Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valentýnské menu: Připravte romantické dobroty, kterými potěšíte drahou polovičku
Zdroj: Pixabay.com, Difotolife

Svatý Valentýn kdysi dávno tajně pomáhal zamilovaným do svazku manželského a skončil za to popravou zřejmě právě 14. února, kdy si jeho činy dodnes připomíná řada párů v různých koutech světa, některé i u nás. Pokud k nim patříte, udělejte si dnes se svou drahou polovičkou hezký večer. K takovému jistě patří dobré víno a hlavně dobré jídlo. Přinášíme vám inspiraci na jednoduché, přesto efektní valentýnské menu.

Předkrm: Pečené švestky ve slanině

Naprosto jednoduchý, přesto lahodný předkrm, který dokonale kombinuje sladkou a slanou chuť a navnadí na další hodování.

Co budeme potřebovat:

  • sušené a vypeckované švestky (počet záleží na vás)
  • k tomu adekvátní počet loupaných mandlí (jimi budeme švestky plnit)
  • plátkovou slaninu

Postup: Švestky spaříme horkou vodou, necháme je okapat a každou z nich naplníme jednou oloupanou mandlí. Pak jednotlivé švestičky zabalíme do plátku slaniny jako do županu, který přichytíme párátkem. Takto "oblečené" ovoce vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 10 minut.

Hlavní jídlo: Steak s grilovanou zeleninou a pepřovou omáčkou

Romantický večer většinou končívá nějakými těmi intimnostmi, při nichž byste určitě neuvítali, kdyby vám bylo těžko. Proto tomu přizpůsobte hlavní chod večeře. Steak doplněný lehkou, tepelně upravenou zeleninou, která nenafoukne, je to pravé.

Grilovanou zeleninu nejlépe připravíte pod grilem v troubě. Co se týče druhů zeleniny, záleží to na vaší chuti, ale ve směsi by měly být papriky, cibule, hodí se také cuketa a lilek, dále rajčata. Papriky je dobré nechat pod grilem upéct do černa, aby byly dostatečně měkké a před podáváním je oloupat. Ostatní zeleninu můžete připravovat i na grilovací pánvi, je potřeba ji ale okořenit. V jednoduchosti je krása, proto postačí olivový olej s pepřem a utřeným česnekem. Můžete přidat trochu chilli.

Pikantní pepřová omáčka dodá masu říz! Co na ni budeme potřebovat?

  • 250 ml tučné smetany na vaření
  • 4 lžíce celých kuliček pepře, nejlepší je 50/50 mix černého a zeleného
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml červeného vína
  • lžíci hladké mouky (na zahuštění)

Postup: V kastrůlku rozehřejeme máslo a k němu přisypeme pepř, necháme asi 20 vteřin restovat. Pak přilijeme víno a vaříme 5 minut, aby se zredukoval alkohol. Pak přidáme smetanu, zamícháme a vaříme dalších 5 minut. Na konec si důkladně rozmícháme lžíci mouky v troše vody a směsí omáčku zahustíme. 

A jak dál? Maso na steak volte podle chuti, ty nejlepší jsou z vysoké roštěné. Tento typ stačí z každé strany péct 2 až 3 minuty nejlépe na litinové pánvi rozpálené na teplotu 300°C. Nezapomeňte také, že steaky se dosolují až na talíři!

Dezert: Valentýnské banánky v čokoládě

Dezert maximálně zjednodušte, aby sloužil opravdu jen jako sladké tečka.

Co budeme potřebovat:

  • 4 střední banány nebo 300 gramů jahod
  • tabulku kvalitní hořké čokolády
  • špejle
  • růžové cukrářské sypání (volitelné)

Postup: Banány oloupeme a překrájíme na poloviny. Pokud pracujeme s jahodami, odstraníme zelené lístky a očistíme je. Do každé jahody/poloviny banánu zapíchneme špejli. V kastrolu rozpustíme čokoládu a ovoce do ní postupně namáčíme. Pro valentýnský efekt můžeme, ale nemusíme ovoce v čokoládě posypat růžovým sypáním (předtím, než čokoláda zaschne). Pokládáme na mřížku a necháme zatuhnout v lednici.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více