Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rustikální, retro, či skandinávské? Vylaďte vánoční výzdobu do posledního detailu!
Zdroj: Arun Kuchibhotla, Unsplash.com

Ve 21. století se trendy mění tak často, že nemá smysl určovat, jestli jsou v módě modré dekorace, bizarní umělé kožešiny nebo pop art. Má to ale své nepopiratelné výhody - můžete si doma udělat Vánoce v takovém stylu, v jakém si zamanete. Jaký bude ten váš?

Moderní styl

Tak dobře, zapřísáhlí milovníci každoročních trendů si přijdou na své i letos. Nevíme sice, jak a kdo přesně určuje styl nejbližších Vánoc, ale tento rok je tématem temná noční obloha. Vybírejte proto dekorace v tmavě modré a doplňte je stříbrnými a zlatými prvky. Temně modrá má navíc tu výhodu, že se dá zkombinovat se spoustou dalších věcí, jako jsou například přírodní materiály.

Vzhledem k malérům, které rok 2020 přinesl a o co spoustu lidí připravil, je in šetřivá udržitelnost. Proto na balení dárků volte recyklovaný papír nebo balení do látek, které už nepotřebujete. Cool budou i noviny nebo úplně prostý balící papír. Pokud jste umělecky založení, ozdobte prázdný papír po svém! Nebojte se v rámci moderního pojetí Vánoc taky zaexperimentovat, například ve tvarech dekorací. Nepořizujte klasický vánoční věnec, ale jednotlivé svíčky v sestavě čtyř. Pusťte se i do bizarností v podobě velké postříbřené větve s tmavě modrými ozdobami.

Tradiční styl

Ačkoliv mají být Vánoce časem klidu a míru, staly se spíš zběsilým a stresujícím maratonem. Proto vůbec není špatný nápad udělat z domova oázu tradičního klidu. Vraťte se do dětství, dopřejte si Vánoce ve vší jednoduchosti a zapojte svou zručnost i šikovné ruce dětí. Sežeňte v nedalekém sadu větvičku z ovocného stromu a ozdobte ji pečenými adventními dekoracemi nebo na ně lepící pistolí připevněte papírové ozdobičky.

Co se týče barev ubrusů a dalšího vánočního vybavení, vsaďte na klasické barvy českých vesnic, což jsou červená, modrá, zlatá a bílá. Nesmíte zapomenout ani na štíhlé a vysoké bílé svícny. Nebojte se taky umělého sněhu. Toho se poslední léta na Vánoce totiž nedočkáme, tak proč si ho nedopřát alespoň doma? Zeptejte se prarodičů, jestli někde nemají schované slaměné ozdoby. Na tradičním stylu je skvělé to, že ušetříte, nicméně musíte zapojit fantazii a být aktivní. Zjistěte, kde rostou šípky, břízy a barborky, toho času nerozkvetlé. Vydejte se za nimi a udělejte vánoční dekorace z nich. Samozřejmě nijak vandalsky, abyste ublížili přírodě. Pár větviček ale nikomu neuškodí.

Retro styl

Pokud jde o retro styl, je na vás, do jaké doby se budete stylizovat, ale věřte, že případné návštěvy si rády zavzpomínají, a to ať už na 80. léta, nebo rozevlátá 90. léta. Babičku jistě potěší Vánoce stylizované do šedesátek. Čím dál se budete vracet zpátky v čase, tím hůř se vám budou Vánoce stylizovat, nicméně o to větší proměna a nezapomenutelný vzhled to bude!

Kdo by mohl zapomenout na Vánoce u babičky? Kromě toho je styl retro také trendy záležitostí, která se stále s oblibou vrací. Pokud ani vám není takzvaný "old school" cizí, vyšperkujte díky jeho akcentům vánoční dekorace. Velká výzva jsou například zmíněná 60. léta a jejich pop artové ikony jako Fiat 500 nebo Audrey Hepburn. Oblečte se pro tu příležitost i ke Štědrovečerní večeři - nezapomeňte na černě nalíčené oči a dlouhé řasy!

Skandinávský styl

Severský nebo-li skandinávský styl Vánoc, ale i celoroční styl vybavení bytu na toto téma, je čím dál tím oblíbenější. Důvod je nasnadě; i přesto, že tento styl dokáže významně zútulnit byt, má pořád punc minimalismu. Žádné šílené barevné kombinace - skandinávský styl se vyznačuje neutrálními barvami, standardními kontrasty, přírodními materiály a sem tam špetkou nenucené, drobné výstřednosti.

Držte se dřeva - dřevěné lavice, svícny, židličky, stolky i vánoční ozdoby. Zdánlivě ledabyle taky rozmístěte po bytě šišky, šípky a jehličí. Umístěte je ke stropu (dřív se tak věšel i vánoční stromek kvůli ochraně bližních), na garnýže nebo je dejte do vázy. Nepostradatelným prvkem jsou i kožešiny, lněné příze a plédy - ty musí být všude! Vzbuzují pocit hřejivé atmosféry svou huňatostí a teplem, které vám bude, jenom se na ně podíváte. Nebojte se ani svítících řetězů, ale i tady se držte minimalismu - zvolte například jen jednu barvu, menší žárovky a nijak komplikované zavěšení. Klidně vsaďte na hranaté tvary typické i pro boho styl.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více