Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompot z meruněk

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

6. 7. 2019 19:06

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie16 735 kJ / 4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Dodávám, že ze sáčku s kyselinou citronovou do každé sklenice sypu po troškách. Pomůcku ke konzervování ovoce a zeleniny rozmícháme v cukerném roztoku, lehce promíchám a nalévám do připravených sklenic.

Když vám zbude nálev, můžete ho uchovat na příště.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Eja57 Eja57

7. 7. 2019 17:16

casino: asi také pamatují, že jsme snědli meruňku, rozbili pecku a snědli jadérka a nic nám nebylo...byla sladká...pokud jsou jadérka hořká, tak jsou toxická v množství už malém....proč je množství amygdalinu různé nevím...ale je to tak a ta chuť je jasný indikátor

casino casino

7. 7. 2019 17:08

Autorka patrně svůj stín nepřekročí... :-8 a když k receptu, tak k receptu:
Ještě by mohla zkusit meruňkový kompot bez cukru, ale s troškou soli:yes: (zbytek si snad dohledá)
Také se do tohoto kompotu přidávají pro chuť i meruňkové pecky:yes:
No a když to s množstvím pecek pořádně přežene a posléze kompot pozře, tak to také může být poprvé a naposledy, že ;-)

tejaja tejaja

7. 7. 2019 15:57

Ja na lekváre nepoužívam žiadny pektín, ani gelfixy a pod. Je ovocie, ktoré má pektínu veľa a hustne, aj keď nechceme (ríbezle, jablká...) , niektoré ovocie má pektínu málo (maliny, čučoriedky, višne, čerešne) a treba mu pomôcť. Ja to robím tak, že ak robím lekvár z ovocia s malým obsahom pektínu, pridám doň trocha ríbezlí alebo ešte lepšie jabĺk, tie sú vždy, lebo jablká zberám až na jeseň. Netreba veľa, stačí trocha, nie je ho cítiť, ale svoju úlohu splní. Ovocie hustne. A neľutujem trocha viac času na klasické varenie.;-) Takže si vystačím s ovocím a cukrom.

hosta hosta

7. 7. 2019 14:29

Eja57: já jinak nedělám - a tam právě přidávám buď citron nebo 1 lžičku kyseliny citronové na 1 kg ovoce.https://www.toprecepty.cz/recept/57263-dzemy-s-pek...

Eja57 Eja57

7. 7. 2019 13:20

No tak jo:-K
Používáte citrusový pektin? Já moc džemy/marmelády nedělám, ale když už chci vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci ( naposled ostružiny + třešně + rybíz), tak cukr a právě citrusový pektin, není tam fixní kombinace množství cukru a ovoce jako v různých Gelfixech, klasický test talířek + lžička džemu nám napoví....

hosta hosta

7. 7. 2019 11:37

magdalenka: Souhlas, stále je to k receptu - přesun diskuze pravidelně podobné polemiky utne a tady by to možná bylo škoda.:-)

magdalenka magdalenka

7. 7. 2019 10:46

Nepovazujem to za plevelenie. Je to o skusenostiach so zavarovanim.

cathleen cathleen (moderátorka)

7. 7. 2019 10:45

Eja57: nechám rozhodnutí o přesunu diskuze na hostě, ale já bych ji tady nechala - je přeci k receptu (zavařené meruňky), počíst si může každý, kdo ho otevře.

Eja57 Eja57

7. 7. 2019 10:38

hosta: nepřesuneš diskuzi? Trochu plevelíme pod receptem - jsem to začala;-( ale je to zajímavé téma si myslím...
A zdaleka ne jen o kompotech - "holandský řízek" jednou za čas proč ne - maso - když nedám bůček ale plecko tak zas žádná výživová hrůza, sýr, sůl...ale když do toho narvu rohlíky a mraky prefabrikovaného koření, tak už jsme někde jinde - to jsou právě ty jazýčky zvyklé na unifikované chutě, o kterých jsem psala....

