Jak mrazit zeleninu. Při správném postupu ji zachováme v té nejlepší kvalitě
Mražená zelenina se v naší kuchyni uplatní velmi často. Pokud ji používáme do polévek, salátů i na přípravu různých příloh, sáhneme po ní skoro každý den. Rozmanitost využití souvisí s rozmanitostí uložené zeleniny. Ať už zrovna připravujeme plodovou, košťálovou, kořenovou nebo listovou zeleninu, pokaždé si pochutnáme.
Přebytek zeleniny, buď sklizené z vlastní zahrady nebo výhodně koupené, potřebujeme nějakým způsobem uložit, aby zelenina v dobrém stavu vydržela až do její spotřeby. Zeleninu lze zavařovat v nálevu, sušit, kvasit nebo jednoduše a rychle mrazit. Výběr vhodné metody závisí na konkrétní zelenině a plánovaném způsobu jejího využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit efektivně zeleninu
Mražení je snadné, rychlé a pohodlné. Jedná se o velmi jednoduchou metodu, jak přebytek zeleniny uskladnit. Pokud máme v mrazničce dostatek místa, není proč váhat.
- K mražení se hodí čerstvě sklizená, zdravá a kvalitní zelenina.
- Vybíráme druhy, o kterých víme, že nám budou opravdu chutnat, aby nám jen zbytečně nezabíraly místo v mrazničce.
- Ne každý druh zeleniny se k mražení opravdu hodí. Obvykle nemrazíme příliš vodnaté druhy - např. hlávkový salát by těžko někoho napadlo mrazit. Naopak jinou listovou zeleninu, špenát, mrazíme velmi rádi.
- Před mrazením zeleninu dobře očistíme, umyjeme a necháme okapat, případně ji osušíme.
- Pak ji nakrájíme, nastrouháme, rozmixujeme, případně ponecháme v celku.
- Některé druhy zeleniny je vhodné před zmražením blanšírovat. Při blanšírování se zastaví enzymatické procesy a zelenina se již nebude dále kazit, nicméně zároveň přijde o část zdraví prospěšných látek.
- Po blanšírování zeleninu uložíme do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček, dobře uzavřeme a uložíme do mrazničky.
- Současně ukládáme vždy jen přiměřenou dávku z úrody, aby se prostor mrazničky příliš nezahřál.
- Tip: Sáčky si označíme názvem obsahu a datem uložení (stačí rok).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednou ze zelenin, která se velmi dobře hodí k blanšírování, jsou fazolové lusky. Využijeme je na různé omáčky, polévky a saláty. Pro inspiraci můžete zhlédnout následující video-recept:
Komentáře