Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Zůstat u obyčejných brambor, nebo přesedlat na batáty?
Zdroj: Einladung_zum_Essen, Pixabay, Pixabay License

Povijnice batátová, jejíž kořeny jsou známé jako batáty, byla do Evropy dovezena z mexického poloostrova Yucatán. V posledních letech zažívají batáty boom společně se stále větší popularizací zdravé stravy a životního stylu. Jsou však skutečně zdravější než obyčejné brambory? Proč bychom je měli jíst?

Batáty, nebo brambory?

Od brambor se batáty liší podlouhlým tvarem, některé hlízy mohou vážit až půl kilogramu, ale také barvou a chutí. Existují dva druhy batátů; červené batáty, které mají oranžovou dužinu a nejlépe se hodí k vaření a zapékání. Dužina bílých batátů oproti tomu bývá nažloutlá, vynikající jsou smažené nebo nastrouhané do těsta na pečení. Oranžová odrůda se pěstuje zejména v Severní Americe (Severní Karolina a Louisiana), kde se nazývá „jam“. Existují také vodní batáty (Ipomoea aquatica), které rostou v jihovýchodní Asii.

 

Podobně jako brambory mají batáty mnohostranné využití v kuchyni. Často se nemusí ani loupat a stačí je dobře očistit kartáčkem. Můžeme je vařit, péct i smažit. Podávat se mohou naslano, ve formě bramborové kaše, jako krémová polévka nebo je můžeme přidávat i do salátů. Batáty jsou chutné i ve sladké kuchyni. Přidávají se do těsta na pečení koláčů, buchet či narozeninových dortů. Batáty se dají připravit i jako chipsy či zpracovat do podoby marmelády. Oproti obyčejným bramborám obsahují batáty méně cukru i kalorií, ale více vlákniny. Jsou ovšem také o něco dražší. Pokud nemáte hluboko do kapsy, naučte se raději využívat batáty, které jsou výživově hodnotnější.

Batáty – sladká superbrambora

Batáty obsahují obrovské množství velmi důležitého vitamínu A. Doporučená denní dávka vitamínu A u dospělého činí 1 mg a jeden velký batát o hmotnosti 180 gramů obsahuje 1,7 mg této látky. Najdete v nich také více vitamínu C, než mají obyčejné brabory. Batáty sice obsahují více jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza anebo sacharóza, ale to může být po náročném tréninku spíše výhodou. Koupíte je často i v klasických supermarketech. Nevýhodou může být jen vyšší cena a menší variabilita při zpracování. Batáty obsahují beta karoten, díky kterému mají výrazně zářivou barvu. Beta karoten je silný antioxidant, který působí jako prevence proti vícero druhům rakoviny.

Zásluhou vysokého obsahu vitamínu E prospívají lidskému srdci a očím. Podobné účinky jako beta karoten má i kyselina chlorogenová obsažená v dužině batátů. Dále ve „sladkých bramborách“ najdeme kyselinu kávovou, lutein, zeaxatin a pektin. Nechybějí ani rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a vážou na sebe karcinogenní látky v zažívacím traktu.

Vypustit brambory úplně?

Určitě není potřeba na staré dobré brambory úplně zanevřít. Snažte se jíst brambory především vařené, v bio kvalitě, nejezte je úplně horké. U vařených brambor nešetřete na másle, i to vám pomůže snížit glykemický index. Pokud řešíte váhu, vyhýbejte se obyčejným bramborám, které jsou delší dobu skladovány v chladu. Nezapomínejte, že jako příloha k masu nemusí brambory zaujímat půl talíře, jak jsme tomu zvyklí, ale bohatě postačí jedna středně velká brambora. Zbytek pokrmu doplňte raději zeleninou, přidejte bílkovinu a nezapomínejte na kvalitní tuky.

Recepty k tomuto článku