Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Steak bez masa? Ano, i takové možnosti máme - steak z hlávkového zelí, z květáku, z celeru, kedlubny nebo cukety. Jde o zeleninové náhražky masa, které jsou vhodné pro bezmasou a nízkokalorickou stravu.
Z hlávkového zelí můžeme připravit spoustu jídel podle různých receptů, ale tou nejčastější kombinací je dušené zelí, pečené maso a knedlíky. Je to škoda, protože zelí je naprosto univerzální surovinou, kterou využijeme třeba k přípravě steaků.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit steaky z hlávkového zelí
- Připravíme si plech s pečicím papírem, který potřeme olejem.
- Zelí pokrájíme na 2 cm silné plátky a rozložíme na plech.
- Smícháme 1 lžíci oleje se 2 lžícemi vody a grilovacím kořením.
- Použít můžeme koření podle vlastní chuti, ale dáme pozor na množství soli.
- Plátky zelí potřeme směsí a dáme péct do trouby na 200 °C.
- Během pečení ještě jednou potřeme směsí.
- Opečené steaky otočíme, opět potřeme směsí a dále pečeme.
- Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory i s bramborovou kaší.
Tip: Pokud zůstane z předchozího dne vypečená šťáva z kuřete, můžeme jí potírat zelí a omastit brambory - což sice neplatí pro vegetariány, ale masožravci chuť masa ocení.
Na přesný postup při přípravě zelných steaků se můžeme podívat ve videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 11 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 21 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavé pečené zelí jako originální příloha i lehký hlavní chod: S koprovým dipem tvoří dokonalou dvojici
Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Komentáře