Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

9. 6. 2021 09:51

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Šárka Adámková Zdroj: Šárka Adámková
Chystáte se někam na prázdniny, nebo máte volno už teď a rádi byste vyrazili k moři? Dobrou volbou je Tunisko. Za málo peněz získáte hodně muziky. Užijete si skvělé moře a ještě si pochutnáte na místních dobrotách. Ty vám teď představíme a přidáme i jeden originální tuniský recept.

Tunisko s nádechem Francie 

Jen necelé tři hodiny letu vás dělí od stovek kilometrů pláží s bílým pískem, průzračného moře a všudypřítomné vůně jasmínu. To je totiž ve zkratce Tunisko, kde je léto od května do října a po celou tu dobu si můžete užívat příjemné počasí, osvěžující moře a kuchyni s francouzskými vlivy. Tunisko bylo totiž od roku 1881 až roku 1956 francouzskou kolonií. Na zdejší kuchyni je to znát. Mix arabské a francouzské gastronomie dělá divy. Země je sice vyhlášená především pikantními jídly, do kterých se často přidává pálivá pasta harissa, ale užijete si zde i pokrmy s vůní orientálního koření nebo dezerty či čerstvé ovoce, které u nás běžně neochutnáte. Například čerstvé datle nebo kaktusový fík, čili opuncii.

Kuskus, brik a chorba

Kuskus, couscous neboli cous cous je, podobně jako u nás brambory, v severní Africe základem tamní kuchyně. Zároveň se tam slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také celý pokrm - tak jako v Česku může svíčková znamenat jak druh masa, tak typickou omáčku se šesti. Místní kuskus jako celé jídlo určitě ochutnejte. Je voňavé, šťavnaté a přitom lehké. Na dlouho vás zasytí a kaloricky moc nezatíží. Pokud milujete polévky, dejte si chorbu. Vypadá podobně jako gulášovka, ale je lehká, vaří se s praženou zelenou pšenicí a podává se s citronem. Další dobrotou je brik, smažená taštička z těsta tenkého jak papír. Může být plněná tuňákem a vajíčkem nebo tuňákem a sýrem, případně bramborovo-tuňákovou směsí. Zvenku křupavá, uvnitř vláčná a šťavnatá. Kdo jednou ochutná brik, už nemůže přestat, jde o dost návykové jídlo.

Tak trochu jiné saláty

Pokud si držíte štíhlou linii, pak vsaďte na místní saláty. V Tunisku můžete ochutnat dva speciální. Zvláštní je na nich hlavně to, že se zelenina předem tepelně upravuje. Prvním salátem je mix grilovaných paprik, rajčat, cibule a česneku s názvem mechwia salad. Druhým je salát ommek houria, který se dělá z mrkve vařené s římským kmínem. Poté se k tomu přidává olivový olej, tuňák a vajíčko. Na jeden salát budete potřebovat 5 větších mrkví, sůl, 2 stroužky česneku (nebo dle chuti), citronovou šťávu, olivový olej, mletý římský kmín, harissu, vařená vejce, tuňáka z konzervy a olivy.

Postupujte takto: Mrkev oloupejte, pokrájejte na větší kusy a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a rozmixujte dohladka s římským kmínem, citronovou šťávou (asi 1 lžíce - pozor, ať to není kyselé, ochutnávejte!) a harrisou. Můžete přidat dle chuti i utřený česnek. Salát dejte do misek, pokapejte olivovým olejem a doplňte natvrdo uvařenými vejci, tuňákem a olivami, případně ještě dozobte koriandrem. Podávejte s čerstvou bagetou, chlebem pita nebo jiným pečivem.

Náš tip: Chcete-li se naučit vařit autentickou tuniskou kuchyni, vyrazte na kurz vaření do školy vaření Chefparade a najděte si v nabídce kurz s názvem Arabská kuchyně severní Afriky. Naučíte se dělat jak kuskus, tak brik, chorbu, salát mechwia i typické místní cukroví zvané kaak warka s mandlemi a růžovou vodou.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…
Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a…
Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

Věděli jste, že vaše oblíbené jídlo může prozradit spoustu věcí o vaší povaze? Pokud milujete pizzu…
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

Do vázy, do lékárničky, nebo na stůl? Lichořeřišnici můžete využít všemi způsoby. Je totiž krásná,…
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

Také nesnášíte plýtvání? To je dobře. Planetu máme jen jednu a zdroje na ní omezené. Proto se v…
Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

Vzpomínáte na legendární díl Prostřena a slavný „chesekake“? Samozřejmě není potřeba umět správně…