K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci
17. 4. 2021 Vaření
Pomazánky jsou skvělé řešení, když nevíte, co k večeři, nebo chystáte pohoštění na oslavu či večírek. Jsou jednoduché, chutné, zdravé a dají se v nich kombinovat různé suroviny, takže pokaždé může vzniknout něco úplně nového. Osvědčená klasika - třeba stará dobrá vajíčková - ale také potěší.
Pomazánka - nejlepší přítel hostitelky
Rychlé, snadné a vynikající. Pomazánky už vytrhly pomyslný trn z paty nejedné hostitelce. Většinou stačí do tvarohového základu nasekat něco bylinek, osolit a opepřit – a už tak málo surovin dohromady tvoří vynikající směs na chléb i jednohubky.
Mohlo by vás zajímat
Čím víc přísad, tím zajímavější pomazánka. Absolutní klasikou je vajíčková pomazánka, která je ale pro někoho možná těžká. Zkuste ji příště vyrobit jen ze dvou vařených vajec, kelímku sýru cottage, jedné lžíce plnotučné hořčice, soli a pepře a uvidíte, že obvykle kaloricky náročná pochoutka sedne i těm, kteří si hlídají linii.
Milovníci ryb si jistě vybaví rybičkovou pomazánku. Ta se dá vyrobit třeba z uzeného lososa, tuňáka v konvzervě nebo ze sardinek, skvělá a rychlá je ale pomazánka z uzené makrely s jarní cibulkou, která je hotová za několik minut a chutná svěže.
Mohlo by vás zajímat
Česneková je grunt!
Kdo nikdy neochutnal jednohubku s česnekovou pomazánkou ozdobenou polovinou kuličky hroznového vína, ten snad ani nežije v Česku a nikdy nebyl na žádném večírku! Tato pomazánka je opravdová klasika tuzemské studené kuchyně. Je zdravá, postaví na nohy nemocného i opilého a dá se vyrobit jak ve zdravé variantě, tak třeba se sýrem pro opravdové jedlíky.
Když je řeč o poctivých pomazánkách, nesmíme opomenout ani škvarkovou. Ta nejlépe chutná namazaná na čerstvém domácím rohlíčku nebo na měkkém chlebu a posypaná cibulí. Její nedílnou součástí jsou samozřejmě škvarky, které rovněž doporučujeme vyrobit domácí. Je s tím trochu práce, ale výsledek stojí za to. Jak to udělat se dozvíte tady:
Moderní nátěrky
Vedle klasik jako je česneková, vajíčková nebo třeba také hermelínová mohou experimentátoři jistě zkusit i něco nového a netradičního. Pro Hanáky nic nového, ale třeba v Praze příliš neznají pomazánku z tvarůžků, která je jemná a dietní. A co třeba zkusit avokádovou pomazánku? Tou potěšíte i zapálené vegany a vegetariány.
Mohlo by vás zajímat
Výborná je kapiovo-rajčatová pomazánka, která se dělá z nakládaných kapií, sušených rajčat a taveného sýra nebo z tvarohu. Pokud mléčný výrobek vyměníte za olivový olej a sušená rajčata za čerstvá, vznikne skvělá salsa například do tortill nebo k doplnění kukuřičných nachos.
Skvěle řízná je mrkvovo-křenová pomazánka z tvarohu, vsadit můžete i na takzvanou mozaikovou pomazánku, která se vyrábí z vyšlehaného margarínu, do kterého se přidá hrášek, strouhaná mrkev, čerstvý křen a ředkvičky. Anebo máte raději sladké? Tak se vykašlete na přeslazenou a předraženou Nutellu a vyrobte si výtečnou domácí kakaovou pomazánku, kterou si zamilují i vaše děti.
Nenašli jste pomazánku, která by vám zachutnala? Nevadí, nabízíme ještě petřejší výběr.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pozvěte jaro do kuchyně! Trio svěžích pomazánek, které zachutnají každému
Nejrychlejší recepty: Skvělá rybičková pomazánka z uzené makrely
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03