Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

Bramborová jídla Doba přípravy: 30 minut 94 názorů

Bramborová jídla Doba přípravy: 30 minut 94 názorů

Suroviny 3 porce

uzenina (větší klobáska, točený salám, párky, buřty - co kdo rád)
6 větších brambor
2 střední cibule
olej
2 stroužky česneku
sůl
pepř
sladká mletá paprika
pálivá mletá paprika
majoránka
250 ml smetany na vaření
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Uzeninu nakrájíme na menší kostky Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  2. Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
    Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.

  3. Mezitím do varné konvice můžeme dát vařit vodu a rozetřít česnek se solí.

  4. Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme sladkou i pálivou paprikou (papriky se nebojíme, u nás jí dáváme poměrně hodně, aby měl guláš pěknou barvičku).

  5. Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou aby paprika nezhořkla.

  6. Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

  7. V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit.

  8. Guláš dochutíme podle toho, jak potřebujeme. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. U nás vítězí jemná chuť a přesto pikantní.

  9. Podáváme s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Omlouvám se tu za asi 150. bramborový guláš, ale ačkoliv nechci nikoho urazit, tak to, co jsem tu našla za recepty (kromě jednoho), z toho mě jímala hrůza. Jedna oranžová mastná voda za druhou, v tom nakrájený párek. A nejlépe naaranžované ještě posypaným sýrem a zeleninou......proti gustu žádný dišputát, ale myslím si, že tenhle guláš je opravdu poctivý, hustý, jemně smetanový a s vynikající chutí, tak snad nikoho neurazí :-) Dobrou chuť

Komentáře k receptu Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

  • Ginochamo Ginochamo

    Moc nám chutnalo <3:-D :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    znalec: možná jste "znalec", snad opravdu se vám tento recept nelíbí, ale...takto se tu nikdy nemluvilo (nepsalo) a mluvit a psát nebude. I negativní komentář se dá napsat zcela normálně a slušně.

    Odpovědět

  • Martina.13 Martina.13

    Dneska vařený přesně podle Vás, jste šikulka. Recept je skvělý, je to naprostá klasika, rychlovka, levné jídlo, co zasytí. Prostě, jak píšete klasický bramborový guláš & buřtguláš, kdo v tom hledá jiné zázraky, musí na jiné recepty. Když budu chtít segedín nebo, jak já vařím klobásové zelí se smetanou, najdu si jiný recept. Dneska tedy takhle a recept na 5 hvězdiček <3.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KEja57: pro rodiče by to bylo dost tvrdé bez ovaření:-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    hospodyne: tak zkus kysané zelí jen trochu překrájet a syrové jen v buřtgulasi prohřat...nedusit předem...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hospodyne: A co je na tom špatného, že jste se podělila o svou zkušenost? :yes: Přece nebudete brát vážně někoho, kdo se přihlásí jen proto, aby vychrlil pár urážek - bohužel takových je tu teď více. :-//

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K Omlouvám se všem, koho rozčílilo mé sdělení stran zelí :-8

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    hospodyne: no ale nezlob se na mne,tento recept má napsáno už v názvu,že je to klasický bramborový guláš neb buřt guláš,takže s tím zelím a okurkami je už to něco jiného,že;-)to už mi přijde spíše jako zelňačka,nemá to s klasikou nic společného!!!;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kpropána, co je na tom zvráceného, guláš to tedy už není, zato luxusní zelňačka;-)
    A že jich tu na Topkách se smetanou je!!!

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Robas: máte pravdu,neřekla bych zvrácenost,ale to už není klasický bramborový guláš,že;-)

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Robas: tak to se mýlíte. Já přidávám do buřtguláše taky buď trochu kyselého zelí nebo trochu nakrájených sladkokyselých okurek. Chuť buřtguláše to zvedne o několik pater. Smetanu teda k tomu zelí nebo okurkám už ne

    Odpovědět

  • Robas Robas

    hospodyne: To už je zvrácenost :-(( 8-( :-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kpřidávám trochu zvlášť uvařeného kysaného zelí a šlehačkou nešetřím:-)

    Odpovědět

  • Jaroslav K. Jaroslav K.

    klasika buřt guláš, ale Smetana není špatný nápad pro mlsnější... mě se povedl, a jsem spokojený :-) .. ale dodám že k pivu bych tam tu smetanu nedal ;-)

    Odpovědět

  • Zuzka. Zuzka.

    Nám se nepovedl :(

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 7

Tématické fráze: buřt guláš s bramborem buřtguláš bramborový guláš nejlepší buřtguláš buřt guláš bramborový guláš podle babičky buřtguláš s brambory burtgulas recept jak vařit buřt gulaš buřtguláš s bramborami recept bramborovy gulas recept recept na buřtguláš buřtguláš s bramborami vuřtguláš buřt guláš recept recept burtguláš bramborový buřtguláš buřgulaš nejlepší bramborový guláš recept na bramborový guláš