Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

27. 4. 2021 13:06

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers
Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý problém má řešení! Studené polévky vás osvěží, přiměřeně zasytí, dodají organismu cenné vitamíny, minerály a vlákninu a ještě vás nadchnou fantastickou chutí! Představíme vám tři nejoblíbenější z nich.

Letem polévkovým světem

Ačkoliv jsme my, Češi, vyhlášení láskou k polévkám, i jinde ve světě jde o oblíbený pokrm. A tak jsou právě třeba francouzská cibulačka, ruský boršč, italská minestrone nebo německý eintopf vyhlášenými pojmy. Za hranicemi jsou stejně slavné tak trochu speciální polévky; speciální tím, že se podávají, a někdy i připravují, studená. A právě na ně vás dnes chceme nalákat. Sezona čerstvé zeleniny začíná a byla by škoda toho nevyužít!

Španělské gazpacho

Gazpacho je hustá krémová španělská zeleninová polévka. Konkrétní autor receptu ani přesné místo vzniku polévky není známo, a tak ani neexistuje jediná správná cesta, jak ji vařit. Receptů na gazpacho je více a složením se mírně mohou lišit, jedno je ale neopomenutelné: rajčatový základ! Na dobrých, sladkých, zralých rajčatech tahle polévka stojí. Jaká další zelenina se přidá, to už záleží jak na aktuální nabídce na trhu nebo na zahrádce, tak na tom, co komu chutná. Základ na gazpacho jsou oloupaná nakrájená rajčata, rajčatová šťáva, papriky, oloupané salátové okurky, jarní cibulka, červené víno nebo vinný ocet, česnek, toastový chléb, sůl, pepř a olivový olej.

Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?

Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?

Je to jasné: ruská vejce milují Rusové, španělské ptáčky jsou ze Španělska a vídeňská káva?…

Příprava je snadná. Toastový chléb zbavíte kůrky, nakrájíte na kostičky a zalijete vínem a rajčatovou šťávou. Veškerou zeleninu oloupete nebo očistíte, papriky zbavíte semeníku a nakrájíte. Pak všechno dohromady spolu s olivovým olejem rozmixujete. Jaký poměr jednotlivých surovin zvolíte, to je na vás. Obvykle rajčata převažují a všechno ostatní se odvíjí od chuti strávníků. Polévka se podává ozdobená nadrobno pokrájenou zeleninou a krutony.

Francouzská vichyssoise

Krémová pórková polévka se sice, na rozdíl třeba od gaspacha, vaří, ale podává se studená. Vichyssoise se dělá z pórku, brambor, cibule, másla, vývaru, mléka, smetany a zdobí se pažitkou. Za autora původního receptu na tuto slavnou polévku je považován Louis Diat, šéfkuchař newyorského hotelu Ritz-Carlton, který pocházel z francouzského regionu Auvergne. Právě místní kuchyní se Diat údajně inspiroval a polévku podle webového portálu A Taste of France pojmenoval dle francouzského města Vichy. Studená krémová polévka vichyssoise je snadná na přípravu a je vhodná při slavnostních příležitostech.

Bulharský tarator

Tahle okurkovo-jogurtová polévka se nemohla „narodit“ asi nikde jinde, než právě v Bulharsku. Byl to totiž začátkem 20. století právě bulharský medik Stamen Grigorov, který dle webu Bulgaricus.cz objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu, dnes už dobře známé bakterie Lactobacillus bulgaricus a Strepcoccus termophilus. Tehdy se jogurt považoval za léčivou potravinu a byl doporučován pro zlepšení zažívání. I proto byl jogurt prodáván v lékárnách. Dopřejte si jej i vy třeba právě v bulharské polévce tarator. Základem je samozřejmě jogurt, dále do polévky patří okurky, česnek, vlašské ořechy, kopr, olej a voda. Dle hustoty se tohle jídlo podává buď jako polévka, nebo jako salát.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená…
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně…
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít…
Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné…
Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit…
Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní…
Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…