Klatovský báč

Bramborová jídla Doba přípravy: cca 90 minut 6 názorů

Bramborová jídla Doba přípravy: cca 90 minut 6 názorů

Suroviny 4-6 porcí

500 g hladké mouky
300 g brambor
1 vejce
5 dl mléka
1 kostka droždí
4 stroužky česneku
1 lžíce sádla se škvarky
sůl
pepř
cukr
majoránka
sádlo na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažného mléka, droždí, lžičky mouky, špetky cukru připravíme kvásek.

  2. Brambory oloupáme a najemno nastrouháme, slijeme z nich vodu a smícháme z vejcem, moukou, zbylým mlékem, sádlem ze škvarky a vzešlým kváskem.

  3. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sůl a koření.

  4. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 20 minut kynout, pak vlijeme na vymazaný pekáč a dáme na dalších 20 min. kynout a vložíme do vyhřáté trouby.

  5. Po 20 minutách pečení povrch potřeme sádlem a pečeme dalších cca 30 minut, dokud na povrchu nezezlátne.

Komentáře k receptu Klatovský báč

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Tuhle bezva obyčejnou buchtu dostávám občas od sousedky, když ji udělá, nikdy předtím jsem ji neznala,ale tady v Lázu u Příbramě je to prý samozřejmost, peče se tady od nepaměti.https://www.toprecepty.cz/recept/21877-klatovsky-b...

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    Je to krása, díky. Musím se Tě, Lilith-Isy, velice zastat! Také tuto báječnou slanou buchtu považuji za neobyčejnou a její název je vžitý a zřejmě velmi starý. Dělá se také v Rožmitále (u Příbrami - v Brdech), kam jezdíme na chalupu. Tam se jmenuje BÁC, někdy i BÁČ, jak je v Tvém receptu. Je v ní ale více česneku a nahoře je hustě sypaná mákem. Ten se dává také až po prvním zapečení. Mákem bývá také někdy vysypaný plech pod buchtou. Dobrá je teplá i studená. Zajímá mě vztah buchty k zahradním, resp. chlévským dřevákům se stejným názvem (nahoře volská kůže, podrážka silné dřevo). Asi to, že buchta se krájí na velké obdélníky, malé rozhodně nikomu nestačí. A je škoda, že se Ti ode mne může dát jen jeden bod.

    Odpovědět

  • lenii lenii(neregistrovaný)

    přesně tak, tento pokrm pochází ze západních čech, z klatovska a nechápu proč by se měl okamžitě shazovat slovy, že je to "jen obyčejná bramborová buchta" ... i kdyby byla, nevidím důvod být negativní :-8

    Odpovědět

  • mafie mafie

    Musím se tady zastat Šárky. Klatovský báč je originální název. Je to pokrm pocházející z Klatovska. Pokud je shodný s jinými, jsou to pak bramborové buchty podobné Klatovskému báči;-)

    Odpovědět

  • Lilith-Isa Lilith-Isa (autorka receptu)

    asi tak jen s jiným názvem :-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Takže klasická bramborová buchta;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborový báč báč báč recept cuketový báč recept na bramborový bác bramborový bac recept bramborová buchta báč báč bramborový recept bac bác se škvarkama klatovský závitek recept na bac bác z cukety klatovské koláče kolac bac pečený báč buchta báč báč buchta bác bramborová buchta bramboroví báč