Segedínský guláš

hadikuze Kuchařka: hadikuze

Vepřové maso 25 názorů

Suroviny

1 velká cibule
4 stroužky česneku
kousek másla či sádla
vepřové maso cca 400-500 g (může být plecko, kýta nebo co doma máte)
kmín
smetana (12% stačí, když jsem neměla dala jsem půlku 30%)
mletá paprika (dávám sladkou i pálivou)
kdo má rád ostřejší tak 1/2 chilli papričky
1 sáček zelí (jeden sáček, já dávala domácí)
sůl
pepř
bobkový list
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na másle či nejlépe sádle osmažíme cibulku a na kousky nakrájený česnek dozlatova, přidáme na kostky nakrájené posolené a popepřené maso a smažíme, těsně před tím, než budeme podlévat přidáme mletou papriku, kmín a podlijeme vodou. Já přidávám hned zelí (bez vody, nebo můžete trošku nechat - dle chuti) a necháme dusit asi 30-40 minut, dokud není zelí a maso měkké.

  2. Nakonec přidáme smetanu, měla by stačit asi půlka a ještě chvíli necháme povařit, pokud je potřeba tak sůl a pepř popř. cukr, záleží na kyselosti zelí, kdo chce může si segedín zahustit (např. trošku vody s moukou), ale podle mě není potřeba:)
    Podáváme s chlebem či knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 893 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Segedínský guláš

  • magdalenka magdalenka

    Pozerala som maďarské weby o varení - szegedi káposzta aj székely káposzta sú v podstate identické, hlavnou surovinou je bravčové (obyčajne pliecko, stehno) a kyslá kapusta.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tak jsem ještě bádala všude možně - a zřejmě "segedínský guláš" vlastně neexistuje....je to počeštěné/poslovenčené pojmenování szekely guláše ( on to samozřejmě ještě navíc po maďarsku není guláš....ale perkelt se zelím)... a se Szegedem nemá nic společného. Uznávaná historka o vzniku szekely guláše je ale hezká - archivář Szekely tehdy ještě Pešti chtěl v noci něco k jídlu a byl jen perkelt a kysané zelí - no po smíchání vzniklo co?:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Palika: Bylo by opravdu fajn, mít tady i babiččin recept. Přidejte ho, jestli není tajný!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Viki navzdory, já Segedýn budu "vařit" ! :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna: " vyrábí"
    OT
    :-K Gggdysi jsem měl šéfa a ten nelibě vnímal slovo "provádíme" a jeho použití komentoval: Provádíme dobytek!
    (toto klidně smáznout :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Viki mně vždycinky překvapí, ale dnes to úplně zabila, Segedýn se " vyrábí" , no fajn, jdu vyrobit řízky s bramborovou kaší!:-D:-D A tvrdí, že se "vyrábí z libového masa" no toto! Já dávám hodně mastné plecko, ale viki může být dietařka.:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    Ač jde o jídlo z vepřového, tak nejsme ve při, že:-K
    Mé milované Sandtnerky (1932, 1939) píší o segedínu, ale třeba taky neuměly maďarsky ani do pěti napočítat, že:-)
    Možná by to šlo ověřit některou z našich maďarsky hovořících kuchařinek z poza Moravy, kdyby zabrousily na google.hu (pokud tedy to ".hu" je OK) :-K
    Edit:
    Jsem si dovolil zpřístupnit toho Dadala: http://dadala.hyperlinx.cz/vep/veph.html

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: Já jsem kdysi měla maďarskou kuchařku, vynikající, hodně staré vydání - bohužel jsem ji kdysi někomu půjčila, což je dobrý způsob dotyčnou věc už nikdy nevidět... Ale jsem si skoro jistá, že Palika má pravdu. Ono totiž se nějak smíchaly časem dva recepty - szekelský guláš, dle knih autorem archivář Szekely, a segedinský guláš podle města Szeged. A teď se píše, že je to totéž, ale právě v téhle kuchařce to určitě byly recepty DVA...

    Edit - koukla jsem ještě co na to Dadala - tak to už je úplný zmatek.... http://dadala.hyperlinx.cz/vep/veph.html

    Odpovědět

  • casino casino

    Palika: "do segedinu nepatří zelí. "
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Seged%C3%ADnsk%C3%BD...
    No, ani mě moc nepřeqapuje, že wiki zase kecá...;-)

    Odpovědět

  • Palika Palika

    do segedinu nepatří zelí. Jsem Maďar a je mi 57 let. Vařit mě naučila babička v Maďarsku. to co je zde, je Székely guláš, ...
    Jinak tento "segedin" nebo-li Székely guláš je mňamka :-) a prvý segedin bez zelí také ...

    Odpovědět

  • JanaB1 JanaB1

    Pochutnali jsme si.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    hadikuze:dnes jsme měli k obědu Tvůj segedín:-p:-pmoc nám chutnalo,tak dávám fotečku a bodík;-):yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    hadikuze: dnes jsme měli k obědu, akorát nedávám smetanu až do talíře kopeček zakysanky;-):yes: a česnek nedávám:-8

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Veru, neni! Oni Anglicani by respektovali listecky? :-D Podle toho bince co tu maj nevim nevim...:-D:-D...a chlapi jsou vsichni stejny:-* Segedin nenechaj napokoji...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Zuzun Pán asi není Angličan,že ?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: recept na segedínský guláš segedínský guláš z vepřového segedinsky gulas segedínský guláš top recepty segedínský guláš recept segedínský guláš z vepřového top recept segedinský guláš recepty recept segedinsky gulas jak zahustit segedínský guláš domácí segedínský guláš tncz nova levné recepty ládi hrušky vepřový guláš segedinsky guláš wikipedia jak zahustit segedín segedín vepřový guláš podle ládi hrušky recepty na segedinský guláš segedinský segedínský guláš ládi hrušky tncz nova levné recepty ládi hrušky tncz nova levné recepty ládi hrušky guláš

Zapomněl/a jsem heslo