Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vrhněte se na přebytečná kila: Jednoduchý návod, jak začít rychle a efektivně hubnout
Zdroj: Vidmir Raic, Pixabay.com

Pokud je hubnutí jedno z vašich předsevzetí pro rok 2021, zdaleka nejste jediní. Oříšek je v tom, že většina předsevzetí je začátkem února pryč - celý prosinec se soustředíme na jídlo, a pak přijde lednový detox jako tvrdá rána. I tak se to ale dá překonat a zvládnout! Žádné počítání kalorií, žádné pročišťování organismu, žádné škrty v jídelníčku. Vybudujte si s námi chytře nové návyky, díky kterým odstraníte přebytečná kila, zlepšíte kondici a životní styl.

Udělejte z vašeho zdraví prioritu přizpůsobením denního režimu

Přemýšlení nad tím, kde se celý den budete při jídle nacházet, je zásadní, protože prostředí kolem vás určuje, jaké druhy potravin budete mít k dispozici. Zeptejte se sami sebe:

  • Kde budu dnes jíst? Doma? V práci? Cestou z práce domů?
  • Kde a čím ztratím čas, který bych jinak využil k fyzické aktivitě?
  • Kde jsem, když si obvykle říkám: "To je jedno, dnes si dám hranolky!"?

Zauvažujte nad tím, co každý den děláte a použijte to jako vodítko, jak si vypěstovat zdravější návyky. Řekněme, že vaše současné zaměstnání vyžaduje alespoň čtyřikrát týdně oběd v restauraci. Prvním stravovacím zvykem, který si musíte co nejdříve osvojit, je přidat více zeleniny do vašeho jídelníčku. Po nahlédnutí do kalendáře můžete:

  • dostat do jídelníčku více zeleniny tím, že jej zahrnete do jídel na zbývající tři dny v týdnu
  • předem zjistit, kde budete obědvat a jaká jídla tam mají v nabídce
  • vybírat si v menu primárně vegetariánské saláty, polévky nebo soté

Pokud to zní příliš tvrdě, uzpůsobte si to: udělejte to jednou týdně nebo se rozhodněte tuto změnu neprovádět na oběd a místo toho přidejte více zeleniny do vaší doma chystané večeře. Pokud to zní naopak příliš jednoduše, postupujte tak u všech jídel v týdnu a odtud se odpíchněte.

Hranice, které vám pomohou dodržovat plán

Dejme tomu, že zbožňujete palačinky z jedné konkrétní restaurace a chodíte na ně každý den. Teď ale chcete zhubnout. Co uděláte? Vyškrnout oblíbené jídlo úplně není vhodné řešení. Zřejmě to stejně nevydržíte a zbytečně pak sníte klidně i dvojnásobek. Stanovte si tedy osobní a vám vyhovující hranice, abyste přechod na zdravější životní styl mohli uskutečnit. Řekněme, že do oblíbené restaurace budete na palačinky chodit jen v neděli za odměnu a pod podmínkou, že vydržíte připravovat si celý týden zdravou snídani. Aby hubnutí bylo zdravé, fyzicky i psychicky, nevyžaduje omezení konkrétního jídla nebo živiny na celý život. Může to ale znamenat omezení aktivit, které si s tímto jídlem spojujete. Takže si naplánujte, že budete jíst tyto palačinky v určitou dobu a pozvěte lidi, s nimiž rádi trávíte čas.

Identifikujte "ničitele hranic"

Ničitelé hranic jsou lidé, místa a aktivity, co se vynořují z pomyslné tmy, vysávají čas a energii z vás a vašeho dne a kazí vaše snažení žít zdravě. Zjistěte, kdo jsou, kde se schovávají a co přesně z vás dělá oběť jejich "ničení". Je to slevový kupón do fast foodu, díky kterému skončíte s porcí pro 2 lidi za výhodnou cenu? Zbavte se poukázek, které vás lákají nakupovat přebytečné jídlo. Je to kolega, který vždy dostane chuť na kávu ve stejnou dobu jako vy a přemluví vás dát si k té kávě ještě zákusek? Rozdělte snídani na dvě části a zkuste polovinu sníst ráno a druhou polovinu během kávy. Jsou to přátelé, kteří objednávají jídlo pro celý stůl a nutí vás slintat po kuřecích křidélkách, které jste vlastně ani nechtěli? Objednejte si zdravé jídlo speciálně pro sebe a neohlížejte se na ostatní. Jde o vás, vaše tělo a vaše zdraví.

Vytvořte si vlastní Odysseovu smlouvu

V psychologii tento výraz z řecké mytologie popisuje plán, který si sami pro sebe vytvoříte přetím, než se dostanete do složitější situace, ve které nebudete mít nad sebou téměř žádnou kontrolu, abyste dodrželi, co jste si vzali za cíl. Příklad: Hodina vašeho cvičení je naplánována hodinu a půl po pracovní době, což znamená, že ji v 80 % případech propásnete kvůli nečekaným schůzkám, konferencím, poradám a vyčerpání. Zeptejte se sami sebe, co se dá udělat pro to, abyste se v plánovaných 17 hodin skutečně dostali z práce a v 18:30 byli nastoupeni ve fitness oblečení? Pokud víte, že vás čeká nevyhnutelná chůzka, které má zpoždění, budete se muset přizpůsobit. Je-li ovšem příčinou kolega, který vás vždy zdržuje těsně před koncem pracovní doby, nenechte ho rozhodovat o vašem zdraví. Napište si do kalendáře, abyste věděli - i když jste vyčerpaní / hladoví / zaneprázdněnější než kdy jindy a u dveří vaší kanceláře v 16:58 opět stepuje Petr z obchodního - že je pro vás priorita cvičení a vaše zdraví. Dodržujte svou Odyssesovu smlouvu a s Petrem se prostě rozlučte, protože máte povinnosti jinde. On to určitě pochopí.

Rozhodněte se, kdy "dobré" je lepší než to "nejlepší"

Nejlepším tipem, jak se zastavit, když jste na cestě pro pytlík s brambůrky, je zamyslet se nad tím, na jaké jídlo máte právě náladu - a co byste si opravdu dali, kdybyste mohli mít cokoli. Uvažujte strategicky a zvažte, zda jsou brambůrky tím, co opravdu chcete, nebo jestli jde o jejich konkrétní příchuť či koření. Toužíte po sýrové křupky? A co takhle raději celozrnný chléb se sýrem?!

Pokaždé, když jíte, máte šanci učinit lepší rozhodnutí, které podpoří vaše celkové cíle, co se týče životního stylu. A velkou součástí procesu je, že si dovolíte dopřát si a neohlížet se (místo toho, abyste si nedopřávali, pak se nárazově přecpali a o hodiny později se chytali za hlavu). Uvědomělé rozhodnutí dopřát si je konečným způsobem, jak se starat o sebe, mysl, tělo a ducha.

Marie