Meruňky naslano: Zkuste je v kombinaci se sýrem, s jehněčím nebo pro přípravu dipu!
6. 8. 2021 Vaření
Sezona meruněk pořád ještě neskončila. Pokud už máte dost kompotů a jiných zavařenin, zavařte si s námi jinak! Zkuste připravit slané dobroty, kombinované s tímto ovocem. Meruňky parádně ochutí maso nebo rýži!
Ovoce s masem
V gastronomii to není žádná novinka. Ostatně, vzpomeňme na svíčkovou s brusinkami, švestky ve slanině nebo legendární kuřecí prsa s broskví. Podobně se můžete pokusit kombinovat s masem i meruňky. K nim chuťově ladí zejména drůbež, ale taky vepřové či skopové nebo jehněčí maso. Právě varianta jehněčího s meruňkami je typická pro vaření v severní Africe. Marocký tajine se bez nich neobejde, ale meruňky se při zvláštních příležitostech dávají i do tuniského kuskusu.
Chutney nebo dip
Meruňky se svou výraznou sladkokyselou chutí parádně hodí i pro přípravu různých omáček a dipů, nebo dokonce k nakládání masa. Rozvařené meruňky s cukrem, dalšími druhy ovoce, případně i v kombinaci s cibulí a česnekem jsou výborné ke grilovanému masu, na hranolky, nebo k minutkovým steakům. Meruňkovou omáčku si můžete udělat jak z čerstvých, tak ze sušených plodů, a buď ji připravit k okamžité konzumaci, anebo ji zavařit. Potom je to i vhodný „jedlý dárek“.
Pečené nebo grilované
Grilujete rádi a už nevíte, co byste položili nad žhavé uhlíky? Ovoce či zelenina parádně zpestří obvykle „masový repertoár“. A právě třeba pečené nebo grilované meruňky můžete podávat s kozím nebo ovčím sýrem, případně jako součást zeleninového salátu. Anebo zkuste meruňkový špíz se slaninou, i tahle kombinace je skvělá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 29 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste jedli hovězí s čokoládou? Tyto sladko-slané recepty prostě musíte zkusit!
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou: Výraznou chuť masa zajistí správný postup přidávání ingrediencí