Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina z prosincové zahrady: I v zimě můžeme ze záhonů sklízet
Zdroj: Pixabay, Alexander Fox

Typické zimní počasí, které přináší prosinec, nemusí nutně znamenat, že je konec se sklizní zeleniny z vlastní zahrady. Některé druhy jsou mrazuvzdorné a vydrží na záhonech až do jara, přemrznutí dokonce zjemní jejich chuť.

Choulostivou (především plodovou) zeleninu již máme dávno sklizenou, uškodily by jí i mírné mrazíky. Košťálová zelenina je ale výrazně odolnější a zvlášť při mírné zimě nás zásobuje cennými živinami až do jara, méně odolné druhy pouze do prosince. 

Jakou zeleninu sklízíme v prosinci

Pro zeleninu je sice pohodlné vyrazit do supermarketu, ale pokud máme zahradu hned u domu, vyplatí se mít alespoň něco z vlastní sklizně. Zeleninu můžeme na záhonech přikrýt bílou netkanou textilií, případně její okolí mulčovat slámou.

Z výše uvedené zeleniny nejdříve spotřebujeme druhy, jejichž odolnost vůči mrazivému počasí je přece jen slabší. Začít můžeme brokolicí a uvařit z ní výbornou polévku nebo ji zapéct s bramborami.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky