Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát
Zdroj: Šárka Adámková

Chystáte se někam na prázdniny, nebo máte volno už teď a rádi byste vyrazili k moři? Dobrou volbou je Tunisko. Za málo peněz získáte hodně muziky. Užijete si skvělé moře a ještě si pochutnáte na místních dobrotách. Ty vám teď představíme a přidáme i jeden originální tuniský recept.

Tunisko s nádechem Francie 

Jen necelé tři hodiny letu vás dělí od stovek kilometrů pláží s bílým pískem, průzračného moře a všudypřítomné vůně jasmínu. To je totiž ve zkratce Tunisko, kde je léto od května do října a po celou tu dobu si můžete užívat příjemné počasí, osvěžující moře a kuchyni s francouzskými vlivy. Tunisko bylo totiž od roku 1881 až roku 1956 francouzskou kolonií. Na zdejší kuchyni je to znát. Mix arabské a francouzské gastronomie dělá divy. Země je sice vyhlášená především pikantními jídly, do kterých se často přidává pálivá pasta harissa, ale užijete si zde i pokrmy s vůní orientálního koření nebo dezerty či čerstvé ovoce, které u nás běžně neochutnáte. Například čerstvé datle nebo kaktusový fík, čili opuncii.

Kuskus, brik a chorba

Kuskus, couscous neboli cous cous je, podobně jako u nás brambory, v severní Africe základem tamní kuchyně. Zároveň se tam slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také celý pokrm - tak jako v Česku může svíčková znamenat jak druh masa, tak typickou omáčku se šesti. Místní kuskus jako celé jídlo určitě ochutnejte. Je voňavé, šťavnaté a přitom lehké. Na dlouho vás zasytí a kaloricky moc nezatíží. Pokud milujete polévky, dejte si chorbu. Vypadá podobně jako gulášovka, ale je lehká, vaří se s praženou zelenou pšenicí a podává se s citronem. Další dobrotou je brik, smažená taštička z těsta tenkého jak papír. Může být plněná tuňákem a vajíčkem nebo tuňákem a sýrem, případně bramborovo-tuňákovou směsí. Zvenku křupavá, uvnitř vláčná a šťavnatá. Kdo jednou ochutná brik, už nemůže přestat, jde o dost návykové jídlo.

Tak trochu jiné saláty

Pokud si držíte štíhlou linii, pak vsaďte na místní saláty. V Tunisku můžete ochutnat dva speciální. Zvláštní je na nich hlavně to, že se zelenina předem tepelně upravuje. Prvním salátem je mix grilovaných paprik, rajčat, cibule a česneku s názvem mechwia salad. Druhým je salát ommek houria, který se dělá z mrkve vařené s římským kmínem. Poté se k tomu přidává olivový olej, tuňák a vajíčko. Na jeden salát budete potřebovat 5 větších mrkví, sůl, 2 stroužky česneku (nebo dle chuti), citronovou šťávu, olivový olej, mletý římský kmín, harissu, vařená vejce, tuňáka z konzervy a olivy.

Postupujte takto: Mrkev oloupejte, pokrájejte na větší kusy a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a rozmixujte dohladka s římským kmínem, citronovou šťávou (asi 1 lžíce - pozor, ať to není kyselé, ochutnávejte!) a harrisou. Můžete přidat dle chuti i utřený česnek. Salát dejte do misek, pokapejte olivovým olejem a doplňte natvrdo uvařenými vejci, tuňákem a olivami, případně ještě dozobte koriandrem. Podávejte s čerstvou bagetou, chlebem pita nebo jiným pečivem.

Náš tip: Chcete-li se naučit vařit autentickou tuniskou kuchyni, vyrazte na kurz vaření do školy vaření Chefparade a najděte si v nabídce kurz s názvem Arabská kuchyně severní Afriky. Naučíte se dělat jak kuskus, tak brik, chorbu, salát mechwia i typické místní cukroví zvané kaak warka s mandlemi a růžovou vodou.

Recepty k tomuto článku