Nejlepší luštěninové polévky: Všechny jsou vydatné, příjemně nás zahřejí a rozhodně nezatíží naši peněženku
Luštěninové polévky patří mezi nejoblíbenější. Nejenže velmi dobře chutnají, ale také mají vysokou výživnou hodnotu. Když k tomu připočteme, že vyjdou opravdu levně, vyplatí se je zařazovat do jídelníčku častěji. Nejvíce nám přijdou k chuti v zimním období.
Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv luštěninu, pochutnáme si. U každé luštěniny ale postupujeme při vaření polévky trochu jinak - hodí se k nim různé další suroviny, druhy koření i způsoby zahuštění. Když si k polévce vezmeme pečivo, nemusíme už vařit nic dalšího a budeme příjemně sytí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čočková polévka
Tato polévka je zřejmě z těch luštěninových úplně nejoblíbenější. Její příprava je rychlá, čočka je brzy uvařená i bez předchozího namáčení. Polévku doplníme bramborami nakrájenými na kostky, různou zeleninou (např. mrkev, květák, kedlubna, celer, pór). Přidat můžeme houby. Na dochucení použijeme česnek a majoránku, případně vegetu.
Polévka z červené čočky
Červenou čočku uvaříme za 20 minut, proto je ideální, pokud spěcháme. Její chuť je trochu odlišná proti obyčejné čočce, velmi dobře se hodí pro dětskou kuchyni. Výhodou je, že červená čočka strávníky nenadýmá. K jejímu dochucení oceníme např. koření kari, přidat můžeme mrkev a dýni Hokkaido.
Fazolová polévka
Můžeme si vybrat nejen mezi velkými či malými fazolemi, rozdíly jsou i v tvarech a barevnosti (bílé, barevné, tmavé) - možností je mnoho a polévka bude pokaždé trochu jiná. Větší fazole již potřebují delší vaření, proto oceníme pomalý hrnec. Pokud spěcháme, lze použít luštěninu z konzervy. Základem fazolové polévky může být na tuku osmahnutá cibule, výbornou chuť dá polévce červená paprika (ať už koření, tak i nakrájená kapie).
Cizrnová polévka
Cizrna potřebuje více času k uvaření, proto se vyplatí použít pomalý hrnec. Cizrna chutí trochu připomíná hrách. Polévka bude na talíři lákavá, když ji doplníme barevnou zeleninou. Z cizrny můžeme uvařit výbornou gulášovou polévku nebo po rozmixování polévku krémovou. K ochucení lze využít i kurkumu a zázvor.
Hrachová polévka
Hrachová polévka je velmi snadná na přípravu. Stačí ve vodě uvařit suchý hrách, rozmixovat ho tyčovým mixérem, osolit a dochutit česnekem a majoránkou. Zahušťování u této polévky není potřeba. Výborně chutná s křupavými krutony. Náš receptář nabízí další varianty této tradiční polévky.
Hrstková polévka
Na závěr jsme vybrali recept na polévku hrstkovou, která se vaří ze směsi luštěnin (hrách, čočka a fazole) a obilovin (kroupy), s postupem poradí názorné video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zdravě zahušťovat? Jednoduchý způsob je rychlý a snadný, pomůže nám tyčový mixér nebo obyčejné sítko
Nejlepší hrachová polévka: Dá se uvařit na různé způsoby a výborně chutná s křupavými krutony
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Komentáře