

Musaka
Suroviny 4-8 porcí
- 2-3 lilky
- 3-5 vař. brambor
- 1 menší cuketu
- raj.omáčka:
- 5 rajčat
- 300 g mletého masa
- 1 cibule
- kečup nebo protlak
- česnek
- sůl
- černý pepř
- oregáno
- bazalka
- tymián
- sýr. omáčka:
- hl. mouka
- máslo
- mléko
- smetana
- sýr (eidam nebo parmezán)
- muškátový oříšek
- bílý pepř
Postup přípravy receptu
Lilky nakrájíme na plátky 1,5 cm široké. Lehce posolíme, aby z nich vytekla tekutina. Ubrouskem setřeme kapky vody, obalíme v hladké mouce a osmažíme do zlatova. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně široké plátky, cuketu oloupeme a nakrájíme stajně.
Rajčatová omáčka: Na cibuli si osmažíme ml. maso do hněda, přidáme kečup, znovu osmažíme a necháme vydusit do změknutí. Přidáme česnek a bylinky.
Sýrová omáčka: Z másla a mouky si připravíme sv. jíšku a zalijeme mlékem, provaříme, přidáme smetanu, pepř a muškát. Nakonec přidáme sýr.
Poté skládáme střídavě na vymazaný pekáč liky, raj. omáčku, brambory, sýr. omáčka, cuketa, rajč. omáčka, zase lilky a tak dále, až je zapékací mísa plná. Je to vynikající řecká pochoutka. S pozdravem Jehuda.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Musaka
-
Dnes jsem uvařila oběd dle tohoto receptu.Chuťově se musaka zdařila, všem moc chutnala.
Ale vzhledově jsem ji vůbec neměla tak jako je na foto.
. Docela mi chyběla gramáž zvláště u sýrové omáčky, česnek u raj.omáčky jsem taky nevěděla kolik a zda nakrájet nebo rozmačkat.Ale nakonec se dílo podařilo a to jsem ráda. Foto nedávám, musaka se mi spíše rozpadala než držela při sobě.Bodíka ale posílám
-
Jehudo, ráda bych tě přivítala k nám na Topky, ale NE s kopírovanými fotkami-nejen že se to nedělá a jde o autorská práva, ale Topkách máme zásadně vlastní fotografie, je pak jasné, že to kuchařinka vařila
Fotky prosím smazat
-
Použití cizí fotografie porušuje autorská práva a odporuje pravidlům tohoto serveru. Smaž ji, jehudo
.
-
Colombo65: no super
stejně, jako u jeho receptu Těsto na pizzu...
-
Foto je součástí blogu:
http://vojtelu.blog.cz/ -
Ani já jsem takové jídlo ještě nejedla, ani nedělala, ale vypadá nádherně a ode mne máš plus. Vítej na Topreceptech
-
Musaka je krásná
Jedna Řekyně mi řekla, že v origínál musace musí být římský kmín -
Musaku jsme taky nikdy nejedla, ale na fotce to vypadá báječně
-
Miluju musaku a ty ji máš teda parádní
-
tak já jsem musaku nikdy neochutnala
ale toto je tak hezké a lákavě vypadající, že si recept ukládám k vyzkoušení -
Musaku som kedysi robila veľmi často, ale posledné roky, a to už teda veľa rokov, nie...musím to oprášiť. Díky za pripomenutie
-
Někdy bych to chtěla vyzkoušet uvařit. Jednou jsem to jedla v restauraci a nebylo to špatné. Hezká fotka.