Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Zdroj: Unsplash, LuAnn Hunt

Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“. Broskve se totiž mohou na kráse a hebkosti pleti skutečně významně podílet. A nejen to. Navíc je tohle šťavnaté ovoce plné vitaminů a minerálních látek, takže prospěje i zdraví celkově. Připomeňte si s námi, čím broskve vynikají a proč se jim říká ovoce nesmrtelných.

Plody z kamene

Už jste někdy slyšeli spojení kamenné ovoce? Právě tak se říká broskvím, a nejen jim. Tento výraz z angličtiny označuje peckové ovoce, které má uprostřed jako kámen tvrdou pecku obklopenou dužinou. Patří tam nejen třešně, nektarinky, švestky, blumy, meruňky ale i exotické mango, liči, datle a olivy. Všechny tyto plody spojuje kromě pecky ještě jedno – významně prospívají našemu zdraví. I ty pecky mají v případě broskví své využití. Z rozemletých jader broskví (a nebo meruněk) se připravuje náhražka marcipánu – tzv. persipán. Jeho název pak odkazuje na latinské druhové jméno broskve, které zní persica.

Zajistí dlouhý život?

V současnosti u nás broskve tak zdomácněly, že by snad nikoho nenapadlo, že pochází až z daleké Číny. Odtud se pak rozšířily do Persie (dnešního Íránu), kde měli místní zemědělci velkou zásluhu na rozvoji jejich pěstování. I proto se zpočátku broskvím říkalo nejen u nás perská jablka. Ve staročeštině se ale používaly i názvy jako břeskve, madlenky, májový květ či tvrdky. A jsme opět u toho kamenného ovoce. Broskví si stále nesmírně váží i v jejich domovině, v Číně. Dodnes jim tam přezdívají ovoce nesmrtelných a jsou tam považovány za symbol dlouhověkosti a ženství. Strom i plody podle pověsti uměly odhánět zlé démony, navíc prý okvětní lístky mohly očarovat člověka, jak se píše v knize Čínské symboly od L. Obuchové. Svými krásnými růžovými květy připomíná broskev šípkovou růži, což není náhoda. Broskvoň totiž patří do stejné čeledi jako růže, tedy mezi růžovité. Rozlišuje se více než 100 variant broskví, jež se liší svou velikostí, tvarem i chutí. V obchodech jste se už určitě setkali se šťavnatými plochými broskvemi, variantou broskví jsou i nektarinky, jimž chybí pro broskev typické chloupky.  

Plné vody a vlákniny

V létě se vyplatí si dávat broskve hlavně kvůli jejich vysokému obsahu vody, neboť ideálně doplní pitný režim. Jak uvádí web Kaloricketabulky.cz, voda tvoří až 90 % plodu, i tak je tam prostor pro další živiny. Právě voda má největší zásluhy na pozitivním vlivu broskví na naši pokožku. Ve spojení s vitaminem C, jež zlepšuje elasticitu pleti a vyrovnává její barevný tón, a betakarotenem, jenž jí dodá zářivost a snižuje možnost spálení od sluníčka, udržují tyhle dvě složky vaši pokožku stále mladou a zabraňují předčasnému tvoření vrásek. Ovoce je navíc bohaté i na vlákninu. Napomáhá tak správnému trávení, dobrému fungování střev a pomáhá udržet si ideální váhu. Z hlediska vitaminů je u broskví nejvíc zastoupen vitamin C, mezi minerály vede draslík. Ani množství dalších minerálů a vitaminů není zanedbatelné. Broskev má i dostatek vitaminu A, dále obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin K. Z minerálů je to kromě draslíku i jód, fluor, mangan, železo, zinek, selen, chrom, fosfor, sodík, hořčík, pektin, měď a vápník.

Na srdce i alergie

Nejen pleti prospívají broskve, díky nim dodáme tělu právě i chybějící vitaminy a minerály a předejdeme mnoha nemocem. Podle webu Healthline.com broskve snižují riziko vzniku srdečních onemocnění, mírní vysoký krevní tlak i hladinu tzv. špatného cholesterolu. Oceníte je i při projevech alergie, navíc posilují imunitu a mohou bojovat proti některým typům bakterií. Kromě toho jsou plné antioxidantů, jež pomáhají chránit tělo před stárnutím a nemocemi. Čím je ovoce čerstvější a zralejší, tím více antioxidantů obsahuje. Tak vzhůru na sběr!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více