Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý problém má řešení! Studené polévky vás osvěží, přiměřeně zasytí, dodají organismu cenné vitamíny, minerály a vlákninu a ještě vás nadchnou fantastickou chutí! Představíme vám tři nejoblíbenější z nich.

Letem polévkovým světem

Ačkoliv jsme my, Češi, vyhlášení láskou k polévkám, i jinde ve světě jde o oblíbený pokrm. A tak jsou právě třeba francouzská cibulačka, ruský boršč, italská minestrone nebo německý eintopf vyhlášenými pojmy. Za hranicemi jsou stejně slavné tak trochu speciální polévky; speciální tím, že se podávají, a někdy i připravují, studená. A právě na ně vás dnes chceme nalákat. Sezona čerstvé zeleniny začíná a byla by škoda toho nevyužít!

Španělské gazpacho

Gazpacho je hustá krémová španělská zeleninová polévka. Konkrétní autor receptu ani přesné místo vzniku polévky není známo, a tak ani neexistuje jediná správná cesta, jak ji vařit. Receptů na gazpacho je více a složením se mírně mohou lišit, jedno je ale neopomenutelné: rajčatový základ! Na dobrých, sladkých, zralých rajčatech tahle polévka stojí. Jaká další zelenina se přidá, to už záleží jak na aktuální nabídce na trhu nebo na zahrádce, tak na tom, co komu chutná. Základ na gazpacho jsou oloupaná nakrájená rajčata, rajčatová šťáva, papriky, oloupané salátové okurky, jarní cibulka, červené víno nebo vinný ocet, česnek, toastový chléb, sůl, pepř a olivový olej.

Příprava je snadná. Toastový chléb zbavíte kůrky, nakrájíte na kostičky a zalijete vínem a rajčatovou šťávou. Veškerou zeleninu oloupete nebo očistíte, papriky zbavíte semeníku a nakrájíte. Pak všechno dohromady spolu s olivovým olejem rozmixujete. Jaký poměr jednotlivých surovin zvolíte, to je na vás. Obvykle rajčata převažují a všechno ostatní se odvíjí od chuti strávníků. Polévka se podává ozdobená nadrobno pokrájenou zeleninou a krutony.

Francouzská vichyssoise

Krémová pórková polévka se sice, na rozdíl třeba od gaspacha, vaří, ale podává se studená. Vichyssoise se dělá z pórku, brambor, cibule, másla, vývaru, mléka, smetany a zdobí se pažitkou. Za autora původního receptu na tuto slavnou polévku je považován Louis Diat, šéfkuchař newyorského hotelu Ritz-Carlton, který pocházel z francouzského regionu Auvergne. Právě místní kuchyní se Diat údajně inspiroval a polévku podle webového portálu A Taste of France pojmenoval dle francouzského města Vichy. Studená krémová polévka vichyssoise je snadná na přípravu a je vhodná při slavnostních příležitostech.

Bulharský tarator

Tahle okurkovo-jogurtová polévka se nemohla „narodit“ asi nikde jinde, než právě v Bulharsku. Byl to totiž začátkem 20. století právě bulharský medik Stamen Grigorov, který dle webu Bulgaricus.cz objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu, dnes už dobře známé bakterie Lactobacillus bulgaricus a Strepcoccus termophilus. Tehdy se jogurt považoval za léčivou potravinu a byl doporučován pro zlepšení zažívání. I proto byl jogurt prodáván v lékárnách. Dopřejte si jej i vy třeba právě v bulharské polévce tarator. Základem je samozřejmě jogurt, dále do polévky patří okurky, česnek, vlašské ořechy, kopr, olej a voda. Dle hustoty se tohle jídlo podává buď jako polévka, nebo jako salát.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více