Musaka
Musaka je tradiční pokrm pocházející z Balkánu a Blízkého východu, který se stal oblíbeným po celém světě. Tento vrstvený zázrak kombinuje šťavnaté mleté maso, jemně opečené plátky lilku, brambor a rajčat.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 366 kJ / 1 760 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,48 g |
Tuky | 98,87 g |
Vláknina | 17,96 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,40 g |
Sacharidy | 105,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilky nakrájíme na plátky 1,5 cm široké. Lehce posolíme, aby z nich vytekla tekutina. Ubrouskem setřeme kapky vody, obalíme v hladké mouce a osmažíme do zlatova. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně široké plátky, cuketu oloupeme a nakrájíme stejně.
Krok 2: Rajčatová omáčka: Na cibuli si osmažíme mleté maso do hněda, přidáme kečup, znovu osmažíme a necháme vydusit do změknutí. Přidáme česnek a bylinky.
Krok 3: Sýrová omáčka: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a zalijeme mlékem, provaříme, přidáme smetanu, pepř a muškátový oříšek. Nakonec přidáme sýr.
Krok 4: Poté skládáme střídavě na vymazaný pekáč lilky, rajčatovou omáčku, brambory, sýrovou omáčku, cuketu, rajčatovou omáčku, zase lilky a tak dále, až je zapékací mísa plná.
Krok 5: Zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Před koncem pečení můžeme odkrýt a opéct dozlatova.
Zveřejněno 15. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7WEy
Moje poznámka
Musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7WEy
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 5 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 10 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 14 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 57 minutami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 5 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 6 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 6 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 7 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 7 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 8 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
loribert před 10 hodinami
Mrkvová bábovka
Misad před 11 hodinami
Tématické fráze:
musaka,
musaka recept,
pravá řecká musaka,
recept na musaku,
recept musaka,
pravá řecká musaka recept,
recept na řeckou musaku,
musaka recepty,
musaka s lilkem,
recepty musaka,
mousaka,
musaka videorecept,
mousaka recept,
original musaka,
mussaka,
celerová musaka,
musaca,
musaku,
top recepty musaka,
recepty na musaku
Suroviny:
lilek,
brambory,
cuketa,
rajče,
maso mleté,
cibule,
kečup sladký,
česnek,
sůl,
pepř černý,
koření oregáno,
bazalka čerstvá,
tymián,
mouka hladká,
máslo,
mléko,
smetana,
sýr eidam,
ořech muškátový,
pepř bílý mletý
Komentáře (13)
http://vojtelu.blog.cz/
Jedna Řekyně mi řekla, že v origínál musace musí být římský kmín
ale toto je tak hezké a lákavě vypadající, že si recept ukládám k vyzkoušení