Když kapr nechutná: Jaké druhy ryb se hodí na štědrovečerní stůl?
18. 12. 2020 Vaření
Kapr je na českém vánočním stole teprve sto let, ve smažené podobě ještě kratší dobu. Přesto se stal tradišním štědrovečerním jídlem. Ale ne každému kapří maso chutná - někdy může být jakoby bahnité. Chcete-li dopřát sobě nebo někomu v rodině, kdo kapra nemá rád, rybu, nezoufejte. Moderní doba přináší hned několik vhodných alternativ!
Tradiční vánoční ryba
Kapr je dnes už neodmyslitelnou součástí našich tradic a spousta z nás si bez obalovaných podkov z něj jednoduše neumí Štědrý večer představit. Jako sladkovodní ryba má specifickou a výraznou chuť a nezřídka se nám pomstí kostí zaseknutou v krku. Obzvlášť děti pak proti kapru protestují a rodiče trpí, protože obírat u večeře svou rybu, a pak ještě porci dítěte, to už je prostě otrava. Kapra proto často střídá na štědrovečerní tabuli vepřový či kuřecí řízek či smažené tofu. Pokud se ale chcete držet tradice a ryba podle vás na stůl o Vánocích prostě patří, máme pro vás výborné alternativy. Ne každý se totiž na tak trochu po bahnu chutnajícího kapra s milionem zrádných kostiček každý rok těší. Vytvořte si novou tradici a zkuste některý z těchto druhů ryb.
Mohlo by vás zajímat
Losos
Ať už si držíte štíhlou linii nebo prostě jen nesnášíte kapra, losos je skvělou volbou. Má vysoký obsah bílkovin i omega-3 mastných kyselin. Najdete v něm i dostatek vitamínů B3, B6 a B12 a dalších, které velmi prospívají našemu tělu. Tato rybička vám navíc pomáhá hubnout, díky zdravým kyselinám nejvíce v oblasti břišního tuku. Sníst lososa je jednodušší pro děti i dospělé, protože je téměř bez zápachu a úplně bez kostí. Jestli chcete, aby si losos zachoval co nejvíce svých pozitiv, připravte si ho na přírodno. Na pánvi rozpusťte máslo nebo rozehřejte olej. Obraťte lososa kůží dolů a na silnějším plameni smažte 4-5 minut, docílíte tím křupavé kůrky. Pak otočte a smažte 3-4 minuty. Maso zůstane šťavnaté a losos uvnitř růžový.
Mohlo by vás zajímat
Pangas
Pangasius (nebo pangas) doplul do Evropy ze sladkých vod daleké Asie. Češi si ho oblíbili, protože nemá kosti, typický rybí odér ani kalorie, nicméně v něm nenajdete ani omega-3 mastné kyseliny, kvůli kterým většinou ryby jíme. Koupíte ho v mražené podobě ve většině větších obchodů. V hypermarketech, na trzích nebo na internetu seženete i čerstvého. Vzhledem k nevýrazné chuti ho můžete upravovat podle libosti. Dobře se kombinuje se zeleninou, slaninou, výrazným kořením nebo s ořechy a sýrem. Zkuste si ho dát třeba v pivním těstíčku okořeněném paprikou a kmínem a perfektně tak nahraďte kapra ve fádním trojobalu.
Mohlo by vás zajímat
Candát
Candáta často skousnou i ti, kteří jinak rybám příliš neholdují. Na rozdíl od jiných sladkovodních ryb se totiž živí plevelnými rybami a neustále plave, takže se mu nedělají tukové rezervy, které rybám dodávají typický rybí pach. Jeho maso je jemné a najdete ho v hypermarketech nebo na specializovaných rybích trzích. Kořením na něj rozhodně nešetřete. Tip: Asi by vás to nenapadlo, ale candát chutná naprosto výtečně s houbovým kořením a orestovaný právě s krájenými hříbky. Sáhněte do zásob z podzimních výletů do lesa a vaše štědrovečerní jídlo bude dokonce i dietní!
Mohlo by vás zajímat
Žralok
Pokud chcete na Vánoce něco extra, určitě si dopřejte žraloka, který už se dá sehnat i u nás. Má velmi jemné maso, snadno se připravuje a chutná prostě báječně. V obchodě jej dostanete pravděpodobně ve formě steaků, které před přípravou na pánvi nezapomeňte pokapat citronem a posypat je grilovacím kořením. Na pánev ke žraločímu masu rozhodně patří i máslo. Pozor! Žraločí steaky nemají s těmi hovězími rozhodně společnou dobu přípravy. Zatímco steak z krávy byste dělali maximálně 3 minuty z každé strany, žralok potřebuje z obou stran aspoň 20 minut, aby maso změklo.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Britská královská rodina velmi dbá na zdravé… Číst více
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
Kurkuma je nádherně žluté koření, které zůstává… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Čím naplnit tortilly. Jak nejlépe chutnají oblíbené placky. S těmito náplněmi neuděláte chybu
Rychlé a chutné tortilly K plnění použijeme buď tortilly, které se prodávají jako polotovar nebo si je sami upečeme. Domácí jsou výborné, ale… Číst více
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Barvení vajíček k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nese si svou tradici a symboliku. Zároveň je to možnost společného rodinného tvoření, do kterého… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Nejoblíbenější dobroty s čerstvými a kompotovanými mandarinkami: Hodí se i na jednohubky
Mandarinky, velmi oblíbené citrusové ovoce, se vyznačují sladkou a jemnou chutí. Snadno se loupou a mají krásnou barvu i vzhled. Jsou lehce… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Alobal - dobrý pomocník Alobal nám poslouží k občasné přípravě jídla. Hodí se, když se chystáme prožít den v přírodě. Doma si do alobalu připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Recepty z pohádek: Delikátní divoký pstruh Jezerní královny usnadní půst
To je něco pro dietáře: Recepty na skvělé fitness cukroví určitě musíte vyzkoušet!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 41 minutami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 1 hodinou
Ananasové kytičky
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 7 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 8 hodinami