Eja57 Eja57

7. 7. 2019 10:35

cathleen: Já taky - dcera i snacha, a vaří dobře i zeť - a speciálně mrňousům pestrá zdravá jídla, pečené kuře je prostě pečené kuře a pečené brambory jsou pečené brambory - čisté chutě základních surovin.

Já taky dávám kostičku cukru do vypeckované meruňky do knedlí:-K mi to tak naučila babička...

hosta hosta

7. 7. 2019 10:27

Kyselina citronová sama o sobě není žádné drama, je to docela seriozní konzervant E330 https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E330 - ale používá se tam, kam patří, tj. max. do džemů, které se vyrábějí klasicky s pektinem a ne z nějakých gelfixů, které ji již obsahují. Kyselina sorbová (zmíněná "pomůcka") je opravdu už navíc:-). U kompotů bohatě stačí dodržet čistotu ovoce, nálevu, rukou, sklenic, postupu...

cathleen cathleen (moderátorka)

7. 7. 2019 09:56

Eja57: řekla bych, že dnešní mladí se většinou k tomu zdravému vaření spíš vrací, než aby od něj utíkali. Vidím to u snachy :-8
Konzervovat ovoce v zavařovačkách pomůže právě použitý cukr. Tuhle "zavařovací pomůcku" neznám, musela jsem si najít - píší, že jedna je na 3,5 kg ovoce. Zavařené meruňky (i vařené - do sladkých knedlíků do meruňky dávala moje maminka kostku cukru) jsou poměrně dost kyselé, není třeba dodávat ještě kys. citronovou.

Eja57 Eja57

7. 7. 2019 09:18

To je náhodou docela zajímavá debata...
Babičky mojí generace ( a tedy prababičky generace MiskyM) vařily zdravě ( a většinou velmi chutně) ze základních surovin - nic jiného tehdy nebylo, třeba kompot byl ovoce, cukr, voda....Pak přišla zázračná "doba chemická":-(( - ale ta podle mne už - snad - pomalu končí - a vracíme se ke kořenům...snad...
Problém je podle mne ve dvou věcech. Pověra, že používáním "prefabrikátů" ušetříme a že zdravé vaření bez nich je drahé...není...maso + sůl a pepř a bylinky a cibule a česnek a....no a ušetříme za ten pytlík směsi podivného složení, který do toho nemusíme sypat ( to je jen příklad)...No a tím se dostáváme k problému číslo 2. - jazýčky zvyklé na unifikované chutě...ne na chutě základních surovin ( třeba u ryb je to podle mne extrém - když vidím, že někdo sype na kvalitní rybu, třeba candáta, lososa, cokoli jiného než máslo, sůl, citron a ev. bylinky, česnek - tak je mi líto té rybky....)
No on i ten meruňkový kompot "doby chemické" chutná trochu jinak než kompot našich babiček - ale že holčina na mateřské si dá tu práci a dělá mrňousovi domácí kompoty a narve do nich naprosto zbytečně chemii - tak nad tím mi zůstává rozum stát;-(

magdalenka magdalenka

7. 7. 2019 09:00

Človek nemusí pracovať v nejakom priemysle, aby vedel, čo je zdravé a čo nie a prečo sa vyhýbať (podľa možnosti) chémii v potravinách. Je na každom, či si dá poradiť, alebo nie.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: cukerný roztok na meruňky jak konzervovat merunky cukerný nálev na meruňky cukerný roztok na zavařování meruněk cukerný nálev na kompot meruňky konzervant do kompotu ananas v cukerném roztoku kyselina sorbová kompoty pecky z meruněk recept meruňky na kompot meruňky kompot top recept domácí meruňkový kompot meruňky recept kompot meruňky kompot recept nálev na meruňky s kyselinou citronovou kompot meruňky se solí kompoty z meruňky kompot se solí zralost meruněk meruňkový kompot zdravě

Suroviny: meruňky, voda, cukr, kyselina citronová, zelenina

TopRecepty.cz

Kompot z meruněk

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zOV2