Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
22. 3. 2021 Tipy a triky
Jedním ze symbolů Velikonoc jsou vejce. I když si letos koledníky neužijeme, určitě stojí za to si jich pár obarvit alespoň pro vlastní potěšení a oslavu blížících se svátků jara. Aby se vám vše z vajec povedlo, je třeba vybrat ta správná. A nejenom to…
Vejce od českých chovatelů
Ideální je, pokud si vejce můžete pořídit přímo z nějaké farmy, kde máte jistotu kvalitních vajec. Ale ani v obchodě byste se neměli splést. Stačí, když z krabice či etikety vyčtete původ vajec. Jenom pozor na to, že se liší označení na obalu a kód přímo na vejci. Pokud najdete na obalu kód CZ, neznamená to, že jsou vejce vysloveně česká, ale pouze to, že byla balena a tříděna v Česku. Odkud vejce skutečně pocházejí, zjistíte přímo na skořápce.
Mohlo by vás zajímat
Jak vejce skladovat?
Jednoznačně špičkou dolů. Tam se totiž nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Někdo má zvyk vejce po přinesení z obchodu omývat, jenže to je špatně, protože se tím naruší jejich ochranný obal. Ideální teplota prostředí, ve kterém skladujete vejce, by měla být přibližně 5 – 8°C. Nevystavujte je prudkým teplotním změnám, při kterých může dojít k tvorbě plísní. Uvědomte si, že i ve dvířkách chladničky teplota kolísá, proto je lepší je uložit spíš do jejích „útrob“.
Mohlo by vás zajímat
Kolik je vejci?
Při přípravě velikonočních dobrot budete potřebovat oddělovat žloutky od bílků, a to jde se staršími vejci celkem problematicky. Zda je vejce opravdu čerstvé ovšem poznáte snadno. Vložte jej do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, bude lepší se mu vyhnout. Uvařené vejce, které si nabarvíte na domácí pomlázku, vám v lednici vydrží přibližně týden.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně uvařit vejce?
Nejhorší je, když dáte vařit vejce na barvení a ona vám popraskají. Proto je i při takto zdánlivě jednoduchém kroku třeba postupovat opatrně. V první řadě na vajíčka nepospíchejte. Před vařením je vyndejte z lednice a nechte je ohřát v pokojové teplotě alespoň čtvrt hodiny. Připravte si dostatečně velký hrnec, ve kterém budou ponořená přibližně centimetr pod hladinou. Pozor na to, že voda musí být studená a dostatečně osolená; nikoliv špetkou, ale klidně celou lžičkou soli. Plotýnku pod hrncem dejte na nejvyšší stupeň, aby se vejce začala vařit. Jakmile se tak stane, ztlumte výkon a vařte je přibližně deset minut.
Mohlo by vás zajímat
Malé, ale šikovné!
Lidé se často vyhýbají malým vejcím, protože mívají pocit, že zkrátka nějak nedorostla. Jenže každý chovatel vám potvrdí, že ta malá, která pocházejí od mladých slepic, jsou nejkvalitnější nejenom co do živin, ale i chuti. Proto je dobré připravit si z nich třeba omeletu, zatímco velká vejce bude lepší použít do těsta na beránka, do velikonoční nádivky či na jiné velikonoční dobroty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15