Poznejte tajemství citrusů: Co v nich je pro nás zdravé a které druhy se dají vypěstovat doma?

Doby, kdy se stály sáhodlouhé fronty na kubánské pomeranče, jsou dávno pryč. Citrusy obdivujeme nejenom v přímořských destinacích, ale řada různých druhů se dá pořídit i u nás. Nemluvě o tom, že jsou tací, kteří je s úspěchem pěstují i ve vlastním skleníku, na balkoně nebo dokonce v bytě. Proč jsou ale citrusy tak skvělé?
Mluvil o nich už Marco Polo
Je pravdou, že citrusy jako takové jsou pořádně staré. Z vykopávek v čínské provincii Jün-nan, kde byly před několika lety nalezeny listy zkamenělých citrusů, vědci zjistili, že existovaly už v Miocénu. Právě z Asie se tyto plody postupně rozšířily do celého světa. Na svých cestách do Persie je kolem roku 1270 v tamních zahradách objevil i cestovatel Marco Polo. Pomeranče se do Evropy dostaly na začátku 15. století z Indonésie. O století později již byly citrusy k vidění v zimních zahradách a sklenících většiny významných evropských rodů.
Článek z magazínu
Že mají plody citrusů lahodnou chuť asi netřeba zmiňovat, stejně jako fakt, že obsahují vitamín C, vlákninu a minerály. Jenže v nich najdete například i vitamíny skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus organismu. Obrovským přínosem pak jsou flavonoidy, jež chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob.
Na citrusech jsou nejoblíbenější plody. Používat se dá i kůra, samozřejmě z těch chemicky neošetřených, a u některých se dají využít i listy, což je zavedená praxe zejména v asijské kuchyni. Kromě citronů si už dnes můžete vybírat i různé druhy pomerančů nebo mandarinek. Pro svou jemně nahořklou chuť jsou oblíbené i grapefruity a do základního citrusového výčtu patří rovněž pomela nebo limetky. Občas se dají v obchodech najít kumquaty, vzhledem připomínající malé podlouhlé pomeranče, u soukromých pěstitelů pak objevíte zakrslý pomerančovník kalamondin. V poslední době se objevují takzvané australské kaviáry, což jsou malé podlouhlé citrusy, z kterých po rozříznutí vypadnou drobné kuličky připomínající kaviár.
Citrusy v kuchyni
Kromě klasického způsobu oloupat, rozdělit na dílky a sníst můžete s citrusy dělat spoustu dalších věcí. Z pomerančů se dají vyrábět džusy, jenom pozor na to, aby nebyly příliš kyselé. Citrony se uplatní ve sladké kuchyni, ale když je přidáte spolu s pár lžícemi medu třeba k pečenému kuřeti, zcela určitě vás překvapí jeho jedinečná chuť. Limety se hodí do asijské kuchyně i na dochucení různých šťáv nebo koktejlů. Sitrony, limety, kumquaty i kalamondiny se také dají nakládat do soli a olivového oleje. Pomeranče jsou ideální pro výrobu různých marmelád a džemů. Citrusová kůra je vynikající kandovaná, dá se ale také usušit, a pak z ní můžete uvařit čaj, či ji přidávat do různých dalších nápojů. Zbude-li vám šťáva z citrusových plodů, rozhodně ji nevyhazujte, ale nalijte ji do tvořítek na led a dejte zamrazit.
Článek z magazínu
A jak na domácí úrodu citrusů? V bytových podmínkách velmi dobře rostou zmíněné kumquaty nebo kalamondiny. A pokud si vyberete u zkušeného citrusáře stromek s podnoží vhodnou pro bytové pěstování, není důvod, proč byste si nemohli pořídit třeba citroník.
Témata: citrus, kalamondiny, kumquat, limetka, ovoce, zdravá výživa, pomeranč, citrón
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Malý lexikon salámů: Odkud se vzal Gothaj a proč se Vysočina jmenuje Vysočina?
Ačkoliv salámy původně pochází z Itálie, Česká… Číst více
Českem s chutí: Slovácko sa nesúdí! Dejte si lokše, šumajstr a fazulnicu
Pokud Moravě něco nechybí, je to rozmanitost… Číst více
Jak snadno uklidit domácnost bez chemie. Tyto prostředky má po ruce prakticky každý
Přírodní úklidové prostředky jsou levné a snadno dostupné, protože je má doma každý. Při úklidu tak nemusíte utrácet za drahou a nevoňavou chemii,… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
Na Slovensku lokše, na Moravě patenty, kolem… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Bramborové placky lokše patří k oblíbeným pochoutkám. Jak je dobře rozválet a upéct, poradí názorné video
Lokše připravujeme z bramborového těsta. K nastrouhaným nebo prolisovaným vařeným bramborám přidáme vejce a mouku, osolíme a vypracujeme hladké… Číst více
9 nejlepších jídel z brambor: Dáte si lokše, šišky s mákem nebo šumavský bramborák?
Zemáky, kobzole, erteple…všechny tyhle názvy… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
Holka u plotny radí: Jak co nejlépe upéct výtečné kuře à la kachna a zároveň ušetřit?
Minuly vás Svatomartinské hody a vy jste přitom… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 4 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 7 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 11 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 20 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.