Ředkvičky jsou malé krásky s velkým účinkem. Která jejich část je nejzdravější?

18. 5. 2021 10:08

Zdraví Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, stockking Zdroj: Freepik, stockking
Jsou pikantní i křupavé a hodí se do mnoha různých jídel. Kromě toho, že dobře chutnají, jsou ředkvičky ale také zásobárnou cenných látek. Poradíme, jak si je užít na maximum.

Vše, co musíte vědět o ředkvičkách

Byť tahle malá kořenová zelenina původně pochází z Asie, dobře ji znali a používali již staří Egypťané. U nás se ředkvička objevila zhruba až v 18. století. Dnes ji známe v několika variantách. S kulovitým nebo válcovitým kořenem bílé, červené nebo fialové barvy a bílé až růžové dužiny. Stejně jako je ředkvička proměnlivá v barvě, je různá i v chuti: může být vodová i pálivá, častější je ale pálivá verze. Ale všechny druhy jsou zdravé a mají jen málo kalorií.

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…

Podle webu Kaloricketabulky.cz je ve stogramové porci čerstvých ředkvičkových kořenů pouze 100 kJ, zato je taková svačina doslova nabitá zdravím. Ředkvičky obsahují vitamíny C, A, B a K, dále kyselinu listovou a minerální látky jako jsou draslík, zinek a fosfor. Podle sborníku nutričních hodnot The Composition of Foods je ve 100 gramech ředkviček 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku a 50 mg fosforu.

Jak je SPRÁVNĚ nakupovat

Ředkvičky jsou dobré, jen když jsou pevné a křupavé. Proto až je budete v obchodě vybírat, bude-li kořen měkký na pohmat, ředkvičky neberte. Doma je pak skladujte v přihrádce na zeleninu v papírovém pytlíku. Takto vydrží čerstvé a křupavé několik dní.

Co s nimi v kuchyni

Skvělá věc je, že ředkvičky můžeme využít jak syrové, tak pečené, vařené, nakládané nebo smažené a jedlé jsou i jejich květy a listy. Květy a listy jsou výborné v salátu, kořen ředkvičky má pak mnohem širší využití. Klasicky jej můžeme po omytí nakrájet na plátky, posolit (čímž se zmírní palčivost) a podávat na chlebu s máslem. Dále se hodí do salátů, nastrouhaný do pomazánek, skvělý je i pečený spolu s masem. Výborná je i ředkvičková polévka s bramborami a sýrem. Děti jistě pobaví veselé ředkvičkové myšky, dospělí mohou zkusit udělat ředkvičkové květiny, které krásně vyniknou na obložené míse.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je…
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Květáku zdar! Populární brukvovitá zelenina má stále místo v tradiční české kuchyni. Květáková…
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je…
Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého…