Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák, jak ho možná neznáte: Připravíte z něj skvělou pizzu nebo dokonce kapučíno!
Zdroj: Toprecepty, kafu.p

Květák je oblíbená zelenina, která má mnoho využití, a pokud si teď hned na první dobrou vzpomenete jen na obalovaný květák nebo květákový mozeček, pak pro vás máme malé překvapení! Květák se dá použít i místo rýže nebo těsta. Víme, jak na to!

Zdravá zelenina

Květák patří mezi košťálovou zeleninu, která je ceněná zejména pro svoji jemnou chuť, vůni i celoroční dostupnost. Bílá hlávka má ale podstatně víc benefitů. Květák je totiž bohatý na živiny a přitom chudý na kalorie. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék obsahuje květák kyselinu listovou, vitamíny B a C, z minerálů draslík a ze stopových prvků zinek, meď, jod a fluor. A k tomu má ve 100 g pouhých 25 kcal, je to tedy vysloveně dietní zelenina. Přestože se květák může jíst i syrový, obvyklejší je jeho úprava vařením či pečením. Pokud se obáváte ztráty vitamínů, tak nemusíte. Ani při teplené úpravě nepřichází karfiol o své cenné látky. I po uvaření v něm zůstane zhruba polovina původního množství vitamínu C. Jedna porce květáku vám tak poskytne celodenní dávku tohoto důležitého vitamínu. Jestli už jsme vás dostatečně nalákali, pak se s námi pusťte do malého kulinárního dobrodružství. Schválně; už jste měli květákové rizoto nebo pizzu?

Květákové rizoto

Pozor, nemyslíme tím klasické české rizoto, do kterého se pouze přidá květák. Ani nemyslíme italské krémové rizoto se zeleninou. Květákové rizoto je skutečně jen z květáku, respektive květák je v něm jako základní surovina a používá se místo rýže. Splňuje tedy naprosto parametry takzvaných low carb neboli nízko sacharidových diet. Ovšem v chuti může tahle dobrota klasickým rýžovým jídlům směle konkurovat. Jak na to? Stačí syrový květák omýt, rozebrat na malé růžičky a ty pak rozmixovat na velikost o něco větších „rýžových zrníček“. Následně stačí „květákovou rýži“ osmahnout v pánvi na cibulce a doplnit dušenou zeleninou, restovaným masem, nebo podávat jen tak jako zajímavou přílohu třeba ke steaku.

Květáková pizza

Tohle je skutečný dietní majstrštyk. Pomocí vařeného květáku a několika dalších surovin uděláte variaci na kynuté těsto, které pak rozprostřete na plech a pokladete libovolnou náplní podle chuti. V nejjednodušší úpravě stačí vařený květák rozmixovat a přidat k němu vejce a sýr, aby hmota držela pohromadě. Přesný recept na květákovou pizzu najdete na našem webu. Pokud chcete, je samozřejmě možné přidat do těsta trochu ovesných vloček nebo semínek. Pizza bude o to zajímavější.

Květákové kapučíno

Nebojte se, nebudeme vás nutit kombinovat kávu s květákem. Pod pojmem květákové kapučíno si představte hustou krémovou polévku, kterou budete jednoduše servírovat v šálku a ozdobíte ji kopečkem ušlehané smetany. Stejným způsobem můžete udělat i chřestové kapučíno. A možná vás dokonce „nakopne“ víc než káva. Vitamíny vám dodá zcela určitě!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více