

Kompot z meruněk
Suroviny
- meruňky (měla jsem něco málo přes 5 kg)
- 4 l vody
- 1 kg cukru (můžete víc, podle zralosti meruněk)
- sáček kyseliny citronové
- 2 sáčky pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny
Postup přípravy receptu
Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a natěsno naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů.
Zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.
Poznámka od kuchařky
Dodávám, že ze sáčku s kyselinou citronovou do každé sklenice sypu po troškách. Pomůcku ke konzervování ovoce a zeleniny rozmícháme v cukerném roztoku, lehce promíchám a nalévám do připravených sklenic.
Když vám zbude nálev, můžete ho uchovat na příště.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kompot z meruněk
-
casino: asi také pamatují, že jsme snědli meruňku, rozbili pecku a snědli jadérka a nic nám nebylo...byla sladká...pokud jsou jadérka hořká, tak jsou toxická v množství už malém....proč je množství amygdalinu různé nevím...ale je to tak a ta chuť je jasný indikátor
-
Autorka patrně svůj stín nepřekročí...
a když k receptu, tak k receptu:
Ještě by mohla zkusit meruňkový kompot bez cukru, ale s troškou soli(zbytek si snad dohledá)
Také se do tohoto kompotu přidávají pro chuť i meruňkové pecky
No a když to s množstvím pecek pořádně přežene a posléze kompot pozře, tak to také může být poprvé a naposledy, že -
Ja na lekváre nepoužívam žiadny pektín, ani gelfixy a pod. Je ovocie, ktoré má pektínu veľa a hustne, aj keď nechceme (ríbezle, jablká...) , niektoré ovocie má pektínu málo (maliny, čučoriedky, višne, čerešne) a treba mu pomôcť. Ja to robím tak, že ak robím lekvár z ovocia s malým obsahom pektínu, pridám doň trocha ríbezlí alebo ešte lepšie jabĺk, tie sú vždy, lebo jablká zberám až na jeseň. Netreba veľa, stačí trocha, nie je ho cítiť, ale svoju úlohu splní. Ovocie hustne. A neľutujem trocha viac času na klasické varenie.
Takže si vystačím s ovocím a cukrom.
-
Eja57: já jinak nedělám - a tam právě přidávám buď citron nebo 1 lžičku kyseliny citronové na 1 kg ovoce.https://www.toprecepty.cz/recept/57263-dzemy-s-pek...
-
No tak jo
Používáte citrusový pektin? Já moc džemy/marmelády nedělám, ale když už chci vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci ( naposled ostružiny + třešně + rybíz), tak cukr a právě citrusový pektin, není tam fixní kombinace množství cukru a ovoce jako v různých Gelfixech, klasický test talířek + lžička džemu nám napoví.... -
magdalenka: Souhlas, stále je to k receptu - přesun diskuze pravidelně podobné polemiky utne a tady by to možná bylo škoda.
-
Nepovazujem to za plevelenie. Je to o skusenostiach so zavarovanim.
-
Eja57: nechám rozhodnutí o přesunu diskuze na hostě, ale já bych ji tady nechala - je přeci k receptu (zavařené meruňky), počíst si může každý, kdo ho otevře.
-
hosta: nepřesuneš diskuzi? Trochu plevelíme pod receptem - jsem to začala
ale je to zajímavé téma si myslím...
A zdaleka ne jen o kompotech - "holandský řízek" jednou za čas proč ne - maso - když nedám bůček ale plecko tak zas žádná výživová hrůza, sýr, sůl...ale když do toho narvu rohlíky a mraky prefabrikovaného koření, tak už jsme někde jinde - to jsou právě ty jazýčky zvyklé na unifikované chutě, o kterých jsem psala.... -
cathleen: Já taky - dcera i snacha, a vaří dobře i zeť - a speciálně mrňousům pestrá zdravá jídla, pečené kuře je prostě pečené kuře a pečené brambory jsou pečené brambory - čisté chutě základních surovin.
Já taky dávám kostičku cukru do vypeckované meruňky do knedlími to tak naučila babička...
-
Kyselina citronová sama o sobě není žádné drama, je to docela seriozní konzervant E330 https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E330 - ale používá se tam, kam patří, tj. max. do džemů, které se vyrábějí klasicky s pektinem a ne z nějakých gelfixů, které ji již obsahují. Kyselina sorbová (zmíněná "pomůcka") je opravdu už navíc
. U kompotů bohatě stačí dodržet čistotu ovoce, nálevu, rukou, sklenic, postupu...
-
-
Eja57: řekla bych, že dnešní mladí se většinou k tomu zdravému vaření spíš vrací, než aby od něj utíkali. Vidím to u snachy
Konzervovat ovoce v zavařovačkách pomůže právě použitý cukr. Tuhle "zavařovací pomůcku" neznám, musela jsem si najít - píší, že jedna je na 3,5 kg ovoce. Zavařené meruňky (i vařené - do sladkých knedlíků do meruňky dávala moje maminka kostku cukru) jsou poměrně dost kyselé, není třeba dodávat ještě kys. citronovou. -
To je náhodou docela zajímavá debata...
Babičky mojí generace ( a tedy prababičky generace MiskyM) vařily zdravě ( a většinou velmi chutně) ze základních surovin - nic jiného tehdy nebylo, třeba kompot byl ovoce, cukr, voda....Pak přišla zázračná "doba chemická"- ale ta podle mne už - snad - pomalu končí - a vracíme se ke kořenům...snad...
Problém je podle mne ve dvou věcech. Pověra, že používáním "prefabrikátů" ušetříme a že zdravé vaření bez nich je drahé...není...maso + sůl a pepř a bylinky a cibule a česnek a....no a ušetříme za ten pytlík směsi podivného složení, který do toho nemusíme sypat ( to je jen příklad)...No a tím se dostáváme k problému číslo 2. - jazýčky zvyklé na unifikované chutě...ne na chutě základních surovin ( třeba u ryb je to podle mne extrém - když vidím, že někdo sype na kvalitní rybu, třeba candáta, lososa, cokoli jiného než máslo, sůl, citron a ev. bylinky, česnek - tak je mi líto té rybky....)
No on i ten meruňkový kompot "doby chemické" chutná trochu jinak než kompot našich babiček - ale že holčina na mateřské si dá tu práci a dělá mrňousovi domácí kompoty a narve do nich naprosto zbytečně chemii - tak nad tím mi zůstává rozum stát -
Človek nemusí pracovať v nejakom priemysle, aby vedel, čo je zdravé a čo nie a prečo sa vyhýbať (podľa možnosti) chémii v potravinách. Je na každom, či si dá poradiť, alebo nie.