Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské recepty - ke svatomartinskému menu patří nejenom pečená husa

Svatomartinské recepty - ke svatomartinskému menu patří nejenom pečená husa

Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11. listopadu na mnoha evropských pekačích. A protože se spolu s Martinem oslavuje také konec zemědělské sezony, zapíjí se husí pokrmy svěžími mladými svatomartinskými víny. Češi i Moravané nepohrdnou také moučníkem, obvykle svatomartinským rohlíčkem, nebo i tradičním posvícenským koláčem. 

Ke svatomartinské huse vyberte svůj oblíbený knedlík, zelí lze připravit jen s kořením, nebo i třeba s jablky. I recepty na rohlíčky a koláče najdete v mnoha lahodných variantách. Ačkoli jsou základní pokrmy dané tradicí, svatomartinské menu lze rok po roce připravovat v různých obměnách. A přidat můžete i různé odrůdy svatomartinských vín. Třeba vám rozvážou jazyk natolik, že si po jídle zazpíváte i svatomartinské koledy. Přejeme vám veselé a chutné svatomartinské hody!

Více

1 2 3 4