Utopenci - klasika
Utopenci - ryze český fenomén, známý po celém světě. Vedle nakládaného hermelínu patří mezi typická hospodská jídla, podávaná jako lahůdka k pivu. Receptů na utopence je skoro tolik, kolik je kuchařek, ale vždy chutnají výtečně.
Suroviny pro 1 dávka
1 sklenice s víčkem o objemu 3 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 672 kJ / 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,28 g |
Tuky | 1,18 g |
Vláknina | 31,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 82,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Veškeré suroviny na nálev smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Povaříme zhruba 5 minut.
Krok 2: Poté z nálevu vyjmeme veškeré koření a odložíme bokem.
Krok 3: Cibuli nakrájíme na kolečka, špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Každý špekáček na řezu lehce potřeme hořčicí a naplníme kolečky cibule.
Krok 4: Zavařovací sklenici o objemu 3 l i s víčkem důkladně umyjeme a osušíme.
Krok 5: Na dno sklenice rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, čtvrtinu povařeného koření a vrstvu 4 naplněných špekáčků.
Krok 6: Celý proces opakujeme až do naplnění sklenice (vychází zhruba 4 vrstvy), občas vložíme i feferonky.
Krok 7: Poslední vrstvu špekáčků pokryjeme zbytkem cibule a zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
Krok 8: Uzavřeme víčkem a necháme 5 až 7 dní uležet v chladu.
Krok 9: Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Zveřejněno 3. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Moje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 6 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 6 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 8 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 22 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát Coleslaw
LA.63 před 9 minutami
Okurková marmeláda se zázvorem
Slavista62 před 1 hodinou
Meruňkový koláč s drobenkou
MagdalenaPistkova1292012 před 2 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
cherst před 3 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 4 hodinami
Žampionový guláš s cuketou
Slavista62 před 5 hodinami
Pečený tvaroh s rybízem nebo jiným ovocem
Velkymlsoun před 6 hodinami
Kuřecí špízy
Renata1988 před 13 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Adrienalis před 14 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
jak správně naložit utopence,
utopenci recept ládi hrušky,
domácí utopenci jednoduchý recept,
recepty ládi hrušky utopenci,
utopenci podle ladi hrusky,
utopenci ládi hrušky,
utopencí recept,
lada hruska utopenci,
utopenci,
utopenci klasický recept,
tncz nova test špekačku,
klasicke utopenci,
buřty podle ládi hrušky,
recept na utopence,
utopenci od ládi hrušky,
recepty na utopence z buřtů,
super utopenci,
zavaření utopenci,
utopenci 5l,
jak se delají utopenci
Suroviny:
špekáček,
cibule,
feferonka čerstvá,
hořčice plnotučná,
voda,
ocet,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr krupice,
sůl
Komentáře (14)
A foto by autor měl/a opravdu předělat a vložit ho správně,když už tu recept je,tak ať vypadá i fotečka jak má být
nebo si tu někdo honí triko???