Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
5. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat spíše pro přípravu nápojů nebo k dozdobení moučníků. Jsou ale země, kde se z peprmintových lístků vyrábí chuťově výrazné omáčky či želé. Pojďte si s námi připomenout, kde jsou tyhle dobroty oblíbené a k čemu se hodí.
Zvláštní britské chutě
Kdy přesně se začala máta mixovat a míchat s jinými ingrediencemi, aby vznikla omáčka, se neví. Ale nejpozději to bylo podle portálu Foodsofengland.co.uk v roce 1747, kdy zmínku o mátové omáčce uvedla ve své kuchařské knize The Art of Cookery, Made Plain and Easy její autorka Hannah Glasseová. Mátová omáčka se v britské a irské kuchyni dělá z jemně nasekaných listů máty, octa a malého množství cukru. Někdy se přidávají také šťáva z limetky, sůl a pepř. Omáčka má velmi zvláštní a výraznou chuť, proto podobně jako třeba také britská Marmite, pomazánka z kvasnicového extraktu, nemusí ani mátová omáčka všem vyhovovat. Ovšem samotná se stejně většinou nejí. Její kouzlo tkví v kombinaci s dalšími pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Správná dvojka
Mátová omáčka se nejčastěji podává k pečenému jehněčímu, skopovému nebo jinému chuťově výraznému masu, někdy také k hrachové kaši nebo grilovaným pokrmům. Obvykle se kupuje hotová v britských obchodech s potravinami. O něco příjemnější alternativou je sladší mátové želé, jehož využití je také větší. Želé se dává jako doplněk k masu, k dezertům, ale někdy i na osmažený či klasický toast. Oba mátové výrobky se pak používají též jako dochucovadlo při vaření. To všechno se týká britských zvyklostí. Ale máta a různé omáčky z ní jsou oblíbené také v Indii, kde se kombinují s menšími jídly, typicky svačinkovými, anebo také se snídaní. V Indii ale mátu doplňují dalšími výraznými bylinkami, jako je například koriandr nebo zelené chilli.
Měkčí česká verze
Pokud je na vás kombinace máty, octa a cukru najednou moc, zkuste nejdřív udělat mátovou omáčku v jemnější verzi z jablek. Anebo jděte rovnou do varianty britské, ale ocet nahraďte limetkou. Postupujte tak, že hrst nadrobno nasekané máty smícháte s limetkovou šťávou a hnědým cukrem. Chuť bude podobně peprmintově svěží, intenzivní a nakyslá, ale ne tak ostrá, jako když se použije ocet.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
MDŽ je Mezinárodní den žen: 16 receptů na retro občerstvení, které se podává dodnes
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 2 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 3 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 6 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 8 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 23 hodinami