Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora, jak ji neznáte: Slané recepty ze sezónní dobroty určitě zkuste!
Zdroj: Freepik, Racool studio, Freepik License

Rebarbora je sezónní zelenina, jejíž jedinečnou chuť si můžeme každý rok užívat jen zhruba měsíc - ve druhé polovině června už se pro nás její konzumace stává zdraví nebezpečnou. Poznejte rebarboru i z jiné stránky než jako přísadu do koláčů a zkuste ji naslano!

Kdy (ne)jíst rebarboru?

S rebarborou to není jen tak. Každý rok její sezóna startuje se začátkem května a trvá jen asi do poloviny června. Ideální je ovšem konzumovat rebarboru jen do začátku června. Později se totiž v rostlině zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která nám v určitém množství nevadí, ale když je jí víc, porušuje v lidském organismu iontovou rovnováhu vápníku, což způsobuje, že je tento důležitý minerál z těla vylučován. Rebarboře by se proto měli vyhnout lidé s citlivým žaludkem nebo trpící na problémy s močovým měchýřem či ledvinovými kameny. Pro ostatní je konzumace rostliny v daném období bezpečná, ale i to platí jen v případě pojídání řapíků, navíc tepelně zpracovaných a také s tím, že si rebarboru dopřejete maximálně dvakrát týdně.

Pokud tohle všechno dodržíte, není důvod, proč si jedinečnou sezónní dobrotu nedopřát. Rebarbora má nakyslou chuť, která jde skvěle dohromady s výrazněji sladkým nebo méně chuťově výrazným ovocem. Proto se často přidává například do jahodových nebo malinových koláčů. Výborná je samotná, třeba na přípravu britského moučníku crumble. Dá se z ní vyrobit kompot i marmeláda chuťově trochu podobná například rybízovému džemu.

Rebarbora netradičně

Pokud chcete zkusit něco netradičního a přijde vám, že by se rebarbora dala využít i nějak jinak než nasladko, pak máte pravdu a určitě se můžete pustit do experimentů. Zkuste třeba restovaná kuřecí jatýrka na másle s rebarborovo-jablečným pyré. V dietním a finančně nenáročném pokrmu se snoubí sladká chuť s nakyslou a dohromady s jemnými játry tvoří dokonalé trio. Stejně fungují jablka a rebarbora také ve spojení s pečenou kachnou.

 
Ke grilovanému masu se výborně hodí medové omáčky. Takový sladko-kyselý přeliv můžete vyrobit právě i z rebarbory. Vynikající je k hovězím steakům, ale také k vepřovým kotletám, navíc v kombinaci s vařeným chřestem. Tyto tři kousky na talíři vypadají opravdu zajímavě a svěže - a stejná je i jejich chuť. Tip: Rozvařte oloupanou a nakrájenou rebarboru do měkka v medu a vodě a hotovou směs rozmixujte. Vznikne hustá marináda, do které můžete naložit například kuřecí stehna, paličky či křídla předtím, než je opečete nebo hodíte na gril. Tato marináda ovšem poslouží také jaké svébytné čatní k dochucení již hotového masa. Rebarboru můžete použít i do polévky ve stylu nakyslé thajské Tom Yum. Rebarbora dodá vývaru citrusovou příchuť i vůni, což jde dobře dokupy s rybím masem, koriandrem, chilli nebo citronovou trávou a s kořenovou zeleninou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více