Jogurt působí blahodárně na naše zdraví, je bohatý na živiny a příjemně zasytí. Svou chutí skvěle doplní a vylepší mnoho oblíbených jídel, sladkých i slaných. Používáme ho hlavně čerstvý, ale hodí se i pro tepelnou úpravu.
Jogurt v naší kuchyni
Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme ho do pomazánek, zálivek, dresinků, salátů, do těst a zapékaných jídel. Někdy zvolíme smetanový, příště raději méně tučný.
Nejjednodušší použití jogurtu je zdobit jím poháry a misky s ovocem. Podle našeho receptu nejprve na dno pohárů rozdělíme jahodový jogurt, na něj nalijeme jahodový pudink. Následují rozkrájené jahody, zalité dortovým želé. Po ztuhnutí poháry dozdobíme kopečkem šlehačky.
Jogurt s úspěchem přidáváme do těst, oblíbené jsou záviny a štrúdly z jogurtového těsta. Kyprost získají díky přidanému prášku do pečiva. Kromě jablečné náplně těsto plníme i makovou nebo tvarohovou nádivkou. Vyzkoušet můžeme i plnění naslano, např. špenátem.
Recept na bublaninu z jogurtového těsta nám poradí, jak rychle a snadno udělat na plech něco sladkého s ovocem. Stejně tak je jogurt vhodný do kynutých sladkých těst, která použijeme buď jako litá na plech nebo na pečení výborných koláčků.
Langoše připravujeme z kynutého těsta, do kterého patří i jogurt. Po vykynutí tvarujeme langoše, které smažíme na rozehřátém oleji. Díky jogurtu těsto méně nasává tuk. Po upečení langoše potíráme utřeným česnekem, kečupem a sypeme strouhaným sýrem.
Sýrové tyčinky jsou osvědčenou pochoutkou, do jejíž přípravy se pustíme, když čekáme návštěvu nebo připravujeme slavnostní pohoštění. Jogurtové těsto se strouhaným sýrem je dobrou volbou. Dobře se s ním pracuje. Povrch tyčinek potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
Suroviny k zapékání - brambory a zeleninu, necháme obvykle nejprve krátce zapéct a poté je zalijeme směsí z jogurtu, mléka, vajec a nastrouhaného sýru. Přidáme oblíbené koření a zelené natě. Pečeme do zlatova. Jedná se o jednoduchý pokrm, který snadno připravíme v jednom pekáčku.
Díky dietnímu způsobu přípravy řízků maso zůstane křehké a šťavnaté. Na noc ho naložíme do marinády z jogurtu, koření a vajec. Poté obalíme ve strouhánce nebo mírně podrcených kukuřičných lupíncích. Řízky pokapeme olejem a pečeme na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem.
Jak připravit domácí jogurt
Domácí jogurt si snadno připravíme i sami, bez nějakých zvláštních pomůcek. Na jeho výrobě není nic složitého. Nejlepší je pěkně hustý a vychlazený. Poté ho využijeme do mnoha pokrmů, které s ním chutnají velmi dobře.
Komentáře
11. 3. 2023 18:27