Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak neztratit motivaci k hubnutí? Odměňujte se a foťte, jak se vaše tělo mění
Zdroj: Michal Jarmoluk, Pixabay.com

Pokud jste si předsevzali jíst zdravě a více cvičit, nejste sami. Zbavit se přebytečných kil a začít cvičit jsou dvě nejběžnější novoroční předsevzetí. Ale jak čas plyne, je snadné na vaše bohulibé předsevzetí dočista zapomenout a vrátit se ke stravovacím zlozvykům. Zde je devět způsobů, jak si udržet motivaci jíst zdravě a dosahovat svých hubnoucích cílů po dalších 12 měsíců a ještě déle.

1. Pravidelně se foťte

Váha člověka se v průběhu dne mění. Ráno s prázdným žaludkem můžete vážit o půl kila až kilo méně, než večer po celém dni jezení. Ženám se váha rovněž proměňuje spolu s menstruačním cyklem. Opravdu platí, že je to jenom číslo. Mnohem lepší je měřit si míry a především se pravidelně fotit - ve stejném spodním prádle či plavkách, na stejném světle a ze stejného úhlu. Až po pár měsících cvičení a zdravé stravy uvidíte, že vaše břišní pneumatika se zmenšila a zadek se začíná krásně zakulacovat, namotivuje vás to k dalšímu pokračování jako nic jiného!

2. Neřešte peníze

Najměte si osobního trenéra nebo odborníka na výživu, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů v oblasti fitness a výživy. Nebo si předplaťte on-line fitness program, kterých je z důvodu vládních omezení kvůli koronaviru opravdu široký výběr. Do vašeho úspěchu musíte investovat. Když za něco zaplatíte větší částku, jste ochotnější se tomu věnovat. Berte to jako novoroční dárek, kterým jste udělali radost sami sobě.

3. Začněte znovu

Je nový rok - nejen v kalendáři, ale také pro vaši lednici a spíž. Zbavte se nezdravého jídla ze skříněk a začněte s čistým štítem, jakmile přejdete ke zdravějším stravovacím návykům. Pokud nemusíte, nenechávejte si v mrazáku tři tucty vánočních cukrovinek. Zlikvidujte nezdravé čertíky, kteří vás zbytečně mohou svádět a nahraďte je zdravějšími variantami

4. Plánujte

Naplánujte si čas na cvičení, vaření a zdravé stravování. Pokud si naplánujete čas na cvičení podobně jako plánujete pracovní schůzky, bude pro vás snazší se plánů držet. Totéž platí pro zdravé stravování. Naplánujte si zdravé menu a napište nákupní seznam, který si vezmete do obchodu. Je jednodušší držet se svých stravovacích cílů, když máte při ruce seznam, který vám napoví. Příprava zdravých pokrmů bude daleko jednodušší, pokud budete mít doma vše potřebné při ruce.

5. Mějte realistická očekávání

Je pravděpodobné, že zůstanete motivovaní, když máte spíše realistický plán než vágní přání nebo příliš optimistická očekávání. Ani Řím nepostavili za jeden den. Buďte k sobě upřímní a konkrétní. Místo toho, abyste řekli: "Chystám se zhubnout," stanovte si cíl zhubnout 1 – 3 kilogramy. Pak buďte realističtí. Například místo toho, abyste se úplně vzdali sladkostí, řekněte si: "Budu jíst dezert pouze třikrát týdně místo sedmkrát." Pokud váš výživový plán zahrnuje realistické cíle, je pravděpodobnější, že jich dosáhnete.

6. Odměňte se

Vaším cílem by mohlo být zhubnout 1 kilo nebo si týden nepřidávat k obědu. Ať už je to cokoli, odměňte se něčím malým - ujistěte se, že to je něco, co nesouvisí s jídlem. Kupte si ten nový svetr. Vydejte se se psem na procházku do lesa. Tyto typy odměn vám pomohou poskytnout motivaci, abyste mohli pokračovat na cestě k vašim vytouženým cílům.

7. Odpouštějte si

Co když nemůžete odolat a sníte zbytek cukroví z Vánoc nebo vám uvízne ruka v pytlíku s chipsy? Nebuďte na sebe příliš tvrdí. To, co jste snědli, nemůžete změnit, ale hned při příštím jídle si můžete vybrat lépe. Pokud budete na napravení vaší volby čekat na zítra nebo snad příští týden, bude to mnohem složitější.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více