Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zmrzliny, jak je (ne)znáte: Už jste měli klobásovou, tvarůžkovou nebo uzenou?
Zdroj: Pixabay, kerdkanno

Čekají nás horké dny a tak je fajn něčím se zchladit. Zmrzlina je značka ideál. Ale jakou si vybrat? Možná patříte mezi většinu, která nedá dopustit na vanilkovou, pokud ale rádi experimentujete, přečtěte si, jaké jiné příchutě jsou ještě k dispozici. Některé vám možná vyrazí dech...

Ledová historie

Traduje se, že počátky zmrzliny coby sněhu ochuceného medem spadají do dob vládnutí Alexandra Velikého. Ale i římský císař Nero Claudius Caesar (54 - 86 n. l.) často posílal běžce do hor pro sníh, který pak ochucoval ovocem a šťávami. O více než tisíc let později se Marco Polo vrátil z Dálného východu do Itálie s receptem, který se velmi podobal tomu, čemu se dnes říká sorbet. Podle International Dairy Food Association historici odhadují, že se tento recept vyvinul ve zmrzlinu někdy v 16. století. Cream Ice, neboli krémový led, jak se zmrzlina nazývala, se pravidelně objevovala na stole Karla I. v 17. století. Ve Francii se s podobnými mraženými dezerty seznámila Kateřina Medicejská v roce 1553, když se stala manželkou francouzského krále Jindřicha II. Ale to všechno byla stále záležitost „horních vrstev“. Teprve v roce 1660 byla zmrzlina zpřístupněna veřejnosti, když Sicilián Procopio představil svůj originální recept na chladivou dobrotu ze smíchaného mléka, smetany, másla a vajec v první pařížské kavárně Café Procope.

Recepty na ochucenou zmrzlinu vznikaly přibližně ve stejné době v různých zemích světa, od Anglie přes Čínu až po Ameriku. Jak ve své knize Cool: The Story of Ice Cream popisuje Marilyn Powell, v roce 1768 vyšla dokonce kuchařka L'Art de Bien Faire les Glaces d'Office, která byla zaměřená jenom na ochucené ledy a zmrzlinu. Ovšem do nějakého masového zmrzlinového hodování bylo stále daleko. Až do roku 1800 zůstávala zmrzlina stále spíše vzácným a exotickým dezertem, na kterém si pochutnávala především smetánka. To se ale změnilo právě po roce 1800, kdy v Americe vzniklo samostatné průmyslové odvětví zabývající se výrobou téhle mražené lahůdky. Ačkoliv na celém světě stále vedou tři nejoblíbenější příchutě, kterými jsou vanilková, čokoládová a jahodová, druhů zmrzlin jsou tisíce a některé jsou přinejmenším zvláštní.

Čabajková, tvarůžková nebo rajčatová

Loštická kavárna U lišky Bystroušky nabízí od roku 2016 tvarůžkovou zmrzlinu, která je vyrobena z tvarohového základu a pikantní sýr v ní má třetinový podíl. Chutná překvapivě dobře a stala se tamním hitem. Ještě úspěšnější a dnes už celorepublikově slavná je zmrzlinárna, jež bývala dříve ve Stráži pod Ralskem a nyní je v Mimoni. Zmrzlinárna Ralsko - výroba zmrzliny Ivana Jablonovská nabízí v sezóně více než sto druhů zmrzlin a mezi nimi třeba pivní, batátovou, koprovou, křenovou, chlebovou, čabajkovou nebo zmrzlinu s všeříkajícím názvem „já nevím“. Pokud jste si právě řekli „Ježíšmarjá!“, tak i tu tam mají. Pražská zmrzlinárna Angelato má pro změnu v nabídce zmrzlinu parmazánovou, dýňovou nebo rýžovou, v Puro Gelato můžete zkusit okurkový sorbet, v brněnském Božském kopečku mívají sezónně třeba rajčatovou. Ale to je pořád ještě „čajíček“. Chcete-li se skutečně odvázat, musíte za zmrzkou trochu dál…

Koňské maso i uzená makrela

V tokijském krytém zábavním parku Namja Town nabízejí podle portálu Mentalfloss.com zmrzliny, kde mezi příchutěmi nechybí syrové koňské maso, kravský jazyk nebo chobotnice. Časopis Forbes zase dokládá, že restaurace Apvalaus Stalo Klubas v jižní Litvě vyrábí zmrzlinu z uzených makrel. Newyorská restaurace OddFellows pro změnu dělá zmrzlinu s příchutí Foie Gras, tedy kachních jater. Jak vidíte, možnosti jsou značné. Zkusíte se odvázat a vyrazíte aspoň na tvarůžkovou či sýrovou? Anebo raději zůstanete u své oblíbené klasiky?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více