Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie svatebních dortů: Od chlebového koláče až po šílenosti devadesátek
Zdroj: kalhh, Pixabay, Shutterbug75

Jaká by to byla oslava bez dortu? A co teprve, když jde o svatbu - tu si bez toho pravého, krásného a chutného dortu neumíme už vůbec představit. Kdy a kde ale upekli ten úplně první, který dal vzniknout tradici, na niž nedáme dopustit?

Chlebový nebo sladký koláč v dávné historii

Jak si vlastně představujeme svatební dort? Jen jako pro nás tak typický piškotový korpus nazdobený krémem nebo potažený marcipánovou hmotou? Nemusí to tak být vždycky a i tady platí známé rčení o tom, že každý kraj má jiný mrav a tedy i každá kultura svůj vlastní svatební dort. Chceme-li se proto podívat hluboko do historie, najdeme předchůdce svatebního dortu už ve starověké Číně. Tam mělo speciální svatební pečivo podobu chlebového koláče, který dostala rodina nevěsty od ženichových rodičů. Nevěsta pak vyhazovala koláč nad hlavu a přitom recitovala verše, symbolizující její odchod z rodného domu.

Podíváme-li se trochu blíže, do starověkého Říma, najdeme tady tradici korunování nevěsty, v níž hrál hlavní úlohu také předchůdce dnešního svatebního dortu. Tentokrát se už jednalo o sladké pečivo, o koláč s ovocem a medem, který musel být pro budoucí štěstí novomanželů rozlomen nad nevěstinou hlavou. Britové v minuosti měli svatební zvyky spojené s "dortem" ještě dobrodružnější. Drobnější pečivo ve tvaru kuliček se vykládalo do pyramidy. Není pochyb o tom, že šlo o velmi nestabilní tvar, který se ale měl stát první novomanželskou zkouškou. Právě nad pyramidou se musel čerstvě sezdaný pár políbit, aniž by některá z kuliček spadla. Pokud se to podařilo, mělo jít o záruku dlouhého a šťastného svazku. Otázkou zůstává, jaké pocity měli novomanželé v případě, že se to nepodařilo…

O sto let zpátky

V našich krajích se svatební dort velmi podobný tomu dnešnímu začal objevovat zhruba před sto lety. Krémem promazané a potažené piškotové těsto nesmělo chybět na žádné svatební hostině. Je ale pravda, že zdobením ani rozměry se tehdejší dorty těm současným příliš nepřibližovaly. Uvědomme si, že šlo o léta po první světové válce, tedy o léta velmi nuzná. Avšak o několik let později už měli svatebčané na stolech většinou zdobnější a honosnější dorty. Před druhou světovou válkou pak většinu svatebních dortů zdobily nezbytné marcipánové figurky, zpodobňující svatební pár. Tento zvyk se ostatně uchoval dodnes, i když rozhodně není žádným pravidlem.

Postupem doby a s přibývajícím dostatkem surovin i peněz se zvětšovaly i dorty - rostly jak do výšky, kdy se dostávaly do obliby dorty patrové, tak i do šířky. Zdobení a barvy podléhaly v průběhu desetiletí módě, a tak se cukráři měli často co ohánět, aby zvládli splnit všechna přání svatebčanů - a že někdy šlo o skutečně šílené nápady, hlavně v osmdesátých a pak i devadesátých letech minulého století. Svatební dorty v podobě jachet nebo luxusních domů, do nichž se novomanželé stěhovali, nebyly vůbec nic neobvyklého.

Kuriozity i jednoduchá elegance

Ani v zahraničí se svatebčané při výběru dortů pro svůj velký den nijak zvlášť neomezovali, hlavně ti movitější. Například svatební hostině hollywoodské herečky Grace Kelly a jejího vyvoleného, monackého knížete Rainiera, v roce 1956 vévodil dort bezmála tři metry vysoký, čehož cukráři dosáhli navršením celkem šesti pater. Hosté slavnosti na něm mohli obdivovat například výjevy z historie Monaka.

Móda přezdobených a často až nevkusných svatebních dortů je ale už pryč a mnozí snoubenci sáhnou raději po esteticky vyváženém dortu zdobeném jednoduchostí, případně ovocem nebo i květinami - ať už jedlými nebo těmi skutečnými. Neobvyklé nejsou dnes ani instalace sestávající z drobnějších zákusků. Takový "dort" se potom nekrájí, ale jednoduše rozebírá. Kam půjde vývoj v budoucnu? Podle pravidla, že každá móda se jednou vrátí, se můžeme pomalu začít připravovat na opakování některého z trandů minulosti. Který to asi bude jako první?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více