Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat zeleninu? Máme pro vás stručný přehled
Zdroj: Pixabay, Sabrina Ripke

Před podzimním ochlazením je nutné včas sklidit choulostivou zeleninu, aby ji mráz nepoškodil. Různé tipy zeleniny sklízíme postupně - nejdříve je na řadě plodová, následuje kořenová a košťálová. Stejně tak se odlišují vhodné skladovací podmínky pro jednotlivé druhy.

Mezi základní pravidla pro správnou sklizeň patří sklízet za suchého počasí, a to včas před příchodem mrazů. Zeleninu sklízíme opatrně, aby nedošlo ke zbytečnému poškození. Kvalitní zdravou zeleninu skladujeme v čistotě a při správné teplotě i vzdušné vlhkosti

Jak skladovat zeleninu

Každému typu zeleniny vyhovují trochu jiné podmínky.

  • Cibulová zelenina: potřebuje nízkou vzdušnou vlhkost, proto ji skladujeme v suchu a chladu (teplota 0–2 °C) . Cibuli i česnek uložíme buď rozložené na bedničkách nebo zavěšené na dobře větratelném vzdušném místě. Skladování póru závisí na konkrétních odrůdách, zimní odrůdy je nejlepší nechat na záhonech až do jara.
  • Kořenová zelenina: Nať hned po sklizni buď odřízneme nebo ukroutíme asi 1 cm nad vrškem kořene. Kořeny necháme několik dnů osychat, zbytky zeminy na nich ponecháme. Této zelenině vyhovuje vysoká vzdušná vlhkost a teplota 0–1 °C. Jednou z možností je skladování v písku.
  • Košťálová zelenina: Vyhovuje jí teplota 0–1 °C a vyšší vzdušná vlhkost. S kořeny ji můžeme skladovat založenou v pařeništi. Pro uskladnění ve sklepě odřízneme košťál několik cm pod hlávkou. Některé druhy jsou spolehlivě mrazuvzdorné a mohou zůstat až do jara na záhonech např. kadeřávek, růžičková kapusta, toskánská kapusta.
  • Plodová zelenina: Je poměrně choulostivá. Potřebuje sucho a teplo, proto ji skladujeme v domácích podmínkách. Dýně jsou pěknou dekorací a velmi dlouho vydrží. Papriky a rajčata se postupně vybarvují

Pro některé druhy zeleniny používáme osvědčené způsoby uchování. Příkladem je kysané zelí. Postup jeho nakládání vám ukáže následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více