Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Základem hubnutí je nejíst přílohy. Nebo je to jinak?
Zdroj: congerdesign, Pixabay, Pixabay License

Hubnutí s sebou přináší změny v jídelníčku. Některé jsou výraznější, jiné méně, většinou je třeba soustředit se i na přílohy. A Češi přílohy milují. Většinou jde bohužel o knedlíky plné sacharidů, brambory či rýži. Je vlastně v pořádku přílohy vůbec konzumovat?

Přílohy jsou potřeba

Některé drastické diety radí přílohy úplně vynechat. Jejich dlouhodobá absence v jídelníčku však rozhodně není ku prospěchu; přílohy jsou zdrojem komplexních sacharidů. Pokud navíc pro větší efekt hubnutí sportujete, takové sacharidy vám budou chybět. Úspěšně hubnou lze i bez vyškrtnutí těstovin nebo rýže. Je ovšem třeba korigovat, kdy určité přílohy do jídelníčku zařadit, a jak je správně připravovat. V prvním týdnu diety doplňujte maso dvakrát nebo třikrát zeleninou, u dalších jídel přílohy rovněž zcela nahraďte zeleninou. Postupně se můžete k přílohám vrátit, myslete ale na to, abyste si je dávali k obědu. Večer na ně zapomeňte. Pamatujte, že jedna porce příloh by u žen neměla přesáhnout 120 - 150 gramů.

Kterým přílohám se vyhnout?

Na talíř si klidně dejte brambory či celozrnné těstoviny ze špaldové nebo z tvrdé pšenice. Výborně vám jídlo doplní i kuskus. Knedlíky raději nechte stranou. Na druhou stranu uškodí méně než třeba hranolky nebo některé těstoviny z pšenice. Gramáž může být zavádějící. Než si připravíte jídlo, je dobré si uvědomit, kolik je 100 g kuskusu oproti 100 gramům knedlíků nebo kroket. Pokud přesto chcete nahradit například brambory ve vašem jídelníčku, nejlepší alternativou budou batáty. O jejich výhodách pro zdraví se dočtete zde.

Glykemický index hraje neopomenutelnou roli

Tady pozor! I když má například bramborová kaše pouhých 300 kJ, má velmi vysoký glykemický index. Každá potravina, která obsahuje sacharidy se v krvi rozkládá na glukózu. To v praxi znamená, že potraviny s vysokým glykemickým indexem budou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Vysoké číslo glykemického indexu nás varuje před prudkým stoupnutím cukru v krvi, který následně rychle poklesne a přichází hlad. Vyvarujte se potravin, které obsahují jednoduché cukry, naopak se držte takových, které mají dostatek vlákniny a složené sacharidy. Pomohou vás zasytit a nebudete mít hlad.

Vyhnout se, nebo dál jíst?

Dietologové a výživoví poradci většinou radí, že je dobré se příloh na začátku diety vzdát. Nastartujete tak metabolismus. V dalším procesu jsou už le důležité, protože obsahují energii ve formě sacharidů. Bez těch nebudeme při cvičení podávat takové výkony. Přílohy je tedy dobré si dopřát ve vhodnou dobu, tedy v poledne, a zvolit ten správný druh. Chybí vám k hubnutí motivace? Víme, jak ji záskat zpět!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více