Ochutnejte clafoutis: Francouzský třešňový moučník vypadá jako pudink a peče se schválně s peckami
20. 7. 2021 Vaření
Clafoutis vypadá trochu jako bublanina, jeho název však směřuje do země gurmánům zaslíbené – Francie. Se vší úctou k jednomu z našich nejslavnějších letních koláčů vám clafoutis poskytne trochu vyšší gastronomický zážitek. Chutná totiž přímo božsky.
Plivání pecek povoleno
Stejně jako u bublaniny můžete do clafoutis využít přebytek letní úrody ovoce. Pokud byste se ovšem chtěli striktně držet původní receptury, která podle webu Tasteatlas.com pochází z francouzského regionu Limousin, musíte na clafoutis použít použít třešně či višně. Není to žádná náhoda. Tato oblast ve střední Francii je vyhlášená pěstováním višní odrůdy morello. Jejich rudé a šťavnaté plody s naoranžovělou dužinou se využívají k přípravě likéru griotte, ovšem i do koláčů jsou úžasné. Mají specifickou sladkokyselou chuť a v clafoutis je můžete nahradit i našimi českými kyselejšími višněmi. Třešně a višně byste navíc neměli vypeckovávat, neboť prý pecky koláči dodávají to správné intenzívní třešňové aroma. To doporučuje dokonce vyhlášená francouzská encyklopedie Larousse. Pokud vás ale plivání pecek otravovalo už v dětství při konzumaci bublaniny, můžete je klidně předem vyndat.
Mohlo by vás zajímat
Snadná příprava
Otázka tedy je, čím se clafoutis tak liší od našeho vyhlášeného třešňového koláče? Název pochází z původního okcitánského slova claufir, které znamená naplnit. V tomto významu jde tedy o to naplnit těsto třešněmi. Toto těsto je specifické tím, že obsahuje poměrně málo mouky a tak trochu připomíná pudink nebo karamelový dezert flan. Už samotné těsto je hodně tekuté, což zajišťuje poměrně velké množství plnotučného mléka, které můžete částečně nahradit smetanou ke šlehání. Dále vám už stačí jen vajíčka, cukr nebo jiné sladidlo podle vaší chuti a rozpuštěné máslo. Pak jen všechny ingredience smícháte dohromady a vzniklým těstíčkem zalijete třešně naskládané v předem vymazané a vysypané formě. Máslo je možné nahradit i olivovým olejem, někteří kuchaři dávají jen minimální množství mouky, jiní volí větší podíl a přidávají i kypřicí prášek. Můžete vyzkoušet třeba náš recept na clafoutis nebo si trochu zaexperimentujte s konzistencí těsta a možná si vytvoříte svou vlastní variantu.
Mohlo by vás zajímat
S pálenkou či s mandlemi?
I clafoutis můžete různými způsoby vylepšit. Pro lepší chuť a vůni přidejte do těsta vanilkový cukr nebo vyškrábaný vanilkový lusk, strouhanou citronovou kůru nebo třeba mandlovou esenci. Zajímavý exotický ráz dodá koláči mletý kardamom. Slavný francouzský šéfkuchař Raymond Blanc doporučuje před pečením naložit třešně na dvě hodiny do třešňové pálenky s cukrem. To totiž zintenzivňuje jejich chuť. Vymazanou formu lze také vysypat krystalovým cukrem, díky čemuž se vytvoří dokonalá karamelová krustička. Pokud z nějakého důvodu odmítáte klasickou mouku, můžete podpořit mandlové aroma přidáním mandlové mouky. Nepatří sice k nejlevnějším do clafoutis se jí naštěstí ale přidává málo a na dezertu si pak navíc budou moci pochutnat i „bezlepkáři“. Francouzský třešňový zázrak je nejlepší ještě teplý. Rychlá konzumace se doporučuje i z toho důvodu, že koláč může po vyjmutí z trouby lehce klesnout. Vynikající je ovšem i studený, navíc ho můžete vylepšit ještě šlehačkou.
Mohlo by vás zajímat
Jde to i naslano
Jak už jsme uvedli, clafoutis je možné udělat i s jinými druhy ovoce. Pak se ale dezert neoznačuje jako clafoutis, ale flaugnarde, což znamená měkký nebo péřový. I ve Francii je populární s jablky, vyzkoušet můžete i hrušky, broskve či švestky. Milovníky exotických chutí možná zaujme kombinace s ananasem či mangem. A pokud sladkému zrovna nefandíte, upečte si třeba flaugnarde s cuketami, šunkou a sýrem. Předehřejte troubu na 180°C. Dvě malé cukety nakrájejte podélně na tenké proužky a smažte je na pánvi na olivovém oleji asi 5 minut. Pak osolte. V míse rozšlehejte 4 vejce a postupně k nim přidejte 50 g mouky a 500 ml smetany ke šlehání. Šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Pak vmíchejte 100 g nastrouhaného parmazánu. Na dno pečicí formy rozložte 80 g na kostičky nakrájenou šunku, 100 g rozdrobeného sýra feta a proužky cukety a vše zalijte vaječnou směsí. Povrch posypte piniovými oříšky a opepřete. Pečte asi 25 minut. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Francouzská „pizza“ se slaninou a cibulí: Alsaský slaný koláč tarte flambée si zamilujete!
Vypadá trochu jako pizza, nemá ale kulatý tvar,… Číst více
Lososový tatarák výborně dochutí kopr, kapary i crème fraîche. A připravit se dá snadno i z uzené ryby
I když originální tatarský biftek by měl být z… Číst více
Slavné korunovační kuře z dob Alžběty II.: Tuhle lahůdku s kari a majonézou si královna dopřávala před 70 lety
Blížící se korunovace nového britského panovníka… Číst více
Nekynuté mini pizzy s cuketou: Chutnají perfektně, příprava je snadná a do půl hodinky je jídlo na stole
Cuketa si užívá letošní léto víc než mnozí lidé.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme bez lepku: Chytrý průvodce bezlepkovými moukami pro začátečníky
7 nejlepších třešňových koláčů a bublanin. Osvědčené recepty, podle kterých je snadno upečeme
Jak nahradit smetanu? Zvládnete to i bez ní. Prozradíme vám několik možností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 5 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 7 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma bublanina. Jak upéct tu nejlepší bublaninu s ovocem
Nejlepší koláče na plech: Přivolejte léto fantastickou drobenkovou bublaninou
Třešňové moučníky: Ochutnejte bublaniny, koláče, muffiny, dorty a další dobroty podle skvělých receptů