Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hod. - i s kynutím a vařením 4 šišky Pro začátečníky 91 názorů

Suroviny

1 kg hrubé mouky
550-600 ml mléka
1 vejce
1,5 až 2 rovné lžičky soli
1/4 lžičky cukru
1 kostka droždí (42 g)
2 rohlíky (nejlépe den staré)
voda na uvaření
1 lžička soli (do vody)
Recept si zatím oblíbilo 98 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V misce ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít.

  2. Do větší mísy vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (robotem) vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny.

  3. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme troškou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně). Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

  4. Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené!

  5. Při tvarování díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přimáčkneme část těsta. Nejdříve 12 hodin, pak 10 hodin, pak 8 hodin,... a skončíme u 2 hodin. Tak nám vnikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat.

  6. Hotové bochánky položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 minut kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit. Nakynutý bochánek zlehka rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, abychom z něj "vyhnali" vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní.

  7. Vznikne nám tvar takové jakoby "činky" (foto 16). Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky o průměru asi 5-6 cm (délka záleží na velikosti hrnce, ve kterém budeme knedlíky vařit!). Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné a při vaření nám nechytily brusek.

  8. Knedlíky necháme ještě 10 minut kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené (1 lžička soli) vody. Vaříme je přiklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabudou a musí mít v hrnci dost prostoru! Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna).

  9. Knedlíky vaříme 18-20 minut (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vyndáváme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndáváme podběrákem na knedlíky, nebo dvěma talířky proti sobě, či prkýnkem. Podběrák je nejlepší.

  10. Knedlík ihned po vyndání z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv.

  11. Pakliže je uprostřed ještě syrový, tak ho ihned vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minutek dovařit. Pak zopakujeme postup - vyjmout, propíchat. Ještě teplé knedlíky pomažeme ze shora tukem (olej, 100% tuk, máslo).

  12. Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití,či kráječem na knedlíky a nebo za studena ostrým nožem. Pakliže vaříme knedlíky na dvakrát (po dvou kusech), tak další bochánky uděláme, když z těch prvních už jdeme tvarovat knedlíky. Ušetříme tak čas a energii při vaření.

Poznámka

Tento recept jsem vložila jako takovou odpověď, pro všechny co mi psali, jak na knedlíky....

Snažila jsem se postup popsat a nafotit krok po kroku a zároveň, aby nebyl příliš složitý.

Samozřejmě, že těsta na knedlíky lze použít různá, ale tohle je takové nejzákladnější. Knedlíky se hodí jak k omáčkám, tak k mastnějším jídlům.

Jiný postup na přípravu těsta mám popsaný i zde - http://www.toprecepty.cz/recept/4360-jemne-domaci-....

Tyto knedlíky lze vařit i na páře.

Snad tento "recept" někomu pomůže, aby překonal strach a nakonec zjistil, že knedlíky jsou vlastně poměrně jednoduchá záležitost ;-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 754 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    MajaV: těší mě, že recept funguje a je o jednu spokojenou kuchařku víc

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Děkuji za skvěle popsaný postup, knedlíky jsou výborné a povedly se na jedničku! :-K

    Odpovědět

  • mifka mifka

    :-K strašně moc vám děkuji za skvělí recept na knedlík, vždycky jsem mrla strach z kynutého těsta a podnesku uz nemám a manžel uz jine nechce <3:-K

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Výtečné knedlíky jen jsem použila sušené droždí a jsou výtečné.:yes:;-)

    Odpovědět

  • Jittun Jittun

    AvcaB: Na utěrce vaříte v páře v hrnci nebo v nějakém pekáčku?Já mám právě problém že mi knedlíky ve vodě osliznou :-(

    Odpovědět

  • AvcaB AvcaB

    Míla: V páře vařím knedlíky už 46 roků i moje maminka je tak začala vařit, přesto že je dříve vařila ve vodě. Houskové vařím také 20 minut a bramborové knedlíky 30 minut. Dávám je do utěrky, aby se daly lehce vyndat z hrnce. Konce utěrky nechávám venku a pak přeložím na pokličku - pozor ať se po odklopení pokličky neopaříte. Utěrka se musí namočit do studené vody - pak se k ní těsto nepřilepí. Mám zvlášť utěrku jen na knedlíky.

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    spagetka: po svatbě jsem začínala kuchařkou - Vaříme zdravě, chutně, hospodárně. Vynikající pro začátečníky. Podrobný popis ke všemu, hlavně vyobrazení všech druhů masa i drůbeže, vhodnost a způsob použití. Spousta receptů. Nic podobného jsem už později nenašla

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Míla: Knedlíky dělám z polohrubé mouky a vařím v páře 20 min. Odpadne obracení a nejsou jakoby oslizlé, což se mi někdy při vaření ve vodě stávalo

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Stanislava:

    Odpovědět

  • magnolialilie magnolialilie(neregistrovaný)

    Pavla Vymětalová:
    Dobry vecer preji .Recept na houskove knedliky je perfektne rozepsan takze urcite pochopi kazda zena ci muz . Ja takto varim knedliky jiz 50let a vzdy vsem chutnaji :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Edit;-(
    Už jsem pochopil, že cathleen reaguje na koment autorky a ne na rcp.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: souhlas, protože jen málokterá tištěná kuchařka obsahuje podrobný postup práce... Snad jen Mistr Vrabec....:yes::yes::yes:
    Recept je rozepsaný, není složitý, ale začátečnikovi rozhodně pomůže. Nekoukejte na délku receptu, ale jak pomůže , když si někdo neví rady a hlavně, nikdo se nerodí světovým kuchařem, každý se to musí naučit :yes::yes::yes::yes:....

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Olga Cermakova: pořád nějak zapomínáte, že sem chodí i naprostí začátečníci, bez špetky zkušeností v kuchyni.
    Pro ně je určen tento recept. Co bych za tak podrobné rady ve svých začátcích dala:-!

    Odpovědět

  • Olga Cermakova Olga Cermakova(neregistrovaná)

    Jiřina: Taky si myslím že ten recept je složitý.Jak dělit na hodiny?udělám kneddlík a basta fidli.Mám je jak vysoustruhované ješte se nestalo že by se nepovedl.Jen si pohlídat čas. :)

    Odpovědět

  • Jiřina Jiřina(neregistrovaná)

    Věřím, že jsou dobré ale je to poměrně pracný a složitý postup.

    Odpovědět

1 2 3 4 6 7

Tématické fráze: houskové knedlíky houskový knedlík knedlík houskový knedlíky houskový knedlík pro začátečníky houskový knedlík recept nejlepší houskové knedlíky houskové knedlíky recept nejlepší houskový knedlík recept na houskove knedliky knedlik houskovy po lopatě poslední díl knedlíky houskové recepty na houskové knedle houskové recept na houskové knedle nejlepsi houskovy knedlik recept popis pracovního postupu recept na houskový knedlík po lopatě poslední díl recepty

Zapomněl/a jsem heslo