept na mrkvovou bábovku, můžete si ji upéct podle názorného videa.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky