Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
7. 6. 2021 Vaření
Také nesnášíte plýtvání? To je dobře. Planetu máme jen jednu a zdroje na ní omezené. Proto se v posledních letech uchytil trend, který znaly už naše babičky: tedy nevyhazovat žádné jídlo. Že to jde i v případech, kde byste to možná nečekali, vám dnes ukáže food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.
Využít jídlo na maximum
V Evropě připadá podle portálu Zachraň jídlo na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Z toho polovinu vyhodí lidé v domácnosti, tedy my všichni. Nakoupíme obvykle víc, než zvládneme spotřebovat a pak jídlo letí do koše. Přitom nejde „jen“ o ochranu planety, ale také naší peněženky. Například taková zelenina stále zdražuje, a i to je důvod, proč bychom ji měli spotřebovat pokud možno od kořínku po lísteček. Kdo má doma nějaká zvířata nebo kompost, ten si s odřezky a natěmi snadno poradí, ale co ostatní, kteří tyhle možnosti nemají? „Mnoho zeleninových natí, které běžně vyhazujeme, se dá jíst,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny.
Mohlo by vás zajímat
Zejména, pokud jste zvyklí nakupovat na trhu nebo u farmářů, byl by skoro hřích kvalitní a ne moc levnou zeleninu či její části neupotřebit. „Možností, jak využít natě, je opravdu hodně. Mrkvová, petrželová, kedlubnová či ředkvičková se často vyhazují, přitom všechny jsou jedlé. Třeba právě z mrkvové natě lze vyrobit asi nelevnější pesto na světě,“ doplňuje Adámková a dodává, že stačí omytou, osušenou a nasekanou mrkvovou nať rozmixovat společně se solí, slunečnicovým olejem, česnekem a vlašskými ořechy, nebo slunečnicovými semínky. Video návod najdete na instagramovém účtu Holka u plotny. Nať z mrkve lze nasekat i do salátu a zvýšit si tak nenápadně příjem vitamínů a vlákniny. Jen ji vždy předem ochutnejte, neměla by být hořká. V takovém případě se k jídlu nehodí. A pokud by vám mrkvová nať trošku drhla mezi zuby, vyzkoušejte pesto petrželové.
Salátové vydání
Další možností, jak využít zeleninové natě, je dát je do salátu. Nejvíce se pro tento účel hodí listy ředkviček, ale i listy kedlubny nebo červené řepy. Jen buďte opatrní při nákupu - kvůli chemickým postřikům preferujte zeleninu domácí, farmářskou nebo v bio kvalitě. „Z kedlubnových natí dělám jednak kedlubnové zelí, ale pak taky teplý salát, kdy blanšírované listy doplním na plátky nakrájenými předem uvařenými brambory a na kostičky nakrájenou vyškvařenou slaninou. Směs už jen stačí zakápnout olejem a dochutit a zajímavá příloha je na světě,“ popisuje Holka u plotny. Z listů kedlubny můžete připravit i dušený „špenát“, stejně jako z listů řepy a ředkviček. Ředkvičky navíc spařením ztratí svoji palčivost.
Mohlo by vás zajímat
Polévka je grunt
Samozřejmě, všechny natě lze vyvařit v zeleninové polévce. Třeba taková petrželová a celerová nať by tam měly být skoro povinně, pokud vám jejich chutě nevadí. Ostatně, obě se hodí i do masového vývaru. Kedlubnová, ředkvičková i řepová nať mohou být nikoliv jen doplňkem, ale též hlavní surovinou pro výrobu polévky. „Stačí je po umytí nasekat na kousky, podusit v pánvi na oleji společně s nadrobno nasekanou cibulí, zalít vodou, doplnit na kostičky nakrájenými bramborami, solí, pepřem a česnekem a povařit,“ radí Šárka Adámková, jak z několika málo levných surovin vyčarovat plnohodnotné jídlo a dodává, že zeleninovými natěmi lze i „nastavit“ nebo aspoň ochutit sekanou či karbanátky. „Natě se mohou také usušit, třeba se zeleninovými slupkami a odřezky, a pak pomlít společně se solí. Vznikne zdravá domácí „vegeta“, kterou využijete do polévek, omáček, nebo na chleba,“ radí Adámková. A my dodáváme, že na chleba si můžete samozřejmě nasypat i natě čerstvé. Tak nepřijde nazmar opravdu nic.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičky jsou malé krásky s velkým účinkem. Která jejich část je nejzdravější?
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 10 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 20 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57