Mýty vs. fakta: Zůstat u obyčejných brambor, nebo přesedlat na batáty?

Povijnice batátová, jejíž kořeny jsou známé jako batáty, byla do Evropy dovezena z mexického poloostrova Yucatán. V posledních letech zažívají batáty boom společně se stále větší popularizací zdravé stravy a životního stylu. Jsou však skutečně zdravější než obyčejné brambory? Proč bychom je měli jíst?
Batáty, nebo brambory?
Od brambor se batáty liší podlouhlým tvarem, některé hlízy mohou vážit až půl kilogramu, ale také barvou a chutí. Existují dva druhy batátů; červené batáty, které mají oranžovou dužinu a nejlépe se hodí k vaření a zapékání. Dužina bílých batátů oproti tomu bývá nažloutlá, vynikající jsou smažené nebo nastrouhané do těsta na pečení. Oranžová odrůda se pěstuje zejména v Severní Americe (Severní Karolina a Louisiana), kde se nazývá „jam“. Existují také vodní batáty (Ipomoea aquatica), které rostou v jihovýchodní Asii.
Článek z magazínu
Podobně jako brambory mají batáty mnohostranné využití v kuchyni. Často se nemusí ani loupat a stačí je dobře očistit kartáčkem. Můžeme je vařit, péct i smažit. Podávat se mohou naslano, ve formě bramborové kaše, jako krémová polévka nebo je můžeme přidávat i do salátů. Batáty jsou chutné i ve sladké kuchyni. Přidávají se do těsta na pečení koláčů, buchet či narozeninových dortů. Batáty se dají připravit i jako chipsy či zpracovat do podoby marmelády. Oproti obyčejným bramborám obsahují batáty méně cukru i kalorií, ale více vlákniny. Jsou ovšem také o něco dražší. Pokud nemáte hluboko do kapsy, naučte se raději využívat batáty, které jsou výživově hodnotnější.
Článek z magazínu
Batáty – sladká superbrambora
Batáty obsahují obrovské množství velmi důležitého vitamínu A. Doporučená denní dávka vitamínu A u dospělého činí 1 mg a jeden velký batát o hmotnosti 180 gramů obsahuje 1,7 mg této látky. Najdete v nich také více vitamínu C, než mají obyčejné brabory. Batáty sice obsahují více jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza anebo sacharóza, ale to může být po náročném tréninku spíše výhodou. Koupíte je často i v klasických supermarketech. Nevýhodou může být jen vyšší cena a menší variabilita při zpracování. Batáty obsahují beta karoten, díky kterému mají výrazně zářivou barvu. Beta karoten je silný antioxidant, který působí jako prevence proti vícero druhům rakoviny.
Článek z magazínu
Zásluhou vysokého obsahu vitamínu E prospívají lidskému srdci a očím. Podobné účinky jako beta karoten má i kyselina chlorogenová obsažená v dužině batátů. Dále ve „sladkých bramborách“ najdeme kyselinu kávovou, lutein, zeaxatin a pektin. Nechybějí ani rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a vážou na sebe karcinogenní látky v zažívacím traktu.
Vypustit brambory úplně?
Určitě není potřeba na staré dobré brambory úplně zanevřít. Snažte se jíst brambory především vařené, v bio kvalitě, nejezte je úplně horké. U vařených brambor nešetřete na másle, i to vám pomůže snížit glykemický index. Pokud řešíte váhu, vyhýbejte se obyčejným bramborám, které jsou delší dobu skladovány v chladu. Nezapomínejte, že jako příloha k masu nemusí brambory zaujímat půl talíře, jak jsme tomu zvyklí, ale bohatě postačí jedna středně velká brambora. Zbytek pokrmu doplňte raději zeleninou, přidejte bílkovinu a nezapomínejte na kvalitní tuky.
Témata: brambory, batáty, příloha, maso, bílkoviny, zdravá strava, zdravá výživa, mýty vs. fakta, tuk, cukr
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Sezamový olej
Sezamový olej je rostlinný olej světle žluté barvy a příjemné oříškové chuti, který se získává ze sezamových semen. Má řadu léčivých účinků. Je… Číst více
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století
Ne každý ji má rád, ale často se objevuje jako… Číst více
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z ementálu s jablky
Přidáno před 10 hodinami

Zapečené brambory s uzeninou, pórkem a kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami

Čokoládový krém á la termix
Přidáno před 17 hodinami

Makovky lepší než z obchodu k pivu, vínu či televizi
Přidáno před 18 hodinami

Sladké trubičky pečené v toastovači
Přidáno před 20 hodinami

Houbový kuba LFR
Přidáno 3. 2. 2023 19:34
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.