Zeleninová směs nejen do polévek

Suroviny

5 kg očištěné syrové zeleniny
největší poměr tvoří mrkev
celer
petržel
Zelenina (do 5 kg):
kedlubny
pórek
cibule
česnek
pastiňák
petrželová nať
celerová nať
čerstvé papriky
rajčata
1 kg soli

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou očištěnou zeleninu pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs důkladně ve velké míse promícháme se solí a dáme na 24 hodin do chladna uležet.

  2. Pak směs plníme do skleniček, dáváme si opravdu záležet, abychom ze skleniček vytlačili většinu vzduchu, pořádně upěchujeme a důkladně zavíčkujeme. Takhle připravená směs nám vydrží do jara uložená na chladném místě.

  3. Směs je slanější, proto při dochucování omáček a polévek moc předem nesolím. Většinou stačí 1-2 polévkové lžíce na celý pokrm nebo 2 litry polévky.

Poznámka od kuchařky

Tuhle směs si připravuji již léta a mohu jedině doporučit, při jejím používání do vaření již není zapotřebí použití jakýchkoliv dochucovadel jako jsou polévkové koření, kostky masoxu, atd.

Podobné recepty tu sice jsou, ale tahle se po pomletí již nijak tepelně neupravuje na rozdíl od ostatních.

Komentáře k receptu Zeleninová směs nejen do polévek

  • ilkaz ilkaz

    Tuto zeleninu dělám roky, jen ji nenechávám do druhého dne, ale hned cpu do sklenic. Na rychlou polévku je to paráda. :-p I.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    To mi nějak uniklo:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (moderátorka)

    Zeleninu se solí jsem dělávala podobně. Ivi, máš nádherné fotky:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Dříve jsem jí taky dělávala, ale já jí nějak nepřišla na chuť. Vždycky jsem jí rozdala. nejlepší je pro mě zeleninka čerstvá.Není zase až tak drahá abych si jí koupila. a docela mám ráda i mraženou.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak tuto směs jsem často dělávala, ale zeleninu jsem strouhala. Dávala jsem ji do malinkých přesnídávkových skleniček. Opravdu to byla výhoda mít ji pořád po ruce. :yes:+2.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (autorka receptu)

    Lucasinko, slib mi, že mi pak o tom napíšeš, budu ti držet palečky, ať si ty svoje nepostrouháš:-)).

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    Moc dekuji za rychlou odpoved, Ivulinko. Celou varku bych najednou asi neustala a polovicni vezmu sportovne - misto kliku budu strouhat. Jen nesmim zapomenout prohazovat ruce :-D

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (autorka receptu)

    Lucasinko:-), to je škoda, že nedisponuješ masovým mlýnkem, zeleninu klidně postrouhej, možná by šla i rozdrtit nějakým robotem, ale zelenina je v polévce určená k tepelné úpravě, takže se ti uvaří i ta nastrouhaná. Pro začátek bych si poměr surovin podělila dvěmi, abych toho na ty ruce neměla tolik.
    Doufám, že až vytvoříš, tak napíšeš jak jsi s tím bojovala:-).
    Děkuji za bodík.

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    Ivulinko, pokud nemam mlynek, muzu vse jen nastrouhat na jemnem struhadle? Sice mi asi upadnou ruce, ale urcite by to za to stalo. Bodik je zaslouzeny, takze take pricteny a predem dekuji za odpoved :-D:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: zeleninová směs do polévky sterilovaná zelenina do polévky domaci zeleninova smes směs do polévky polévková zeleninová směs zeleninová směs na polévku nakládaná zelenina do polévky zeleninová směs smes na polevku zelenina do polévky domácí zeleninová směs do polévky zeleninová směs v soli zeleninova polevkova směs nakládaná zelenina do polévky v soli sterilovaná zelenina na polévku recept na zeleninovou směs do polevky polévka ze zeleninové směsi sterilovana mrkev petrzel celer sterilovaná zeleninová směs sterilovaná zeleninová směs